hideg zuhany,zuhany

Csak megszokásból csináljuk, vagy tényleg van értelme a hideg zuhanynak?

Forrás: Getty Images
Előre szólunk: bizony van! A szakértők szerint ha rendszeresen használod a hideg zuhanyt, tényleg jobb futó lehetsz! Na, meghoztuk a kedvedet a didergéshez?

Egy 2018-as összevont tanulmány, ami 99 korábbi kutatás eredményét vizsgálta a regenerálódással kapcsolatban, kimutatta, hogy mind közül a jégfürdő a legjobb módszer a késleltetett izomfájdalom, az izomsérülések, a fáradtság és a gyulladások enyhítésére. De otthon nem biztos, hogy van lehetőséged teletenni a kádat jéggel... Ekkor pedig marad a hideg zuhany - de van ennek egyáltalán bármiféle hatása?

Természetesen van, bár nem ugyanolyan, mintha jeges vízzel kúrálnád a sérült izmokat, de megéri rászokni a hideg zuhanyra!

Futás előtt próbáld ki!

Az edzés előtti hideg zuhany ha hiszed, ha nem, csodákat művel a testeddel, különösen akkor, ha utána nagy hőségben kell futnod.

Nem csak jobban érzi magát a hideg zuhanytól edzés előtt az ember, de a testhőmérséklet is alacsonyabb lesz a sportolás alatt, és nem is fogsz annyira felmelegedni. Nem kérdés, hogy ez növeli a teljesítményt, és a szív is nagyobb biztonságban van az edzésen
mondja Doug Casa, a Connecticut Egyetem sport közbeni elhalálozásokat vizsgáló részlegének vezérigazgatója.
zuhany,hideg zuhany
Forrás: GettyImages

Edzés után is érdemes!

Persze az emberek általában edzés után indulnak zuhanyozni, a hideg zuhany pedig ilyenkor kifejezetten jót tesz az izmoknak a regenerálódás, a sérülések és a gyulladások miatt - ám a szakember szerint a legjobban akkor jársz, ha edzés után mihamarabb beveted magad a hideg víz alá. Így ugyanis a testnek kevésbé kell koncentrálnia a bőr hűtésére, mert ezt megteszi a víz, így több energia mehet az emésztésre, a fáradtság enyhítésére.

A hideg zuhany az ereket is erősíti, így hosszabb távon javul a keringés, gyorsabban kerülnnek a fontos tápanyagok a legfontosabb szervekhez és izmokhoz, és hatékonyabban ürül ki a sport során keletkező tejsav is.

A hideg zuhany az agyadnak is jót tesz

Ami nem öl meg, az megerősít, igaz? A hormesis teória szerint bizonyos dolgokból a kis dózisú behatás stimulálja a testet, a nagy mennyiség viszont már gátló hatású. Az alacsony szintű, szabályozott presszorok, mint az oxigén-korlátozás, az időszakos böjt vagy a hideg víz kis mennyiségben pozitívan hatnak a testre, a hormonok és az ingerületátvivő anyagok magas fokozatra kapcsolnak, ezzel pozitívan hatnak fizikálisan és mentálisan is.

Sőt, a kutatások alapján a hideg víz a depresszió enyhítésére is kiváló! A Medical Hypotheses szaklap szerint a heti 2-3 hideg zuhany adrenalint is felszabadít a testben, ez is jót tesz depresszió, levertség ellen.

De mennyire legyen hideg?

Mindenkinek más az elképzelése a hieg vízről, és az is tény, hogy ha kint futsz a szabadban, mondjuk nyáron, úgy felhevül a tested, hogy a langyos vizet is hidegebbnek érzed. A 16-17 fokos víz már jó választás, de ez nagyon egyéni - minél hidegebb, annál jobb - vallják a szakemberek.

A legjobban akkor jársz, ha a langyos vízet fokozatosan hűtöd hidegre, és hosszabb ideig, akár pár percig is áztatod magad a hideg víz alatt.