Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Interjú Macpherson Évával: "Az egészségmegőrzés nálam mindig felülírja a sportteljesítményt”

Interjú Macpherson Évával: "Az egészségmegőrzés nálam mindig felülírja a sportteljesítményt”
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Hivatalos végzettsége szerint természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Komplementer és alternatív gyógyítással foglalkozik, ami azt jelenti, hogy természetgyógyászként kiegészíti a hagyományos orvosi módszereket és bizonyos helyzetekben tud helyettük alternatívát kínálni. Szakmai tudását főként sportolóknál és futóknál kamatoztatja, nem mellesleg a Runner’s World szakértője is.

Bevallom, kissé elfogult vagyok Évával kapcsolatban, számomra is rengeteg segítséget nyújtott már: akár egy „érdekes” eredményt találtam a laborleletemben, akár az első maratonim frissítéséről volt szó. Nagyon tetszik, ahogyan vélekedik az egészségről és a sportteljesítményről, és az is, hogy rengeteg sportolónak segített már javítani az állapotán vagy teljesítményén. Egyébként minden futótáborunkban tart előadást is, de a runnersworld.hu szakértői között is megtalálod.

Többször hallottam már tőled hangsúlyozni, hogy nem dietetikus vagy. Miért szögezed ezt le mindig ilyen határozottan?

Macpherson Éva: Számomra nagyon fontos, hogy megértsék az emberek, hogy én nem vagyok dietetikus és nem vagyok sportdietetikus sem. Ezt egyrészt tiszteletből mondom azok felé az emberek felé, akiknek ez a szakmájuk és ezzel foglalkoznak. Természetesen vannak átfedések a területeink között és ki tudjuk egészíteni egymás munkáját, de én azt nem tanultam, és ezért nem is azzal foglalkozom. Másrészt ezt a klienseim felé is ki kell emelni, hiszen tőlem ne várják, hogy például étrendet írjak nekik.

Nem csak futókkal foglalkozol, te magad is az vagy.

MÉ: Igen, 7 éves koromban kezdtem el futni. Lakótelepen laktunk, délutánonként pedig, amikor hazaértem az iskolából, az volt a lövésem, hogy körbe-körbe futkároztam a házak körül. Nagyon szerettek a szüleim, de sok volt otthon a konfliktus, és elsősorban azok elől menekültem el. Megszoktam, hogy számomra a futás egy mentális terápia, aztán később atletizáltam, de a futás lelki szempontból is fontos maradt. Később, 28 éves koromban a szállodaiparban dolgoztam, és az egyik hotel topmenedzsmentjének egyetlen női tagja voltam, a stressz pedig kikészítette az egészségemet. Ekkor kutattam a megoldásokat, végül pedig a természetgyógyászat és az egészségtudatos életmód volt az, ami segített.

Kép
forrás: Szabó Ágnes

Hogyan kapcsoltad ezt össze a futással?

MÉ: Elkezdtem egyre többet tanulni a természetgyógyászat és az egészség témakörében, és azt láttam, hogy nagyon sokan figyelnek az egészségükre, és sokan futnak is, de a kettő között nem mindig van kapcsolat, és az okokat és összefüggéseket nem látják. Ezért missziónak tekintettem, hogy megmutathatom az embereknek, hogy hiába étkeznek egészségesen, ha nem mozognak, és hiába futnak, ha közben nem figyelnek az egészségükre. Később pedig rájöttem, hogy ez egy piaci rés is, és még mélyebben beleástam magam a témába. Szakmailag is nagyon érdekelt, ebben az irányban tanultam, kutattam és kezdtem el tapasztalatot is gyűjteni.

Ha futás és egészségtudatos életmód, mivel keresnek meg a legtöbben?

MÉ: Több típus van. Az egyik, hogy az illetőnek valamilyen egészségügyi problémája van, például csontritkulás, pajzsmirigybetegség vagy inzulinrezisztencia, és azért kezd el sportolni, hogy ezen javítson, tőlem pedig azt várja, hogy segítsek abban, hogy az életmódját és táplálkozását is igazítsuk ehhez. Itt egy alapproblémát igyekszünk megoldani, hogy az illető meggyógyuljon. Én persze nem tudok meggyógyítani mindenkit, ismerem a kompetenciám határait, de tudok abban is segíteni, hogy milyen vizsgálatokra, orvosra van szükség. Viszont gyakran arról van szó, hogy meg kell vizsgálni, hogy a kliens eleget alszik-e? Hogyan táplálkozik? Úgy sportol-e, hogy azzal a gyógyulását szolgálja? Stb. Ha pedig ezeket helyre tesszük, gyakran helyreáll a szervezet orvosi kezelés nélkül is. A másik, amikor komoly sportteljesítménnyel rendelkező emberek keresnek meg, hogy szeretnének fejlődni. Ilyenkor megnézzük, hogy a nagy terhelés hogyan hat az egészségükre, mert az mindig visszahat valahogyan. Például, ha egy futó minden reggel hajnalban kel, és heti 80–100 kilométert fut, egészen biztos, hogy a hormonrendszerében akadnak elváltozások. Ha én ezeket az elváltozásokat megtalálom, és teszek számára javaslatokat arra, hogyan kompenzálhatja, és ő ezeket meg is teszi, akkor az egészségi állapota és a teljesítménye is javul majd. De van olyan is, hogy futóedzők (akiknek amúgy nagyon köszönöm, hogy megbíznak a tudásomban) küldenek hozzám sportolókat, mert bármennyire is betartja a futó az edzéstervet, mégsem fejlődik vagy épp csökken a teljesítménye. Sokszor nagyon egyszerű dolgokról van szó, ami a laborleletből kiderül (pl. vashiány), és könnyedén tudjuk kezelni. Ezek az elváltozások gyakran nem olyan komolyak, hogy orvoshoz kellene fordulni velük, mert néhány táplálkozás- és életmódbeli változtatással kezelhetők.

Te mit látsz, futóknál mik a legtipikusabb elváltozások?

MÉ: Az egyik, hogy az emésztőrendszer milyen állapotban van, és ennek sokszor ahhoz van köze, hogy a különböző sportélelmiszereket nem megfelelően fogyasztják. Az izotóniás italoknak, géleknek funkciójuk van, és megvan a szerepük és helyük a táplálkozásban. Azonban nincs mindig rájuk szükség, például ha valaki lemegy kocogni 40 percet és ahhoz bedob 1-2 gélt, az már nem a rendeltetésszerű használat. Ez egy rossz megközelítés: napközben kellett volna úgy táplálkozni, hogy ne legyen szükség gélre 40 perc kocogáshoz. Szóval az egyik irány az emésztőrendszer elváltozásai, a másik pedig a hormonrendszerrel kapcsolatos. Ebben két oldal van: az egyik tápanyaghiányból fakad, a másik a mellékvese túlterheléséből. Ezekből sok probléma következhet nőknél, például a cikluszavar, funkcionális meddőség, miómák kialakulása, korai menopauza... stb.

A funkcionális táplálkozás az egyik „gyógyító eszközöd”, ez mit jelent?

MÉ: Azt, hogy személyre szabottan, egy adott ember állapotára vonatkozólag megvannak azok az ételek, amelyek számára jók, és amelyek rontják az egészségügyi állapotát. Nem arról van szó, hogy általánosságban azt mondjuk, hogy „csontritkulásod van, egyél sok kalciumot”, hanem speciálisan, a te problémádra állítjuk össze, mely ételek használnak, és melyek kerülendők a gyógyulásod érdekében. Ez egyébként nevezhető gyógyászati segédeszköznek is, ami kiegészítheti az orvosi kezelésedet. Ennek a módszernek már van államilag akkreditált képzési rendszere, amelyet én az elsők között végeztem el, orvosokkal, dietetikusokkal és néhány más természetgyógyásszal egyetemben.

Nagyon fontosnak tartod a személyre szabottságot, de vannak olyan alapelvek, amik minden sportolóra és emberre igazak?

MÉ: A legfontosabb, hogy nem egészséges, ha energiadeficit van, de az sem, ha valaki túl sokat eszik az energiafelhasználásához képest. A másik, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyaszt, tehát hogy legyenek azok a legkevésbé feldolgozottak, és minél természetesebbek, tisztábbak.

Mit gondolsz az étrend-kiegészítőkről?

MÉ: Szerintem szükség van rájuk, de alaposan át kell gondolni, hogy mire és mennyire. Nem jó mindenkinek ugyanaz, mert a szervezetek között is van különbség, de a táplálkozása is más az embereknek. Elsősorban arra kell törekedni, hogy az étrendünkkel magas tápanyag- és vitamintartalmú, tiszta, természetes ételeket juttassunk be, és ezt kell kiegészíteni bizonyos hatóanyagokkal. Például, ha a magnéziumról van szó, akkor azt szoktam mondani, hogy három oldalról kell megközelíteni: először meg kell nézni, hogy mi az az élelmiszer, amiben ez a legmagasabb arányban található meg, s utána meg kell nézni, hogy hol van jó minőségű étrend-kiegészítő. Harmadrészt egy korszerűbb módszer, hogy manapság már sok hatóanyagot be lehet juttatni krém formájában, a bőrön keresztül: ezt is érdemes megfontolni.

Kép
Tovább olvasok
Kép

Eldőlt az idei London Maraton sorsa – csak elit futók indulhatnak a 40. versenyen

Az utolsó idei nagyszabású maratoni versenyt sem rendezik meg hagyományos lebonyolítás szerint. 45 000 futónak várnia kell jövő októberig, hogy ismét elrajtolhassanak a brit főváros legnagyobb nyílt futóversenyén.

Kép

A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

Kép

9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép

A maratonista, akinek nyoma veszett az olimpián

Az 1912-es olimpiát Stockholm rendezte. Az eseményen összesen két japán atléta képviselte országát, egy sprinter és egy maratonfutó.

Kép

A fogyás először fejben dől el: ha leadnál pár kilót, készülj rá FEJBEN is!

Elhatároztad, hogy leadnál pár kilót, és már egy ideje a netet bújod a tökéletes diétát és edzésmódszert kutatva? Nagyon fontos a sport és az átgondolt étkezés, ám mindenekelőtt fejben érdemes rákészülnöd a fogyásra!

Kép

Mennyire mérik pontosan a sportórák a kalóriaégetést?

Kiderült, hogy akár egy étkezésnyi kalóriaadaggal is más lehet a végeredmény.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem