regeneráció,futóverseny

Így hat a verseny utáni hozzáállásod a regenerációra

Forrás: getty images
Nem csak fizikai dolgokkal segíthetsz annak érdekében, hogy visszarázódj a hétköznapokba!

Azt tudjuk, hogy a verseny utáni regeneráció olyan, mint egy kirakós - rengeteg apró darabból áll össze - a táplálkozás, alvás és a mozgás mind fontos részei, azonban az sem mindegy, hogy érzelmileg hogyan állsz a versenyedhez. Japán kutatók szerint egyébként 7 nap kell ahhoz, hogy fizikailag kiheverd a futás által rádpakolt stresszt - de persze ez függ az alvástól, táplálkozástól és több más tényezőtől is.

Amerikai kutatók szerint pedig a stressz hatására sokkal lassabban regenerálódik a tested, hiszen a folyamatos idegeskedés gyulladást okoz a szervezetben, ami több egészségügyi problémát is okozhat. Ezért sem mindegy, hogyan gondolsz vissza a versenyedre.

“Ha mosolyogsz és pozitívan szemléled a világot, sokkal jobb lesz a kedved is. Ha viszont csalódott, szomorú vagy, a hormonok hatására teljesen másképp működik a tested. Az étvágyadra, motivációdra, alvásodra is kihat az, milyen a hozzáállásod, a lelkiállapotod.”
mondja Paul Winsper, az Under Armour sportteljesítménnyel foglalkozó igazgatóhelyettese.

A szakértő szerint nem meglepő, ha a csalódottság miatt nem tudsz olyan könnyen visszatérni a futáshoz, és nehezebben mennek az edzések is. Éppen ezért javasolja mindenkinek azt, hogy vezessen edzésnaplót, amiben leírja, pontosan hogyan érzi magát egy-egy futóedzés vagy verseny után. Ez kutatások szerint sokkal optimistábbá tesz, ráadásul a teljesítményed elemzésében, a továbblépésben is nagy segítséget jelent!

Szóval bármennyire is nehéz lemenned a lépcsőn egy maraton után, 17 apró izmodat biztos, hogy aktiviálzni tudod, még így is: mosolyogj!

Olvasnál még a témában?