Borítókép: Maradj motivált!

Maradj motivált!

Miért kezdünk el futni? Mindannyiunknak megvan rá az oka. Fogyás, stresszlevezetés, versenyeken való jobb és jobb szereplés, a mozgás szeretete, szóval, bármi is legyen az, azt szeretnénk, hogy tartósan motiváltak tudjunk maradni. Mindenkinek van nehezebb napja, kevésbé pörgős időszaka. Íme egy kis segítség, ha lankad a figyelem.

Öröm faktor

Vannak pillanatok, amikor szárnyalunk, mennek a lábak szinte maguktól. Amikor felmerül a téma, milyen volt az edzésed, rengeteg futónak volt már "flow" élménye, amikor arról számolnak be, nem is értik, mi történt velük, egyszerűen csak szuper volt minden, belevonódtak a tevékenységbe, akár még 10 km-t rátettek volna a napi adagra. Jegyezzük fel ezeket a pillanatokat és hívjuk elő, ha egy nap nehezebben esik az edzés. Sokat fog segíteni.

Verseny önmagunkkal

Legyőzni önmagunkat, a legnagyobb feladat. Igaz ez a futásra is. Edzésen megismerni a fájdalmat, ami verseny közben elérhet minket, átfutni a fáradtságot, ezt mind meg lehet tanulni az edzéseken. Toljuk ki a határainkat. Ne ijedjünk meg, ha picit fáj.

Tapasztald ki, mit szeretsz

Vannak edzések, amiket nem annyira kedvelünk. Valakinek a hosszú tempófutások mennek nehezebben, van, akinek a dombos edzés, vagy a pályán való körözés. Ha nálam volt "mumus" edzés, igyekeztem arra fektetni nagyobb hangsúlyt magamban. Addig addig ostromoltam a gyengeségem, míg meg nem tudtam csinálni az adott feladatot. Ha módod van rá, segítséget is kérhetsz egy-egy edzéshez, a futó barátoktól. Egy tempófutást mennyivel jobb közösen csinálni, főleg, ha az elején nem megy annyira.

Pozitív gondolatok

A sokat emlegetett pozitív gondolatok. A blogomban sokat fogjátok olvasni. Egy ötlet, hogyan tuningolhatod magad. Ülj vagy feküdj le pár percre. Képzeld el magad, amint futsz, erős vagy, a lábaid suhannak. Képzeld el az időt vagy a távot, amit teljesíteni szeretnél. Képzeld el, hogy jól érzed magad közben, hogy képes vagy elérni a célodat. Edzés, vagy akár egy nehezebb munka előtt is megcsinálhatod. Pár perc pozitív gondolkodás senkinek sem árt!

Csatlakozz másokhoz

Bár sokan szeretünk egyedül futni, mégis az a tapasztalatom, hogy nagyon jó, ha van minimum egy edzéstársad. Amikor Káldy Zoli edzőmmel elkezdtem a munkát másfél évvel ezelőtt, minden edzésemen egyedül edzettem. Zoli akkor mondta, hogy ez sokkal nehezebb út, ha rosszabb napok vannak, vagy jön a tél, fejben erősnek kell maradnom. Nem hittem neki, úgy voltam vele, teljesen mindegy, a mennyiséget akkor is meg kell csinálni. Most, hogy van egy edzéstársam, akivel együtt melegítek, vagy vezetek le, esetleg néha a fő munkát is meg tudom vele csinálni, látom a különbséget. Könnyebb, ha van velünk valaki.
Manapság már számos klubhoz lehet csatlakozni. Használjátok ki!

Belső monológ

Változtass a negatív belső monológodon. Cserélj ki minden lehúzó gondolatot pozitívra. Nem könnyű feladat, hiszen naponta érnek minket kellemetlenségek. Ezek csak viszik az energiát. Tartsuk meg inkább, hiszen kell a futásra! :)
Tartsd a szemed a célon, légy pozitív, erős és kitartó. Ez lenne a recept? Milyen könnyen hangzik. Sok munkával képesek vagyunk rá! Hajrá!!!