Borítókép: Futás és menstruáció - kisokos futónőknek

Futás és menstruáció - kisokos futónőknek

Forrás: getty images
Lassít a menstruációd? Többek között erre a kérdésre is választ kapsz!

Az biztos, hogy sokak számára kellemetlenséget okoz, amikor megjön - futóként pedig különösen. Ha kíváncsi vagy arra, pontosan hogyan hat a menzesz a futásodra, olvass tovább!

A legtöbb nőnek 28-napos a ciklusa (bármi normális 20 és 45 nap között). Ezt pedig két részre lehet osztani. Az első rész során jelentkezik a mensturáció, a 14. nap környékén pedig megtörténik az ovuláció. Az ösztrogén szintje fokozatosan emelkedik ebben az időszakban. A második során a méh felkészül az esetleges fogantatásra, ekkor a progeszteron szintje nő, ahogy a testhőmérséklet is. Ha a pete nem termékenyül meg, mindkét hormon szintje hirtelen lecsökken és minden kezdődik elölről.

Az edzések időzítése

A változó hormonszint kihat az anyagcserére, a teljesítményre viszont már kevésbé. Egy 2011-es kutatás szerint például a ciklus nincs hatással a pulzusra, légzésre, energiafelhasználása és a tejsav szintjére sem.

Mégis, a legjobb idő az edzésre a ciklus első néhány napjában van, amikor a hormonok szintje még alacsony. Ekkor ugyanis a testhőmérséklet alacsonyabb és a glikogént gyorsabban lebontja a szervezet. Ez a rövidebb, intenzívebb edzések időszaka. Ovuláció után inkább a lazább, de hosszabb futások esnek jól, ekkor a szervezet több zsírt éget. A menstruáció előtti héten alapvetően lustábbnak érezheted magadat, ilyenkor érdemes visszavenni a tempóból és távból, a lazább futásoké legyen a főszerep.

Futás a menstruáció alatt

Ha erős a vérzésed, kimerültebbé válhatsz, emellett előfordulhat, hogy lassabban jut el az oxigén az izmaidhoz, ami rosszabb teljesítményhez vezethet. Ha nem érzed magad jól, érdemes pihenned és például jógáznod, ami egyébként a görcsöket is csökkentheti.

Az első néhány nap után viszont bátran felveheted a futócipőt, mert ilyenkor emelkedik a hormonok szintje és újra energikusabbnak, lelkesebbnek érezheted magadat.

Érdemes naplót vezetned

Írd le, mikor, mennyit és milyen tempóban futottál, akár az energiaszintedet és a hangulatodat is feljegyezheted, aztán vizsgáld meg, látsz-e valamilyen összefüggést a ciklusod és a teljesítményed között. Ennek megfelelően érdemes a fenti tanácsokat megfogadva időzítened a különböző típusú edzéseket. A hónap leggyengébb időszakában például végez keresztedzést, vagy ekkorra iktass be lazább, könnyedebb futásokat.

Olvasnál még a témában?