melegítő ételek,fogyás,egészség

Melegítő ételek, amiknek szerepelnie kellene a téli étrendedben

Forrás: Getty Images
Ne gondold, hogy télen-nyáron ugyanazok az ételek tesznek jót a szervezetnek. Míg a meleg időben jöhetnek a friss zöldségek és gyümölcsök, a könnyű saláták, addig a téli időszakban nagyon kellenek a testnek a melegítő hatású, egészséges hozzávalók. A következőket iktasd be az étrendedbe!

Hajdina

Ha egy igazán egészséges köretet szeretnél a húsok mellé, vagy rizs helyett mást választanál egy vega saláta alapjául, akkor ideje bevetned a hajdinát, mint szuper, melegítő élelmiszert! Nagyon magas a rost és antioxidáns tartalma, bővelkedik fehérjében, magnéziumban, kalciumban és cinkben, csökkenti a vérnyomást és a szervezetben az esetleges gyulladásokat, és jót tesz a vesének, illetve a tüdőnek is. Alapos átmosás után kétszeres vízben 10 percig főzve egy kis sóval tökéletes lesz: ne hagyd ki a mindennapjaidból!

Hajdina,fogyás,köret
Forrás: GettyImages
A hajdina elképesztően egészséges!
Így főzz télen!

Melegítő fűszerek

Bánj bőkezűen a melegítő hatású fűszerekkel, mert nem csak feldobják az ételek ízét, de egészségesek is! A fahéj és a gyömbér – melyek csodát tesznek az emésztéssel – mellett ott van például a kurkuma, ami igazi szuperétel. Lassítja a bőr öregedését, izomfájdalmak ellen kiváló, segíti a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert és a memóriát is. A kardamom is melegítő fűszer: serkenti az emésztést és kiváló puffadás ellen, és a rossz lehelet ellen is szuper, természetes anyag.

Hüvelyesek

A lencse és a bab nem csak fantasztikus fehérjeforrások, de melegítő hatásuk sem elhanyagolható. Nem csak újévkor érdemes lencsét enned: a főzelékként, levesként, és akár salátaként is fogyasztható finomság könnyen emészthető, az A-vitamin tartalma pedig igen magas, emiatt nagyon jót tesz a szemnek. A babavárás alatt is érdemes sok lencsét enni annak folsav tartalma miatt!

Ezeket kerüld el!