Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Mi következik a fog eltávolítása után?

Mi következik a fog eltávolítása után?
Facebook
Twitter
Pinterest
Bizonyos esetekben szükségszerűvé válik a fog eltávolítása. Ennek hátterében általában a fogszuvasodás, a súlyos ínybetegség áll, de indokolt lehet abban az esetben is, ha a fog akadályozza a fogszabályozást, erősen mozog, vagy súlyosan sérült. Gyakran a fájdalmas bölcsességfog is eltávolításra kerül.

A foghúzás általában egy egyszerű rutinbeavatkozás, bizonyos esetekben viszont szájsebészeti beavatkozást igényel.

A fog eltávolítását követően javasolt az azonnali fogpótlás, hiszen a fog hiánya hosszú távú, akár visszafordíthatatlan károkkal járhat. De milyen kezelések szükségesek ilyenkor? Mire számíthat az, aki fogeltávolításon esik keresztül?

Fogimplantátum

Fogeltávolításkor javasolt a fogimplantátumok azonnali beültetése. Ennek többféle oka van. Egyrészt a csont a foghúzás után azonnal sorvadásnak indul. Az íny is elkezd felszívódni, visszahúzódni, ennek következtében az íny eredeti szerkezetét nem tudja megőrizni. Ez láthatóvá válik a fogpótlás után.

Az íny és a csont sorvadása miatt a fogpótlás sokkal nehézkesebbé válik, a folyamat bonyolult, költséges és időigényes. Épp ezért szinte azonnal javasolt a szükséges kezelések megkezdése. A Halász Klinikán modern eljárásokkal biztosítják a fogak szakszerű és gyors pótlását, így megelőzhetőek a kellemetlenségek.

A fogimplantátum a foggyökér mesterséges pótlása, amely általában titán anyagból készül. Az állkapocsba egy lyukat fúrnak, ebbe kerül az implantátum, amire ráhelyezik a koronát, egy teljes hidat vagy épp a kivehető műfogsort.

Korona

A fogimplantátumra általában felkerül a fogkorona, amely tulajdonképpen egy rögzített fogpótlás. Abban az esetben szokták alkalmazni, ha valamilyen okból kifolyólag nem alkalmazható tömés, vagy a fog nagy mértékben sérült.

Híd

A fogászati híd épülhet a fogra vagy a fogimplantátumra. Célja, hogy egy olyan “tartórendszert” hozzon létre, amely stabil alapot jelent a fogpótláshoz.

Előbbi esetében feltétel, hogy a környező fogak jó állapotban legyenek, hiszen a híd csak így fog tudni pontosan illeszkedni. Ilyenkor érdemes óvatosan rágni, míg implantátum esetén erre nem szükséges figyelni. Ezenkívül fontos különbség, hogy a fogimplantátum független a szomszédos fogaktól, viszont a híd nem, ez akár két-három fogat is érinthet. A híd előnye, hogy sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető, így instant megoldást nyújthat.

A fogak eltávolítása után a fogpótlás ugyanúgy megköveteli a szájhigiéniai szabályok betartását, a megfelelő fogápolást, illetve a kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvételt.

Tovább olvasok
Kép

Miért fuss terepfutó-cipőben terepen – pláne ázott, sáros talajon?

Szeretsz terepen is futni, de még nincs terepfutócipőd? Ne szalaszd el a vásárlást most ősszel, a JOY-Napok kuponjaival jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá új futócipődhöz is.

Kép

5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép

Kemény fókusz és komoly céltudatosság kellett ahhoz, hogy tegnap új 24 órás magyar csúcs szülessen – interjú Csécsei Zoltánnal

A hétvégi Balatonalmádiban megrendezett 24 órás országos bajnokságon 277,484 km-t futott Csécsei Zoltán, ezzel átvette Bódis Tamástól a tavaly megszerzett magyar csúcsot és rögvest az idei világranglista élére állt ebben a versenyszámban.

Kép

Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem