Mátrabérc Trail beszámoló, avagy (a nagy visszatérés), (a nagy tavaszi célverseny) egy edzőfutás krónikája

Mátrabérc Trail beszámoló, avagy (a nagy visszatérés), (a nagy tavaszi célverseny) egy edzőfutás krónikája

Lehetne persze visszatérés, de semmiképpen sem „nagy”. Tavaszi célversenynek sem igen nevezném, mert akkor tudatosabban kellett volna a Mátrabérc jellegzetességeinek megfelelő edzésmunkát végezni. Legyen hát edzőfutás, talán azért is, mert jó e szó mögé bújtatni egy olyan futást, amelyben volt némi csalódás, meg persze belátás, hogy kell az ilyen, hiszen lehet ebből is hasznot kovácsolni…

Felkészülés
Amikor tavaly ősz végén, tél elején elkezdtem Jakus Bélával edzeni, fizikális állapotom alját súroltam. Túlsúly, kellemetlen érzetek futás közben, kedvetlen edzések, elszállt pulzus, lassú tempó minden távon és szinten. Volt hát min dolgozni. S ez még csak röpke 5 hónapja volt. Legyen ez a kiindulási alap, mert hát ez is volt. Nyilván könnyebb a fejlődés, ha van némi futómúltja az ember lányának, szerencsére sok mindenre emlékszik az izomzat, a keringés és még az is nagy mázli, hogy örömömet leltem a számomra is sok meglepetést tartogató fogyási projektben (hála és elismerés ezért MacPherson Évának).

Így hát a reméltnél mondhatni jóval hamarabb mutatkoztak meg azok a változások, amelyek miatt január végén, amikor kikerült a verseny FB oldalára, hogy megtelt a 250-es nevezési limit, ám még nem fizetett mindenki, ergo volt szabad hely a mezőnyben, sebtiben elküldtem a nevezésem.

És ekkor még csak január végét írtuk, csupán két hónapja futottam Béla tanítványaként és voltam Éva fogyásra áhítozó mentoráltja. De olyan gyorsan változott minden az állapotomat illetően, hogy egyszerűen elkezdtem hinni benne, meg vágyni rá, hogy talán már idén összejöhet egy „rendes” Mátrabérc. A Bükki Fun Run-on történt balesetem megtorpantott. A törés és műtét utáni napokban nem tudtam, hogy mikor és milyen szinten tudok újra futni, de szerencsére az inamba szállt bátorság csak abban akadályozott, hogy terepre menjek, a teljesen futásmentes időszak hét napig tartott. Pár hétig csak aszfalton futottam, ott próbáltam némi szintet varázsolni az edzéseimbe. A VTM -bár hosszúfutás volt- de a szintek onnan is hiányoztak. Április 8-án mentem el az első olyan útvonalra futni, amelynek már köze van egy Mátrabérc szintű felkészüléshez (26km/1300m szint). Azért ez nem hangzik biztatóan, ráadásul maga a futás sem sikerült jól. Alacsony intenzitása ellenére kifejezetten fárasztó, nehéz edzés volt, utána napokig izomlázzal küzdöttem. Komolyan elgondolkodtam azon, hogy van-e értelme így elindulni. Egyértelmű volt, hogy túl jól nem sikerülhet a Mátrabérc. Kisebb csodában bízva, meg Béla biztató gondolatai kapcsán a nem indulást végül elvetettem, de tudtam, hogy a fizikai megpróbáltatás mellett komoly mentális erőpróba is vár majd rám.

Olvasd el ezt is!
A rajt 8 helyett 8.30-kor.
forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
A rajt 8 helyett 8.30-kor.

Verseny előtt egy nappal
Hihetetlen pörgős nap volt a péntek, ami megnehezítette a hangolódást és a pihenést a másnapi versenyre. Mire végre ágyba kerültem este 11 után, a szinte maxra pörgetett idegrendszerem képtelen volt kikapcsolni, alig bírtam elaludni, majd Benedek, a kisebbik fiam kezdett élénkülni, volt kb. 2 óra, amikor folyamatosan mocorgott, rugdosta magáról a takarót, lökdösött, s mint egy rendes csecsemő, folyamatosan szopni vágyott. Na szép, klassz napnak nézek elébe, gondoltam magamban, miközben egyre feszültebben figyeltem, ahogy múlnak az értékes órák, amelyeket akár alvással is tölthettem volna. 4.40-kor, mire végre Bence is nyugalomra lelt, az órám kíméletlenül jelezni kezdett…

Felszerelés, frissítés
Meleg napra számítottunk, könnyű technikai futópólóban, rövid futósortban futottam, fejemben világos sildes sapka, lábamon kopott Nike Vomero. A kényelem és a szellős viselet volt a fő szempont. Béla a verseny hetében még rapid frissítési tréninget tartott (vicces, de totál kezdő vagyok a tudatos frissítés terén), aminek köszönhetően néhány új cuccra alapoztam az egész frissítési stratégiámat (jó kis dilettantizmus, mi?!). Sponser izocuccokat vittem, Competitiont, Long energy-t és Isotonic-ot, ezeket long energy gélekkel egészítettem ki (amiket már ismertem és korábban is használtam), mindezt sótablettával, szükség szerinti magnosolvval megspékelve. A pontokon csak folyadékot akartam tölteni, meg gyümölcsöt enni.

A verseny
A rajt helyszínére, Sirok-Kőkútpusztára tök jó időpontban érkeztünk meg. Úgy tűnt, hogy minden szükséges előkészületre kapkodás nélkül tudunk sort keríteni. Nekem az egyéni frissítésemet kellett leadnom, mosdóznom, feltöltenem a kulacsaimat, kicsit még ennem, napkrémeznem, stb. Aztán nem sokkal 8 előtt kiderült, hogy fél órát késik a rajt a transzferbusz műszaki problémája miatt. Na akkor még egy kicsit ettem, hogy ne pont éhesen rajtoljak 8.30-kor.

Kicsit bizonytalan voltam azzal kapcsolatban (is), hogy a rajtkapu mögött hol helyezkedjek el. Nem egyszerű feladat, mert korábbi emlékeimből tudtam, hogy a mezőny legeleje nagyon kilő, utánuk közvetlenül viszont sok olyan sporttárs is helyet foglal, akik mögé alaposan be lehet ragadni. Kicsit be is ragadtam… Nehéz előzni, nagyon nyomja fel a pulzust, fárasztó cikázni a keskeny ösvény és a bozótos perem között. Ez van, nem szólok senkinek, ha tudok, előzök, ha nem, megvárom, amíg adódik rá lehetőségem. Mindenesetre nekem furcsa, hogy miért dönt valaki amellett, hogy előre áll, miközben vannak nála jóval gyorsabban haladók. Mindegy, ez kb. minden verseny velejárója…

A pulzusomat 152-162-es értékek közé lőtte be Béla, a felső értéket kezdetben kissé magasnak találtam a jelenlegi állapotomhoz mérten, de végül is rábíztam magam (eddig sem igen voltak rossz meglátásai). Mentem hát fölfelé, a futás, gyors gyaloglás kombinációját váltogatva attól függően, hogy mennyire volt meredek az emelkedő, milyen értéket mutatott az órám és mit engedett a kezdeti kilométereken a sűrű mezőny. Közben folyamatosan kortyolgattam a bekevert Sponser competitionből, ami egyáltalán nem esett nehezemre, míg Oroszlánvárig elértem (1.24) folyamatosan jó erőben tudtam haladni.

Oroszlánvárnál töltöttem az egyik kulacsomba (2 fél literes volt nálam), a másikban még volt víz, talán félig. Azt gondoltam, Kékesig bőven elég lesz kb. 7 dl folyadék. A frissen töltött kulacsomba bedobtam két darab isostar tablettát. A két tablettát könnyebb volt bepottyantani a kulacsba, mint egy papírtasakos izoporral szórakozni. Amint feloldódott a két tabletta, nagyot kortyoltam a folyadékból és döbbenten tapasztaltam, hogy túlságosan tömény és az íze is vacak. Ekkor már felfelé tartottam az oroszlánvári emelkedőn, a vízvételi lehetőséget magam mögött hagyva. Gyors vívódás után leöntöttem róla egy jó adagot és hozzákevertem még egy kis tiszta vizet a másik kulacsomból, amiben azonban így nem maradt semmi. Volt tehát fél literem az előttem lévő bő 9 km-re, amelyben 717 méternyi szint is akadt. Ezt eléggé elbénáztam. Mind a két kulacsot tele kellett volna tölteni, de én csak az egyikkel foglalkoztam! Innen takarékosan kortyolgattam, egyrészt, hogy beosszam, amim van, másrészt továbbra sem ízlett az izolötty, de ez volt minden folyadékom, így nem volt választásom. Ráadásul gélt sem nagyon tudtam enni, mert arra is bőségesen kell inni. Ügyes mi?! Na de sebaj, olyan brutálisan meleg nem volt még, igyekeztem a gondolataimat másra terelni erről a frissítési bakiról és közben morzsolgattam a képzeletbeli rózsafüzért, hogy elég legyen, míg felérek Kékestetőre (2.52). Elég lett! Éppen, de jól voltam, nem borított meg a kisebb folyadék deficit. Béla segített tölteni, Belus Tomi, mint egy rossz lesifotós, csak kattintgatott és nem törődött a sporttársai bénázásával. Vicceskedve odaszóltam neki, majd ettem egy darab banánt, aztán uzsgyi tovább is suhantam.

Kékestetőn piszmogok a frissítéssel, ezt kapta Tamás lencsevégre.
forrás: Belus Tamás
Kékestetőn piszmogok a frissítéssel, ezt kapta Tamás lencsevégre.

Olyan szakasz jött, ahol a lejtés miatt futni kellett, ám a köves, technikás ösvény nem adott kellő önbizalmat, ráadásul előre paráztam a közelgő Sombokor miatt. Kezem, lábam féltettem, a száraz, morzsalékos, köves, meredek lejtőn óvatosan ereszkedtem fától fáig. Hiába lejtő, pont olyan, amilyenen a magamfajta itt-ott sérült egykor merészebb napokat megélt (anya)futó, megtorpan. Miután leértem, elkezdtem a frissítéssel is foglalkozni. Nagyokat kortyoltam a friss, hűs vízből, sótablettát ettem és élveztem, hogy ismét futható talaj van a lábam alatt. Galyatetőig nagyjából eseménytelenül zajlott az életem. Minden jó volt, a Rudolf-tanyai elágazás és a tető közti szakaszon még futni is tudtam. Folyamatosan előzgettem, főleg srácok voltak körülöttem, de az eredménylista alapján a női mezőnyben is hoztam a helyeket.

Galyatetőn (4.13) Belus Tomi sietett a segítségemre (Köszi, Tomi, itt is, egyszerűen be kell látnom, hogy kell egy depós, úgy sokkal-sokkal könnyebb!). Töltötte az izoport a kulacsomba, mosdatott, mint egy gondos apuka (biztos az is). Sajnos így sem tudtam eléggé elmélyedni a szükségleteim rejtelmeiben, így elfelejthettem el azt is, hogy szerettem volna egy kis gyümölcsöt enni. Narancsra vágytam, arra, hogy végigfolyjon a nyelőcsövemen a narancslé édes-savanyú íze, de ezt elszalasztottam. Bosszankodtam kicsit, de nem volt mit tenni, mentem tovább. A Galya utáni jól futható szakaszokat sikerült nem jól megfutni, pontosabban a pulzusom a helyén volt, és nem is láttam értelmét, hogy 30 km után elkezdjem szétcsapni magam, mert még túl sok volt a végéig. Így hát beálltam egy konzervatív tempóra és abban ereszkedtem lefelé. Sokszor eszembe jutott a reggeli rajt óta, hogy mennyire más állapotban voltam a legutóbbi Bércen. Ezen a szakaszon vágtáztam akkor, meg nagyjából mindenhol a mostanihoz képest, de persze tudtam, hogy most más idők járnak (egyelőre), alázattal és a jelen állapotomat tisztelve haladtam tovább. Talán valamikor itt, tehát Galya és Keresztes között kezdtem érezni a gyomrom helyén egy lyukat, amibe bár folyamatosan töltöttem, nem éreztem igazán az erőt a jóféle haladáshoz. Mentem-mentem, de valami már kezdett zavarni, hiányozni, nehezebbé téve ezzel az aznapra vállalt feladatot. Ágasvár cammogós, de szerencsére még mindig aránylag rövid, lefele menni róla pedig még mindig velőtrázó. Óvatos voltam, ahogy azt várni lehet egy hét hete csuklótörést szenvedett futótól. Onnan elkezdett minden lefelé fájni combból. Hiába na, innen hiányzott néhány további goodluck kör vagy Balboa vagy bármi, ami jól adja a szintet. Hát nem adta, így most fájt. Erre lehetett készülni leginkább, nem a dicső végjátékra, mégis kellemetlen, amikor rájössz, hogy eddig tartott az erőd, innen a lelked, a szíved és a fejed állapota kerül előtérbe.

Kép
forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal

Mátrakeresztesen (5.49) örültem, hogy még élek. Banánt ettem, jó sokat, folyadékot töltöttem, Németh Marcsi locsolta a fejem (köszi, Marcsi, remélem nem voltam annyira morc). Néhol csak utólag konstatáltam, hogy megvolt az időmérés, ha rajtam múlik, simán kimarad, eszembe sem jutott ugyanis. De mindenhol elkapott valaki (köszi ezért a szervezőknek és a szuper válogatott önkéntes csapatnak). Kicsit kaotikus voltam, meg úgy rendesen vacakul. És rossz volt, hogy így vagyok, mert hát Béla azt mondta, innen lehet dobbantani, ereszteni a pulzust fölfelé, tökig nyomni a gázt. Hahaha! Mátrakeresztesig tudtam tartani az előírt pulzust, onnan – bár haladtam, ahogyan csak bírtam – nem tudtam visszatornázni. Sok minden kavargott a fejemben. A frissítésem: vajon azért nem megy, mert elrontottam? Ittam a Sponser long energy porból készült italt, ami totál nem esett jól, langyos volt, rossz ízű, de becsülettel kortyolgattam, csak hogy tudjak haladni. Demoralizált az is, ahogy közeledtem a négy évvel ezelőtti célidőmhöz, miközben bandukoltam szinte elvérzett állapotban fölfelé. Olyan jól ment az eleje (jah az kb. mindenkinek jól megy…) miért ilyen baromi nehéz ez a Bérc?! De közben meg tudom, hogy tök jól állok, hisz lesz egy 7.XX órás teljesítésem. Ezért az állapotért a kezem összetettem volna tavaly ősszel, 60 kilósan, miközben 175-ös pulzussal joggoltam az Oroszlánsziklánál, a szinte sík szintúton. Találtam hát mentális kapaszkodót, amit veszettül markoltam, igaz sokat nem gyorsított, de legalább nem tudtam még jobban szétesni. És tényleg elkezdtem érezni, hogy mosolyog a testem, fáj neki, meg minden, de itt lehetek újra a NAGY MÁTRABÉRCEN és alapvetően mégiscsak jól vagyok. Minden nehézség ellenére jó állapotban, folyamatosan megyek el a sporttársak mellett, meglesz ez, csak kicsit kell még bírni. Iszonyú kevés volt már hátra és a Muzslára vezető út látványa... az valami gyönyörű. A tető most valahogy arrébb került, mert nagyon sokára jött el. Miután felértem, tudtam, hogy kemény lejtmenet áll előttem. Elszámoltam háromig -vagy inkább tízig- és uzsgyi, elindultam. Fájtak a combjaim, idő volt, míg visszaállt a futómozgásra, de beindult, mint egy rossz motor hosszas indítózás után. A pulzusom hamarosan beállt ismét a versenytartományba. Emelkedőkön ismét elértem a 160 körüli értékeket, hagytam le további sporttársakat, pörögtek az utolsó km-ek. Elkezdtem búcsúzni ettől a naptól, a Mátrától, a Bérctől, a Muzslától, a Koncsúroktól, a melegtől, az izotól és a gélektől… kemény volt, úgy globálisan. Pedig nekem kb. tényleg semmi bajom nem volt azon kívül, hogy elfáradtam. Kicsit előbb, mint jobb lett volna, de nem annyira, hogy az élményt tönkrevágja teljesen.

7.39-cel értem célba.

Alaposan elgyötört fejjel a célban.
forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Alaposan elgyötört fejjel a célban.

Utógondolatok
Mindent összevetve örülök ennek az eredménynek, nem volt ebben a napban több. És, ha valaki még kérdi, hogy a „Jakus” jó edző-e, szerintem egyértelmű. Engem 5 hónap alatt, a majdnem semmiből rakott így össze. Nos…ki lehet próbálni, hogy megy ez.

Jövőre…


  • Szeretnék javítani ezen az időn.
  • Szeretnék privát depót, hogy csökkentsem az állással töltöt időt a pontokon és jobban tudjak a frissítésre koncentrálni.
  • Szeretném Mártit, a gyerekek nagymamáját megkérni, hogy írja fel ezt az áprilisi szombatot, mert ismét szükségünk lesz a segítségére.
  • Szeretnék úgy futni, hogy a Muzslán még fickós legyek (hahaha, ki az, aki nem).
  • Szeretnék 10 fokkal hűvösebb időben futni, az sem baj, ha kicsit szemerkél az eső.
  • Szeretném megkérni a szervezőket, hogy csináljanak mindent ugyanígy, mert én ebben nem láttam hibát.

Nyitókép: Mátrabérc Trails Facebook oldal

Tovább olvasok
Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Szuperjó hír! Bezöldül az NN Ultrabalaton

Ma derült ki, hogy az Ultrabalaton a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, méghozzá 15 ezer indulóval!

Kérek még egy kicsi terhet, hátha elbírom - a Kör felkészülés margójára

Ismét hosszú felkészülés finishéhez közeledek és bár közel sem érzem azt, hogy minden ideális és az elvégzett munka hibátlan, ennél többet, ha lenne még időm sem igen tudnék beletenni. 17 nap múlva rajtolok a Körön.

Néha kell egy kis fun run!

Fontosak a célok, kellenek a kihívások, de olykor jó azért menni egy-egy futórendezvényre, hogy nagyokat nevess, élvezd a futást és szórakozz egyet!

Jöhet egy brutál kardióedzés? Akkor vedd elő az ugrálóköteledet!

Jó ideje porosodik már az edzőtáskád alján az ugrálóköteled? Akkor most itt az ideje, hogy levedd a feketelistáról, és ismét az edzéstervedben legyen a helye!

Napi két edzés – nem csak profiknak!

Az élsportolók között gyakori a napi két edzés, a hobbifutók körében azonban igen ritka. Pedig számos előnye van annak, ha beiktatsz két futást a napjaidba.

Félmaraton: Mielőtt belevágnál…

Rajta van a bakancslistán? Kacérkodsz a gondolattal, hogy lefutod? Mielőtt belevágnál, az ENSPORT kiemelt futóedzője, Szilágyi Tibi elárul pár fontos tudnivalót!

Egyperces arctisztítás edzés után? - FOREO LUNA mini 3 teszt

Kimerülten, sajgó izmokkal egy kiadós mozgás után azzal bajlódni, hogy rögtön alaposan megtisztísd az arcbőröd...van az úgy, hogy nem jön össze. A FOREO svéd beauty tech cég ígérete szerint a gymbagbe is könnyen belecsempészhető méretű okos arctisztító készülékkel viszont már 1 perc alatt elvégezhető az arctisztítás, ami a legdurvább edzés után is bele kell, hogy férjen.

A tudomány szerint ez a 9 dolog tutira pörgeti az anyagcserédet

Elég volt a végeláthatatlan nyári eszem-iszomból, a grillpartikból, az összevissza evésből? Lassan visszatérünk a rendes kerékvágásba, az anyagcserét pedig nem árt helyretenni: a következőkkel biztosan sikerülni fog!

Futóhiszekegy - 1. rész

Amikor sokadjára kérdezték meg tőlem, hogy miért futok – fura, hogy magyarázkodnom kell, mintha zugivó vagy kleptomán lennék –, akkor sorra vettem mindent, már csak a magam megnyugtatására is, bár még csak keresgélem a választ.

Wizz Air Félmaraton – eredmények és fotók az ország legnagyobb félmaratonjáról

Hosszú évek óta először nyárvégi kánikulai időjárás helyett kellemes kora őszi futóidőben teljesíthették a vágyott célt a Wizz Air Budapest Félmaratonon indulók vasárnap délelőtt.

Futás +30 kilóval: alapszabályok, amiket tilos megszegned

Fogyni akarsz, de sokat, és az első mozgásforma, ami eszedbe jut, az a futás? Mert bárhol, bármikor csinálhatod, nem vagy időhöz kötve, és nem kell az edzőteremben bajlódnod a gépekkel?

Mennyi edzés és pihenés kell a félmaraton előtt? Eláruljuk!

Tervben van a félmaraton, csak még azt nem tudod, pontosan hogyan készülj fel rá, hogy a legjobbat hozd ki magadból a versenyen? Fontos, hogy a futás mellett a pihenésre is koncentrálj!

„Nehezen fogom fel, hogy 2 év alatt sikerült EB kvalifikációt szereznem” – interjú Nemes Rita hétpróbázóval

Nemes Rita alig két év felkészülést követően idén országos bajnoki címet szerzett hétpróbából, illetve kvalifikálta magát a 2020-as Európa-bajnokságra.

Cseresznyés frittata – futás utáni fehérje és szénhidrát töltéshez

A magam részéről mindenféle tojásos ételt szívesen fogyasztok, mert kiváló fehérjeforrás. Ebben a receptben azonban némi szénhidráttal is kiegészítve már-már teljes értékűvé alakított gyors fogásra adunk ötletet.

Meguntad a futópadot, és kimennél edzeni a természetbe? Ezek az alapszabályok

Egy ideje már fontolgatod, hogy parkolópályára teszed a futópadot, és inkább a szabadtéren edzel? Jól teszed, de nem mindegy, hogyan kezdesz bele: tartsd be a legfontosabb szabályokat!

A gyorsulásért és az állóképességért: ismered az arginint?

Ha komolyabban figyelsz a táplálkozásodra, biztosan hallottál, esetleg használod is a glutamin aminosavat, vagy épp fogyasztasz BCAA-t is, de az arginiről nem biztos, hogy gyakran hallottál.

Elkezdődött a Skyrunning Európa-bajnokság a hétvégén – spanyol és olasz bajnokok a dobogón az ultra számban

Az olaszországi Bergamo közelében fekvő Serina faluban rendezték meg az idei Skyrunning Európa-bajnokság első, ultra versenyszámát, amelyen öt magyar terepfutó is elindult.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem