Mi kell ahhoz, hogy „jó” Mátrabécet fuss? - Judit beszámolója a Mátrabérc Trailről

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,Mátra,terepfutás,terepultra futás,futás anyaként

Na de mi a „jó”? Kinek mi, ugye… Ez nagyjából elfogadható. Évek óta vágyom a saját „jó” Mátrabércemre, de mindig volt valami oka annak, hogy ez nem realizálódott.

A tavalyi 7.39-cel annyi bizonyossá vált, hogy ha kevésbé vagyok jó formában, vagy nem úgy alakul a felkészülésem, akkor is tudok futni egy 7-essel kezdődő Bércet. Ez számomra megnyugtató volt, egyszer s mind előrebocsátotta azt, hogy ha „rendesen” felkészülök, tudok ennél jobbat is.

Felkészülés és egyéb finomságok

Február végén a pár hetes kényszerpihenő után abban maradtunk Bélával (Jakus Béla, edző), hogy visszatérünk a magasabb pulzuszónákban zajló edzésekhez, mert január végére oly mértékben lelassultam, hogy síkon alig bírtam 5 percen belüli ezreket futni, miközben tavaly ősszel egész ígéretes félmaratont raktunk össze (1.42). Szerencsére sem a kihagyás, sem a zónaváltás nem okozott látványos nehézséget, sőt aránylag hamar érezhetővé vált, hogy jó ez az irány.

A futások mennyiségével nem volt gond. Minden hosszút, vagy sorozatterhelést – nem állítom, hogy nyekkenés nélkül, de - meg tudtam csinálni. Idén már kaptam 9-10 órás heteket (kellenek is, hiszen idén ismét a hosszabb távok felé vettük az irányt). Sok szintet sikerült a lábakba pakolni. Talán a tempóm nem volt eszevetett, de azért gyorsultam valamennyit.

Bizakodó voltam egészen a verseny hetéig. Mert aztán lett egy kanyar a sztoriban: a verseny hetében megfáztam. Nagyon ezzel nem lehet kezdeni semmit. Mi is a kapcsolódó mondás: ha szedsz valami gyógyszert rá, egy hét, ha csak pihensz és a tested természetes gyógyító erejére hagyatkozol, akkor hét nap. Így a Mátrabérc napján még nem lehettem százas.

Vajon mennyivel csökken a leadható teljesítmény ilyenkor, hány perctől kell elbúcsúznod már a rajt pillanatában? Nincs egzakt válasz erre, de az biztos, hogy nehezítő körülmény. Az, hogy ne induljak el, fel sem merült bennem (szerencsére Béla sem vetett fel ilyesmit). Idén jubiláltam, 10 éve futottam az első Mátrabércemet, nagyon ott akartam lenni…

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,Mátra,terepfutás,terepultra futás
forrás: Szabó Áron
Ez ugyan már a célban készült, de a rajtot megelőzőn hasonlóan lelkesek voltunk.

A verseny

Makacsul hittem, hogy csak jobb lehet, mint tavaly. Igen, még betegen is! Viccesen írhatnám, hogy fél lábon is, ennyi futással, muszáj neki! Azt hiszem, ha nem hittem volna ebben, el sem indulok abban az állapotban.

Ezekkel a gondolatokkal vettem a nyakamba a Mátrát szombat reggel 8 órakor.

A rajtot viszont klasszul elbabráltam. Írhatnám önző módon, hogy a nálam lassabb sporttársak tették ezt… Hihetetlen dugó alakult ki pár száz méteren belül. Álltak előttem az emberek, közben sokan az úttalan bozótoson keresztül elkezdtek kielőzni. Kilométereken keresztül azt éreztem, hogy nem vagyok a helyemen. Totyogás volt fölfelé és lefelé, a pulzusom össze-vissza ugrált. Pedig nem álltam hátul, szinte még látható volt a mezőny eleje, mégis 20-30-40 olyan futó volt előttem, akiknek vélhetően kicsit hátrébb kellett volna állniuk. Ennek megfelelően Oroszlánvár, Kékestető időben ugyanaz lett, mint tavaly. Ezek láttán nyilván nem voltam boldog. Depósunk, Réka hathatós segítségének köszönhetően minimális időt töltöttem a frissítéssel. Betáraztam 1 liter izot a következő szakaszra (Kékestető-Galyatető) és uzsgyi tovább is iramodtam.

Itt azért rendesen kitisztult a pálya. De percekig bénáztam a két softflask zsebekbe helyezésével. Kilógott a teteje, és mint egy rendesebb lógó cici csapkodott ide-oda, ahogy futottam. Bakker még ez is – gondoltam magamban. Most persze már tök komikusnak tűnik a helyzet, de akkor iszonyat komolyan kellett koncentrálnom, hogy a köves, technikás lejtőn tudjak haladni, miközben a két kezemmel próbálom beljebb tuszkolni a flaskáimat.

Mire a Sombokorhoz értem, nagyjából sikerült orvosolni a problémát és végre újra tudtam egyensúlyozásra és kapaszkodásra használni a kezem. A meredek lejtő rendben ment, nem csúsztam meg, nem estem, ráadásul jót tett a lelkemnek, hogy pár lány futótársam mellett elmentem. A Csór-hegy aljáig oké volt minden, majd ahogy megindultam az emelkedőn és elkezdte a tarkómat sütni a Nap, mindenféle zavaró gondolatok kezdtek betüremkedni a fejembe. Irtó melegem volt és iszonyat nehezemre esett normálisan haladni, mármint érzésre (a pulzusom oké volt). Nehéz volt és kínkeserves és azért zavart ez a gondolatkör, mert még messze volt a vége. Miért gondolkodom már most ilyesmin?! Még az is eszembe jutott, milyen ciki lenne, ha ki kéne állnom. De komolyan, ennyi edzéssel a lábaimban oda-vissza kéne Mátrbércet futni, én meg itt nyomok egy belső hisztit. A Rudolf-tanyai elágazásig mindenesetre rettenetesen sajnáltam magam és egyre kattogott a fejemben egy kérdés:
Mi kell ahhoz, hogy „jó” Mátrabércet fuss?

Mátrabérc,Mátrabérc trail,Mátra,terepfutás,terepultra futás
forrás: Szabó Áron
A célban Szabó Áron készített szuper hangulatú fotókat, miután maga is letolta a Mátrabércet 5.06.07-tel, a második helyen befutva.

Galyatetőre szerencsére már a tavalyi részidőm előtt értem és bár ott nem várt senki, de az előre küldött cuccomat gyorsan betáraztam és pillanatok alatt mentem tovább. A Galya-Ágasvár szakaszon amolyan meditatív állapotban voltam, mintha én nem is én lennék, csak érzem, ami történik velem. Be van programozva a testembe, hogy mit kell tennie és ő teszi. Nem kérdez, nem okoskodik, nem gondolkodik, csak halad. Időnként jobban, máskor meg kevésbé, sőt még egy bokrot is keresett, mert érezte, hogy vár rá egy technikai szünet, de aztán újra felvette a ritmust és fut tovább. Egy futótest voltam csupán. Ebből az állapotból az Ágasvári mászás kizökkentett, mezőnybéli sporttársammal, Violával pár szót váltottunk, miközben felcammogtunk, majd pedig le.

Az utolsó pont, Mátrakeresztes innen már nem volt messze, 5.40-re értem oda (tavaly 5.48.54). Ide beszéltük meg az utolsó depót, Andi és Réka sürögtek is rögtön, ahogy megláttak. Alig fogtam fel, hogy mit mondanak. Ez volt az első pont, ahol nem felejtettem el hűteni a fejemet, mindenhol máshol lemaradt. A hideg víz percekre helyre rakott. Kaptam az infót, hogy percekre előttem van a 4-ik lány, ebből azt is kitaláltam, hogy akkor az 5-ik lehetek (hehe). Valahogy nem hozott lázba a versengés gondolata. Túlságosan elcsigázott voltam. Meg láttam egy ideje, hogy a pulzuszónát már csak nyomokban tartom. Inkább az első felében mozgok, ha egyáltalán. Nem gondoltam, hogy ezek után a Muzslára menet fogok megtáltosodni. Igazából egy dolog érdekelt: legyen jobb az időm, mint tavaly és ez ott, Keresztesen, már látható volt.

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,Mátra,terepfutás,terepultra futás
forrás: Szabó Áron
Ez is a Mátrabérc, igaz ezért egy kicsit menni kell.

Az utolsó szakasz (Mátrakeresztes-Szurdokpüspöki) a tavalyihoz hasonlóan cammogósan és aránylag erőtlenül telt. A pulzusom, már csupán a kapott zóna alját súrolta, olykor pedig már kint is volt belőle. Bele-bele futogattam, főként ahol kisimult a lábunk alatt a talaj, vagy picit lejtett, max. enyhén emelkedett, azonban idén is sok-sok séta volt ezen a szakaszon. A Muzsla tető előtt vettem, hogy Viola ismét a közelemben van. A hangját hallottam magam mögött. Tudtam, hogy be fog érni ismét és hiába volt közel a cél, semmi hajlandóságot nem éreztem arra, hogy küzdjek… A tető után nem sokkal, amikor már megkezdtük az ereszkedést, el is suhant mellettem. Én pedig kényelmesen beálltam egy sporttárs mögé és ráálltam egy kellemes tempóra. Nem éreztem a tüzet és a harcos kedvet magamban, mígnem kisidő múlva Anikó is elrobogott. Ezt követően azért rákapcsoltam. Olyan tempóban futott el Anikó, hogy utolérni, nem igen láttam esélyét, de elég motivációt adott, ahhoz, hogy feltámadjon a futókedvem. A Diós-patak medrében Anikó elsuhant Viola mellett – ha jól láttam. Viola alakját még láttam egy darabig, de azt, hogy mekkora hajrát nyomhatott csak az eredménylista mutatta.

Én ekkor már csak a mámorító orgonabokrok sorfalát érzékeltem és a száraz, porzó szekérút adta utolsó enyhe emelkedővel küzdöttem. 7 óra 24 perc 35 másodpercet futottam és nem volt sem könnyű, sem magától értetődő, sem rutin munka ez a futás. A szervezetemnek abszolút hálával tartozom azért, mert kibírta, mert a rendelkezésemre bocsátotta magát erre a piszok nehéz versenyre még így is.

Mintegy kívülről tekintve az idei Mátrabércre, egy szavam nem lehet. Semmi példaértékű, netán követendő nincs ebben, nem kell betegen Mátrabércet futni. Nekem most fontos volt, a 10-ik évforduló miatt és a soha nem szűnő futós vágyódásaim miatt. Hiába csinálom már mióta is…11 éve, egyszerűen mindig vágyom erre az izgalmas stratégiai társasjátékra, aminek hiába ismerem jól a paramétereit, soha nem tudhatom, hogy mi lesz a vége.

Jövőre pedig remélem, végre megtudom: mi kell ahhoz, hogy „jó” Mátrabécet fuss(ak)!

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,Mátra,terepfutás,terepultra futás,Józsa Gábor,Szász Norbert
forrás: Szabó Áron
Józsa Gábor 4.57.46-tal - a Mátrabércek történetében először 5 órán belüli idővel - első helyen ért célba szombaton.

Egyébként a versennyel kapcsolatos hír, hogy Józsa Gábor maratonista olimpikon, tájfutó atlétánk, aki idén első alkalommal állt rajthoz ezen a hosszú és kemény pályán, óriási pályacsúccsal elsőként ért célba. Idejével áttörte az 5 órás lélektani határt, 4.57.46-ot futott szombaton. A második és harmadik helyen befutó Szabó Áron és Muhari Gábor szintén a korábbi pályacsúcson belül értek célba, illetve még a negyedik helyen befutó Pálfy Marci is becsusszant alatta. Egészen komoly idők születtek idén a srácok mezőnyében.

Szasza (szűk családom legnagyobb férfitagja, állandó szerzőtársam) is remek futást rakott össze ugyanitt, ő új egyéni csúcsot tudhat immár magáénak a Mátrabércen (6.07).

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Mátrabérc Trail 2019
Tovább olvasok
Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

A tíz legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek az étkezésben

A sportolóknak a szokottnál is fontosabb, hogy helyes étrendet kövessenek, és mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyenek be a szervezetbe a rengeteg edzés miatt. Nemrég azonban elkészült egy lista a klasszikus hibákról, amiket ők is elkövetnek - érdemes tanulni belőle!

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Te ne kövesd el! - kezdők hibái, haladók tévedései

Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány társalapítója 55 maratonnal a háta mögött összeszedte azokat a hibákat, amelyeket kezdőként elkövetett, de azokat is, amelyekkel haladó futóként küzdött meg... hogy neked már ne kelljen!

A szezon befutója: a Saucony új futócipőjét teszteltük!

Főszerkesztőnk kipróbálta a Saucony Ride Iso 2-t, és el is mondja, hogy tetszik neki!

Még mindig futtában

Légy mindig hálás azért, amit megad a tested számodra, hálás minden nap, hogy futhatsz.

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Őrületes idővel megdőlt a félmaratoni világcsúcs

Vagyis, nem csak úgy megdőlt, a kenyai Geoffrey Kamworor futotta meg.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, nehogy EZ a tápanyag lemaradjon a tányérodról!

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Szuperjó hír! Bezöldül az NN Ultrabalaton

Ma derült ki, hogy az Ultrabalaton a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, méghozzá 15 ezer indulóval!

Kérek még egy kicsi terhet, hátha elbírom - a Kör felkészülés margójára

Ismét hosszú felkészülés finishéhez közeledek és bár közel sem érzem azt, hogy minden ideális és az elvégzett munka hibátlan, ennél többet, ha lenne még időm sem igen tudnék beletenni. 17 nap múlva rajtolok a Körön.

Néha kell egy kis fun run!

Fontosak a célok, kellenek a kihívások, de olykor jó azért menni egy-egy futórendezvényre, hogy nagyokat nevess, élvezd a futást és szórakozz egyet!

Jöhet egy brutál kardióedzés? Akkor vedd elő az ugrálóköteledet!

Jó ideje porosodik már az edzőtáskád alján az ugrálóköteled? Akkor most itt az ideje, hogy levedd a feketelistáról, és ismét az edzéstervedben legyen a helye!

Napi két edzés – nem csak profiknak!

Az élsportolók között gyakori a napi két edzés, a hobbifutók körében azonban igen ritka. Pedig számos előnye van annak, ha beiktatsz két futást a napjaidba.

Félmaraton: Mielőtt belevágnál…

Rajta van a bakancslistán? Kacérkodsz a gondolattal, hogy lefutod? Mielőtt belevágnál, az ENSPORT kiemelt futóedzője, Szilágyi Tibi elárul pár fontos tudnivalót!

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem