koronavírus,vírusfertőzés boltban,bolti termékek

4 mítosz arról, hogy mi a teendő a vásárolt holmikkal, miután hazaértél a boltból

Forrás: Getty Images
Egészen extrém példák is felmerülnek ebben a témában, ám a szakértő szerint sokkal kevésbé veszélyes ez a helyzet, mint amilyen félelmek kialakultak az emberekben.

1. Igaz, hogy a vírus zárt térben kartonon egy órán keresztül él, műanyag és fémfelületeken pedig három napon át?

Készült olyan tanulmány, amely ezt támasztotta alá, ám a vírusrészecskék csak nagyon kis százalékában maradnak (kevesebb, mint 0,1 %) néhány nap múlva fertőzőképesek, tehát nagyon valószínűtlen, hogy lehet így fertőzést elkapni. Ráadásul a kapcsolódó kutatások laboratóriumi körülmények között készültek és nem szupermarketben. „A laboratóriumi vizsgálatok során használt aeroszolos részecskék sokkal könnyebbek és kisebbek, mint amilyeneket általában egy ember kiköhög vagy kiprüszköl, így azok hosszabb ideig maradnak a levegőben, mint a nem kísérleti környezetben lévők” - mondja Chrysan Cronin a Muhlenberg Főiskola közegészségüggyel foglalkozó professzora.

2. Megoldás, ha a bevásárolt termékeket három napig tároljuk valahol?

Nem, ugyanis nincs olyan bizonyíték, amely azt támasztaná alá, hogy a vírust élelmiszerek terjesztették vagy terjeszthetik. Ennek valószínűsége rendkívül alacsony. Tehát a bevásárló szatyrok és az élelmiszerek maguk nem lehetnek a vírus hordozói, de a bevásárlás továbbra is olyan helyzet, amely során megkaphatjuk vagy terjeszthetjük a betegséget. „Természetesen elengedhetetlen a helyes higiéniai szokások betartása. Tisztító törlőkendővel töröljük le a kosár fülét vagy fogantyúját (akkor is, ha kesztyűben vásárolunk), a bevásárlás során tartsunk távolságot másoktól, amikor végeztünk, fertőtlenítsük le a kezünket. Ha pedig beteg valaki, akkor ne vásároljon.” - mondja Cronin professzor.

koronavírus,vírusfertőzés,bolti fertőzés
Forrás: Getty Images

Ráadásul, ha az élelmiszerek garázsban maradnak napokon keresztül, veszélyt jelenthetnek a kártevők sokkal inkább, mint a koronavírus.

3. Áttöröljük fertőtlenítőszeres kendővel azokat az élelmiszereket, amelyeket emberi kéz érinthet a boltban?

„Nem, azt tanácsolom, hogy mossunk kezet, miután elpakoltuk őket" – javasolja a szakember. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek vagy az élelmiszerek csomagolása hozzájárult volna a vírus elterjedéséhez. Lehetséges, hogy valaki megkapja a COVID-19-et, ha megérint egy olyan felületet vagy tárgyat, amelyen vírus van, majd megérinti a száját, orrát, esetleg a szemét, de nem ez a fő módja a vírus terjedésének.

koronavírus,fertőtlenítőszeres kendő,fertőtlenítőszer
Forrás: Getty Images

4. Le kell mosni meleg szappanos vízben a gyümölcsöket és a zöldségeket?

„Nem, ismét azt tanácsolom, hogy csupán mossunk kezet, miután eltettük őket” - mondja Cronin professzor. "Mindig meg kell mosni étkezés előtt a zöldségeket és gyümölcsöket, de nem javasolt a szappan használata, mert kis mennyiségben is nagyon irritálja az emésztőrendszert.”

koronavírus,gyümölcs mosás
Forrás: Getty Images

A hiedelmek közül van olyan, ami nem ártalmas, ha jobban érzi magát valaki attól, mert minden csomagolt terméket fertőtlenítőszeres kendővel áttöröl, akkor tegyen így, ám a napokig tárolt élelmiszerek között lehet romlandó, aminek fogyasztása nyilván megbetegedéshez vezethet, mint ahogyan az is, ha nem csomagolt élelmiszert (gyümölcsöt, zöldséget) fertőtlenítőszerrel kezelnek és a fogyasztás előtt nem történik alapos átmosás.

Tehát ebben a helyzetben is érdemes megőrizni a józanságot és kerülni a szélsőségeket.