Borítókép: Te találkoztál már poszt-maratoni depresszióval?

Te találkoztál már poszt-maratoni depresszióval?

Olvasónk kérdése kapcsán döbbentünk rá mi is, hogy mennyire sokakat érint.

Kedves Sanyosz,

Októberben lefutottam a maratoni távot, napokig boldog voltam utána, de egy ideje rossz kedvem lett és csak a helyemet keresem, futni sincs nagyon kedvem. Mi lehet ez?

Előre is köszönöm válaszod.
Viki

SZAKÉRTŐNK, SANYOSZ VÁLASZA:

Szia,

Maratoni távot lefutni és célba érni fantasztikus érzés! A problémával, amivel utána szembesültél, nem vagy egyedül. Már külön szakirodalma is van, poszt-maratoni depressziónak hívják. A verseny okozta eufória elmúltával sokan érzik ezt az ürességet és céltalanságot.

Próbáld meg fejben lezárni ezt a futószezont, ha nincs már más terved idénre. Ebben az időszakban ne erőltesd a futást, tedd meg azokat a dolgokat, amikről a felkészülés során le kellett mondanod, töltődj fel! Válassz ebben a pár napban, hétben olyan sportokat, amik segítenek edzésben tartani, menj el bringázni, fedezz fel vele új futóútvonalakat, menj el konditerembe.

Sokan választanak ilyenkor labdás sportokat (tenisz, foci), ezek ugyanis a játékosságukkal kikapcsolnak, de mégis mozogsz közben. A legfontosabb ebben az időszakban, hogy éhezzél ki a futásra, kívánd a kilométereket, a sikert, és ne erőltess semmit.

Lepd meg magad egy új cipővel, frissítsd fel a ruhatáradat! A legjobb ilyenkor elővenni egy jővő évi futókalendáriumot, kiválasztanod és benevezned egy versenyre, ezzel ki is jelölöd a jövő évi célodat.

Hidd el, ahogy telnek a napok, egyre többet fogsz kacsintgatni a futócipőd felé. Jó futást, eredményes felkészülést!