terepfutás,mentális egészség,fuss terepen,fuss zöldben

Miért fontos, hogy minél több időt tölts a zöldben?

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy minél több időt tölt egy gyermek zöld környezetben, annál jobb esélye van arra, hogy felnőttként boldogabb legyen.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) szerint a népesség több mint 50 %-a városban él, ez a megnövekedett urbanizáció jelentősen befolyásolja a zöldterületekhez való hozzáférést, amely hatással van a mentális egészségére. Egy – februárban megjelent – tanulmány megerősítette, hogy azok a gyermekek, akik sok időt tölthetnek valamilyen természetes, zöld környezetben (fás parkban, erdőben), felnőtt korban kevesebb mentális problémára számíthatnak, illetve azoknál a gyerekeknél, akik ritkán jutnak el természetes környezetbe, felnőtt korban 50 %-kal magasabb eséllyel diagnosztizálnak valamilyen pszichiátriai megbetegedést.

Még egy okkal több tehát, hogy bőven szánjunk időt a szabadtéri tevékenységekre a gyermekeink körében is. Fuss fákkal gazdagon övezett városi parkokban, de még jobb, ha erdőbe mész. Ráadásul a kánikula viselhetőbb az árnyat adó lombok alatt.