Borítókép: Mélyvíz! Csak futóknak!

Mélyvíz! Csak futóknak!

Az úszás kiváló keresztedzés lehet futók számára. Az egyik legjobb dolog, amivel megajándékozhatod a tested. Adunk néhány tippet, hogyan.

Ha vízben találod magad, ne csak pancsolj. Az Aqua jogging az egyik legjobb, alacsony intenzitású edzés, ami nemcsak az állóképességedet javítja, de a futótechnikádat is. Ahogy mozgatod a lábad a vízben, az ellenállás miatt az izmaid a lehető leáramvonalasabb mozdulatot keresik, ami segít, hogy ezek berögzüljenek, és a szárazföldön is emlékezz rájuk. Ha úszógumit veszel fel, mélyvízban is tudsz "futni", ami szintén nagyon hasznos lehet a helyes futótechnika elsajátításában.

Hogyan fuss neki?


Ha úszógumiban vagy, kezdj el futni abban a mélységben, ahol a lábad még könnyedén eléri a talajt, így biztosan helyes lesz a tartásod. Aztán haladj a mélyvíz felé, és a tartásodon ne változtass. Fuss 5 percig, majd pihenj ugyenennyit. Ezt ismételd meg kétszer vagy háromszor. Minden alkalommal nyújts az időn, mígnem eléred, hogy 30 percig tudj futni a vízben.

Aktív pihenés


Eleinte könnyű tempót diktálj. Semmi csapkodás. Minden alkalommal próbálj fokozatosan javítani a tempódon. A pihenőidődben ússz egy-két hosszt, és ezeknek is váltogasd az intenzitását. Kezdd könnyű tempóval, aztán jöhetnek gyorsabb hosszok is.

Ugyanazt, csak vizesen


Ha a hosszú futásodat akarod imitálni, fuss ugyanolyan hosszan a vízben, ahogyan a szárazföldön tennéd. Ha gyorsasági edzést tartasz, csökkentsd az időt, de növeld a gyorsaságot. Egyvalamire azonban mindig figyelj: minden alkalommal szánj időt a levezetésre, és a futás mellett ússz sokat. Ha már belementél a medencébe.

És még egy fontos dolog: Ne foglalkozz azzal, ha bámulnak!