mentális egészség

Mennyit kell mozognod, hogy mentálisan egészséges maradj?

Forrás: getty images
Azt már mindenki tudja, hogy a futás - és úgy általában a sportolás - szuper hatással van a testre és szellemre egyaránt. Azonban az nem tisztázott, hogy pontosan mennyi mozgás kell ahhoz, hogy kiélvezhesd a mentális hatásokat is.

Egy új kutatásból viszont kiderült, hogy pontosan hányszor és mennyi ideig kell edzeni ahhoz, hogy átéld a pozitív mentális hatásokat.

A kutatók szerint a rendszeresen sportoló embereknek átlagosan majdnem feleannyi rossz napjuk volt, mint a nem edzőknek. Rossz nap alatt azt értik, hogy a mentális egészségük nem volt a legjobb, lehangoltak, rosszkedvűek voltak a résztvevők. A legjobb hatással pedig az van az agyra, ha valaki heti ötször 45 percet edz - ez futóként nem is tűnhet soknak, hiszen ha heti 3 alkalommal futsz, egyszer pedig mondjuk erősítesz, egy másik alkalommal pedig jógázol, könnyen összejön a heti sportadag.

A szakértők azt is elárulták, mely sportok a legjobbak a léleknek és a közérzetnek: a csapatsportok, biciklizés, az aerob mozgásformák (futás) és a konditermi edzés mind szuper hatással vannak a hangulatra és a mentális egészségre is.

Azonban hozzátették, hogy a kevesebb ebben az esetben is több lehet, érdemes megtalálni az arany középutat a mozgásban. Ha ugyanis naponta valaki 3 óránál is többet edz, sokkal többet árt a mentális egészségének, mint ha egyáltalán nem mozogna. Persze ez egy-egy hosszú futásnál nem jelent gondot, viszont hosszabb távon nem ajánlott ennyit edzeni.

Ha pedig arra is kíváncsi vagy, hogy mikor élheted át a runner’s high érzést, akkor nézd meg itt, ugyanis erről is készült egy izgalmas kutatás!