Borítókép: Mi játszódik le a fejedben futás közben?

Mi játszódik le a fejedben futás közben?

A beszélgetés, amit hosszú futás közben önmagunkkal folytatunk, nem mindig tűr nyomdafestéket. Szakértőnk szerint azonban csak előnyünkre válhat, ha átverekedjük magunkat a negatív gondolatokon.

"Gyerünk, nehogy megállj!", "Dögöljek meg, ha még egyszer eljövök futni", "Mindjárt elhányom magam".
Ilyen és ehhez hasonló mondatokat – valamint a b betűs szó folyamatos ismétlődését – nem gyakran találjuk meg akadémiai tanulmányokban. De azért van kivétel.
Az International Journal of Sport and Excersise Psychology nemrég közzétett kutatásában megkértek tíz felnőtt hobbifutót, hogy hosszú, minimum 10 km-es futásaikra vigyenek magukkal egy apró kis hangfelvevő készüléket. Emellé mindössze azt az utasítást kapták, hogy mondjanak ki minden egyes gondolatot, ami átsuhan az agyukon futás közben – válogatás nélkül.
Kiderült, hogy a gondolatok 40 százaléka a távolság és az iram körül forog, míg a gondolatok egyharmada a fájdalmat és a diszkomfort-érzést dolgozza fel. 28 százalékban a környezeti hatások járnak a fejekben: a szembejövők, az időjárás, a táj és az esetleges állatok. Ez utóbbaik a praktikus gondolatoktól ("ki kell kerülnöm ezt a biciklist) az egészen földöntúliakig ("Istenem, de gyönyörű az égbolt") bármi lehet.Eleinte a kutatók nem voltak biztosak benne, hogy ez az úgynevezett "hangos gondolkodás" működni fog hosszú távon is, hiszen ezidáig ezt a technikát csak rövidtávú akciókban használták, például sakkozóknál vagy golfozóknál, egyetlen lépés vagy ütés erejéig. Az eredmények azonban meggyőzőek voltak Ashley Samson, Ph.D. számára, aki a California Egyetem tudósa.
Aki nem fut, annak valószínűleg meglepő, hogy miért nem állnak meg a futók, amikor nyilvánvalóan szenvednek. A kutatásban egyetlen olyan futás sem volt, amelynek alkalmával legalább egyszer nem hangzott el az a gondolat a futó részéről, hogy szenved. Samson szerint azonban ez a kísérlet alátámasztja egy korábbi kutatását, melyből az derült ki, hogy az emberek nagyon fontosnak tartják azt az élményt, hogy képesek teljesíteni a futással kapcsolatos kihívást. Ez kiemelkedően fontos érték számukra. "Ha valaki túllép a fájdalmakon, és legyőzi azokat, annál nagyobb önbizalomnövelő nemigen létezik" – mondja.
Ami azt illeti, Samson még jobban a futók agyába szeretne látni, és még több adatot szeretne összevetni különböző műszerek segítségével. Ha ez sikerül, azonosítani tudnák a belső monológok fajtáit, asszerint, hogy mely gondolatok visznek a sikeres futás felé. "Ez nagyon hasznos információ lenne, hiszen differenciálni tudnánk azokat a futókat, akik képesek a gondolataikat homlok egyenest megváltoztatni, és azokat, akiket a negatív gondolatok feladásra sarkallnak. Így meg tudnánk határozni különböző beavatkozási pontokat, és ki tudnák dolgozni specifikus stratégiákat, hogy segítsünk az utóbbi csoportba tartozókon."
Egy kis érdekesség: A kísérlet alkalmával elhangzott legnegatívabb gondolat a következő volt: "Ezek az utolsó szavaim, meg fogok halni, megöl egy csörgőkígyó." (természetesen a kísérletet mindenki túlélte.)