edzés,mozgás

Szó sincs róla, hogy káros lenne a túl sok edzés!

Forrás: Getty Images
Sokszor óva intettek már bennünket a túl sok sportolástól, most viszont készült egy új kutatás, ami rácáfol az eddigiekre. Inkább mozogj többet, mintsem a pihenés legyen a hobbid - el is áruljuk, miért!

Jó hír a sokat edzőknek: a legfrissebb, az aktivitás és a halálozási arány összefüggéseit vizsgáló kutatás szerint azok, akik többet edzenek a heti javasolt mennyiségnél, tovább élnek, mint kevésvé aktív társaik. Az adatokból kiderült az is, hogy azok sem rövidítik meg az életüket, akik legalább heti 12 órát edzenek.

A British Journal of Sports Medicine kutatási eredménye azért remek hír a sportrajongóknak, mert az utóbbi időben nem egy cikket lehetett olvasni a hírekben a sok edzés káros hatásairól, így most már azok is bátran növelhetik az edzésmennyiséget, akik emiatt nem tették eddig.

A kutatást a Koppenhágai Egyetem készítette korábbi 48 felmérés alapján, ezek a felmérések pedig legalább két évig nyomon követték az általuk vizsgált több, mint 800.000 ember életét. A kutatók a mozgás és a különféle halálokok közitti kapcsolatokat vizsgálták, beleértve a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot és a koszorúér betegségeket. Az adatokból az derült ki, hogy a halálozási arány alacsonyabb volt azoknál, akik igen aktív életet éltek. Az igen aktív csoportba azokat vették bele, akik heti 12 órát is edzenek, viszont a kutatás egyik vezetője elmondta, ahhoz nincs elég adat, hogy azoknál is minden összefüggést világosan lássanak, akik heti edzésszáma jóval meghaladja a 12 órát.

sport,edzés
Forrás: GettyImages

Viszont ne hidd, hogy csak az él sokáig, aki rengeteget edz: a felmérés szerint az összes okból eredő halálozási arány azoknál volt a legkevesebb, akik heti körülbelül 32 km-t futottak - ennyi pedig általában heti 3-4 edzéssel elérhető.

Persze sokat futni remek dolog, pláne, ha versenyre készülsz, mentálisan szükséged van rá, fogyni akarsz, vagy egyszerűen csak a társaság kedvéért csinálod - így most már semmiképp se tartson vissza az, hogy korábban mennyi edzést javasoltak a szakemberek. Ha ugyanis jól érzed magad edzés közben, és a tested is bírja, akkor bátran sportolj, amennyit csak jól esik!