Borítókép: Miért szuper dolog a jóga?

Miért szuper dolog a jóga?

A jóga egyszerűen tökéletes mozgásforma, főleg akkor, ha futsz. Ennél azonban sokkal több. Pontokba szedtük, miért.


  1. Hatásos! Mivel amikor jógázól, a saját súlyoddal dolgozol, és egyetlen póz gyakorlásakor számos izomcsoportot megmozgatsz, rendkívül hatásos edzésnek számít. Sosem kell arra figyelned, melyik részre szeretnél "gyúrni", minden alkalommal sorra kerül mindegyik. Mivel számos jógapóz a törzs izmait célozza meg, biztos alapot kínál minden más mozgásformához is. Javítja az egyensúlyérzéket, erősíti a szivet és szálkás izomzatot épít. Kell ennél hatásosabb dolog?
  2. Kardió mozgásnak is számíthat. Ha kellő lendülettel, azaz "flow"-val csinálod vagy ismétled a pózokat, a jóga máris kardió mozgássá válik.
  3. Nincs verseny. A mindennapok során számos versenyhelyzettel szembesülünk, azonban vannak, akik egyáltalán nem szeretnek versengeni. Egy jógaórán – hiába vannak ott mások is – mindenki magával van elfoglalva, és senki nem azt nézi, hol tart a másik.
  4. Nem kerül semmibe. Igen, tudjuk, egy profi jógastúdióban szép kis árak vannak, azonban erre nem feltétlen van szükség. Hiszen tulajdonképp egyetlen eszközre van szükséged: a testedre, a többi csak "luxus". Na jó, egy matrac sem árt, de az internetről milliónyi ingyenes programot le tudsz tölteni, és dvd-t is fillérekért vásárolhatsz.
  5. Bárhol csinálhatod. Mivel ahogyan már említettük, nincs szükség semmiféle eszközre, akár az út közepén is foghatod magad, és felveheted a kedvenc pózod.
  6. Fogyaszt. A jóga megváltoztatja az életszemléletedet, és arra sarkall, hogy add meg a testednek, ami jár neki, és ne zsákmányold ki. Ezért arra ösztönöz, egyél jót és jól, és ezt meg is hálálja. A helyes táplálkozásodnak köszönhetően egyre ügyesebb leszel a jóga gyakorlása közben is, és ez további egészséges választások felé sodor.
  7. Lehet variálni. A jóga sosem unalmas, mert számtalan variációja létezik. Ha olyan napod van, végigmehetsz a kedvenceiden, ha pedig kihívásra vágysz, belecsaphatsz a legnehezebbekbe. Az intenzitás is csak rajtad múlik.
  8. Nincs sérülés. Sőt! Segít, ha más sporttal sérülést szereztél. És mivel megtanít összhangba hozni az elmédet és a testedet, mindig figyelmeztet, meddig mehetsz el. Megtanít olvasni a tested jelzéseiből, és ez az élet minden területén jól jön.