Borítókép: Többet futsz, mint amit az edződ mond? 4 érv, hogy betartsd az előírásait

Többet futsz, mint amit az edződ mond? 4 érv, hogy betartsd az előírásait

Forrás: Getty Images
Több edzőtől is hallottam már, hogy arra panaszkodnak, a tanítványaik túl sokat futnak. Aztán meg fogják a fejüket, hogy nem fejlődnek, és nem értik, hiszen még többet is beleadnak annál, mint amit az edző mond.

Ha betartod, amit az edződ mond, akkor lesz a legoptimálisabb a fejlődésed. Ha ellógod az edzéseket, vagy nem adsz bele annyit, akkor nyilván nem lesz olyan ütemű a javulás. Viszont, azzal is sokat ártasz, ha többet futsz, mint amennyit előírnak.

Bevallom, én igazi stréber vagyok, tipikus tanár kedvence. A suliban nem így volt, viszont azt maximálisan betartom, amit a futóedzőm mond. Egy lépéssel sem teszek meg többet vagy kevesebbet, vagy ha mégis, azt alaposan megindoklom. Azt hittem, ez a normális, mégis többször megkaptam már, hogy milyen jó tanítvány vagyok, és milyen ritka ez a hozzáállás. Ugyanis gyakran előfordul (főként még a futás kezdeti fázisában, amikor az ember érzi, hogy milyen jól lehet fejlődni, és egyre többet akar), hogy valaki nem tartja be a pihenőnapokat, vagy ha egy laza, regeneráló futás van előírva, akkor az edzett egy kőkemény tempófutást tart. Ha te is hajlamos vagy ebbe a hibába esni, akkor ezeket gondold át:

  1. Lehet, hogy az első időszakban gyorsan fejlődsz, és nem sérülsz le akkor sem, ha megduplázod az edződ által előírtakat, azonban hosszútávon nem teszel jót. És mi a fontosabb: hogy fél éven belül felfejlődj 5K-ról maratoni távra, vagy hogy még 25 évig egészségesen, folyamatosan fejlődés mellett gyűjthetsz a kilométereket, kiégés nélkül?

  2. Hova sietsz? Miért kell több edzés? A maraton és egyéb célok is megvárnak, és ha nem sieted el, folyamatosan találsz motivációt a futásban. Nem élsportoló vagy, aki ebből él, hanem egy átlag ember, aki a futás által szeretné teljesebbé tenni az életét.

  3. Ha fizeted az edződet, pénzkidobás nem betartani az előírásait, teljesen fölösleges hozzá járnod. Ő a profi, aki ezt tanulta, aki sok sportolót látott már, és aki pontosan tudja, hogy mire van szükséged.

  4. Ha túledzed magad, az edződ sem lesz motivált a fejlesztésedben, hiszen folyamatosan falakba ütközik, és azt látja, hogy nem veszed komolyan. Ez pedig a kettőtök kapcsolatát is megmérgezheti.

Ugye, hogy mostantól betartod az előírásait?