Borítókép: Miért jó, ha naplózod a futásaidat?

Miért jó, ha naplózod a futásaidat?

Sok futó edz valamilyen edzésterv segítségével akkor, amikor már konkrét célokat szeretne elérni. Azonban nem csupán az előzetes edzésprogramot jó egyben látni, hanem visszatekinteni is fontos olykor, erre jó módszer, ha edzésnaplót vezetsz.

Az edzésnapló egyben láttatja az elvégzett futásokat, ami egyrészt bizalmat ad 1-1 táv vagy verseny teljesítése előtt, másrészt, ha éppen nincs motivációd, akkor hasznos, mert fel tudod idézni a korábbi futásaidhoz kapcsolódó érzéseket, élményeket. De ugyanilyen jelentősége van annak is, ha a versenyekről írsz összefoglalót.

Mutatunk néhány tippet, miért jó edzésnaplót vezetni!

edzésnapló,Steve Prefontaine
Steve Prefontaine edzésnaplója.

Emlékszel a jóra

Jó érzés megélni egy klasszul sikerült futást. Viszont ez az élmény hamar elillan és pár nappal később már nem feltétlenül él elevenen a diadal. A puszta számokon kívül jegyezd fel azt is, miért volt jó a futás, milyen körülmények között teljesítetted és hol. Később, amikor visszatekintesz a felkészülési időszakra, jó lesz újraolvasni ezeket a gondolatokat.

Emlékszel a rosszra is

Rosszul sikerült edzésből is akad, amiket bár jó lenne örökre elfeledni, mégis fontos szerepet játszanak a későbbiek során a kapcsolódó információk. Pontosan miért volt rossz az edzés: lassú voltál, netán magas volt a pulzusod, fáradtan indultál, sáros volt az ösvény és te nem erre készültél a cipőválasztásnál, fájt bármi edzés közben. Illetve az is lényeges, hogy milyen kimenetele lett a futásnak, ha elvégezted a tervezett edzést, akkor az egyfajta mentális kapaszkodó lehet számodra, ergo ki tudsz jönni a nehéz helyzetekből is. Ez a tudás önmagadról főleg a versenyen lehet fontos, amire készülsz.

Ami működik és ami nem

A frissítést az edzések során kell gyakorolnod, hogy a versenyen már ne érjen meglepetés. Bölcs dolog, ha feljegyzed, mikor mivel frissítettél, mennyit fogyasztottál és hogyan működött. Ez segítségedre lesz a verseny közbeni frissítés tervezésekor.

edzésterv,edzésnapló
Forrás: Getty Images

Hogyan vezesd a naplót?

Ha sportórával futsz és kapcsolódik hozzá alkalmazás, amiben rögzíthetők az edzések, oda is tudsz megjegyzéseket fűzni, létezik egy kifejezetten online naplózásra kifejlesztett oldal, de nyithatsz egy excel táblázatot erre és persze a klasszikus változat, a kézzel vezetett jegyzetelés is tökéletes. Sőt van, aki hangüzenet formájában rögzíti a futóedzésekhez kapcsolt gondolatait. Bármelyik verziónál kötsz ki, nem fontos oldalakat írni az edzésekről, ha minden rendben volt, nem történt semmi említésre méltó, akkor elég annyi is: „minden OK volt”.