Borítókép: Mi következik a fog eltávolítása után?

Mi következik a fog eltávolítása után?

Bizonyos esetekben szükségszerűvé válik a fog eltávolítása. Ennek hátterében általában a fogszuvasodás, a súlyos ínybetegség áll, de indokolt lehet abban az esetben is, ha a fog akadályozza a fogszabályozást, erősen mozog, vagy súlyosan sérült. Gyakran a fájdalmas bölcsességfog is eltávolításra kerül.

A foghúzás általában egy egyszerű rutinbeavatkozás, bizonyos esetekben viszont szájsebészeti beavatkozást igényel.

A fog eltávolítását követően javasolt az azonnali fogpótlás, hiszen a fog hiánya hosszú távú, akár visszafordíthatatlan károkkal járhat. De milyen kezelések szükségesek ilyenkor? Mire számíthat az, aki fogeltávolításon esik keresztül?

Fogimplantátum

Fogeltávolításkor javasolt a fogimplantátumok azonnali beültetése. Ennek többféle oka van. Egyrészt a csont a foghúzás után azonnal sorvadásnak indul. Az íny is elkezd felszívódni, visszahúzódni, ennek következtében az íny eredeti szerkezetét nem tudja megőrizni. Ez láthatóvá válik a fogpótlás után.

Az íny és a csont sorvadása miatt a fogpótlás sokkal nehézkesebbé válik, a folyamat bonyolult, költséges és időigényes. Épp ezért szinte azonnal javasolt a szükséges kezelések megkezdése. A Halász Klinikán modern eljárásokkal biztosítják a fogak szakszerű és gyors pótlását, így megelőzhetőek a kellemetlenségek.

A fogimplantátum a foggyökér mesterséges pótlása, amely általában titán anyagból készül. Az állkapocsba egy lyukat fúrnak, ebbe kerül az implantátum, amire ráhelyezik a koronát, egy teljes hidat vagy épp a kivehető műfogsort.

Korona

A fogimplantátumra általában felkerül a fogkorona, amely tulajdonképpen egy rögzített fogpótlás. Abban az esetben szokták alkalmazni, ha valamilyen okból kifolyólag nem alkalmazható tömés, vagy a fog nagy mértékben sérült.

Híd

A fogászati híd épülhet a fogra vagy a fogimplantátumra. Célja, hogy egy olyan “tartórendszert” hozzon létre, amely stabil alapot jelent a fogpótláshoz.

Előbbi esetében feltétel, hogy a környező fogak jó állapotban legyenek, hiszen a híd csak így fog tudni pontosan illeszkedni. Ilyenkor érdemes óvatosan rágni, míg implantátum esetén erre nem szükséges figyelni. Ezenkívül fontos különbség, hogy a fogimplantátum független a szomszédos fogaktól, viszont a híd nem, ez akár két-három fogat is érinthet. A híd előnye, hogy sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető, így instant megoldást nyújthat.

A fogak eltávolítása után a fogpótlás ugyanúgy megköveteli a szájhigiéniai szabályok betartását, a megfelelő fogápolást, illetve a kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvételt.