koronavírus,tokiói olimpia,halasztás

Már zajlanak az egyeztetések a tokiói olimpia időpontjának elhalasztásáról

Forrás: Getty Images
Mindenféle sportesemény törlésre került Japánban is, ám az olimpia kapcsán még szerdán azt a választ adta a kormányfő szóvivője, hogy Tokió nem készül a játékok elhalasztására.

Ugyanakkor olyan sajtóhírek szivárogtak ki, melyek szerint már zajlik az idei olimpia elhalasztására vonatkozó forgatókönyv többféle verziója is.

Az anonimitását kérő szervező bizottsági tisztségviselő elmondta, hogy többféle tervet kell készíteniük különféle halasztási időpontokat figyelembe véve, melyeknek külön-külön tartalmazniuk kell a várható költségvetést is. Március végére kell döntést hozni a kérdésről, illetve arról, hogy esetlegesen megtartható lenne-e a nemzetközi sportesemény nézők nélkül. A hírekkel kapcsolatban semmilyen illetékes nem reagált a sajtómegkeresésekre.

koronavírus,tokiói olimpia,halasztás
Forrás: Getty Images

Pénteken egyébként megérkezett az olimpiai láng Tokióba, az elhalasztott ünnepség ellenére szombaton több mint 50 ezer ember volt kíváncsi az attrakcióra. Volt, aki órákat töltött sorban állással, miközben a koronavírus járvány problémája még Japánt is érinti.

UPDATE: Hivatalos hír, hogy elmarad a tokiói olimpia, melyet előreláthatóan 2021 nyaráig megszerveznek. A döntés mögött a koronavírus miatt kialakult helyzet áll, illetve az, hogy az olimpiára készülő sportolók egy része nem tud kvalifikációt szerezni az elmaradt versenyek miatt és sokan készülni sem. Kanada a múlt hét végén bejelentette, hogy ha megrendezik az eseményt az eredeti időpontban, sportolói nem vesznek rajta részt. Olimpiákat eddig csak világháborúk miatt töröltek.