kukorica, étkezés,

A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Forrás: getty images
Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

A kukorica egy magas keményítőtartalmú zöldség, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a világ minden táján. Gazdag rostban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban, zsír és fehérje tartalma alacsony, ám az egészségügyi előnyei ellentmondásosak - jóllehet tápanyagokat tartalmaz, ugyanakkor emeli a vércukorszintet is.

Persze a fogyasztásának számtalan előnye van: 150 gramm kukoricában a következők találhatók:

Kalóriatartalom: 177

Szénhidrát: 41 gramm

Fehérje: 5.4 gramm

Zsír: 2.1 gramm

Rost: 4.6 gramm

C-vitamin, B1 és B9-vitamin, Magnézium, Kálium tartalma sem elhanyagolható.

Óvja a szem egészségét

A kukoricában lévő lutein és a zeaxantin kutatások szerint jótékony hatással van a szem egészségére, többek között a szürkehályog ellen is óv.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Így hat a vércukorszintre

A kukorica szénhidrátjainak többsége keményítőből származik - ami gyorsan növeli a vércukor szintjét, ám magas a rosttartalma, ez pedig segíthet kiegyensúlyozni a vércukorszintet.

Előnye még, hogy gluténmentes élelmiszer, így az erre érzékenyeknek jó választás. Viszont van egy komoly hátránya: a feldolgozott kukoricatermékek nem feltétlenül táplálóak, mivel a finomított olajak, a szirupok miatt a hasznos rostok és tápanyagok elvesznek belőle. Számos feldolgozott kukoricás termékben túl sok só és cukor található, ezért ezekben a formákban már egyáltalán nem tartozik az egészséges élelmiszerek közé.

kukorica, növény,
Forrás: GettyImages

Mértékkel fogyaszd!

Számtalan jótkony hatása van a kukoricának, ám ha odafigyelsz a súlyodra, ne ez legyen az az étel, amit minden nap eszel. Keményítőtartalma ugyanis lényegesen magasabb, mint mondjuk a krumplinak, így érdemes óvatosan bánni a mennyiséggel.

Illetve nem árt még egy dologra figyelni: a kukorica a genetikailag leggyakrabban módosított növények közé tartozik, hiszen minél többet szeretnének belőle termelni, így folamatosan zajlanak a kutatások azzal kapcsolatban, mennyire szabad előnyben részesíteni a kukoricát.

Összességében arra figyelj, hogy eheted bátran, grillezve, főzve, salátának elkészítve, de lehetőleg próbáld megbízható forrásból beszerezni, és hetente maximum 2-3 alkalommal enni belőle!