futás, futás hajnalban, városi futás

Sportfüggőség - Amikor a futás már több, mint hobbi

Forrás: Getty Images
Mikor mondható ki valakiről egyértelműen, és kimondhatjuk-e egyáltalán, hogy sportfüggő? Hol az a határ, amikor már nem csak kedvtelés, hanem függőség a sport? Érzékeny téma, amiről keveset beszélünk, pedig sokakat érint. Nézzünk kicsit a sportfüggőség mögé, ami az amatőrök között is gyakran előfordulhat.

„Mindenki függ valamitől….“ - szól a Hiperkarma együttes népszerű slágere. Mi futók, leginkább a futócipőkben gyűlt kilométerektől, a versenynevezéseinktől és a mindennapos edzéseinktől függünk. De vajon meddig egészséges, meddig normális ez a függés? A köznyelvben használt káros szenvedélyek, mint a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás, ahogy a nevében is benne van káros szenvedélyek. A hobbi sportolók nagy része kedvtelési vagy fogyási célból kezd futni, azonban idővel a futás is válhat szenvedéllyé, rosszabb esetben rögeszmévé, ami már nem csak az egészségünket szolgálja. Sőt!

"A mozgás, a sport olyan szükségletünk mint az evés, így nem egyértelmű a határ a függőség és rekreáció között. Ugyanakkor a függőség mögött mindig megjelenik az érzések, stressz, feszültségek kezelésének problémája”
vélekedik dr. Juhász Szabolcs klinikai szakpszichológus.
“Ami figyelmeztető lehet, az élet más területeinek visszaszorulása - kapcsolatok leépülése, sérülése, testi határok figyelmen kívül hagyása, illetve amikor a sportolás nélkül (akár csak egy edzés kimaradása miatt is) szorongást, stresszt él meg a személy“
mondja a szakember.
futás
Forrás: Getty Images

Ha körbenézünk a futó ismerőseink között, akkor talán mi is találunk olyan sportolót, aki megszállottá vált, és rosszabb esetben a szociális kapcsolatait is negatívan érintette a rendszeres sport, főleg a versenyzés. Még gyakoribbak az olyan párkapcsolatok, akiknél nem volt közös nevező a sportos életforma, és hirtelen, csak az egyik fél kezdett bele az intenzív sportolásba, míg a másik nem élte ezt meg közös programként. Melynek következtében párkapcsolati konfliktusforrás is lehet a sport, sőt nem egy zátonyra futott kapcsolat, vagy épp házasság sínyli meg a hobbit, amikor az új életmód miatt már nincs közös kapcsolódási pontja egy párnak, ahol a pár egyik felénél, a hobbinak indult, de időközben életformává lett futás, vagy bármilyen más mozgás került élete középpontjába. Kérdés, kimondhatjuk-e egyértelműen, hogy függővé vált az illető?

„A függőség felismerése nem egyszerű, mivel a függőség gondolkodást torzító hatása a sport esetén is fellép. Akár más esetben (alkoholizmus, drogfüggőség, stb) ilyen a bagatellizálás, tagadás: „Nincs is akkora baj, majd felgyógyulok a sérülésből", aztán mégis ismét túlterheli magát a személy. Vagy akár a kapcsolatok leépülését egyszerűen figyelmen kívül hagyja: "nem baj hogy elhagyott a párom, csak a sporttársak értenek meg". A feszültségek, stresszek és érzések szinte kizárólagos kezelője lesz a sport, így menni KELL futni, nem pedig lehet“
állítja dr. Juhász Szabolcs

Amatőr futóként elsősorban emberek, családanyák, családapák, dolgozó nők és férfiak, férjek és feleségek, szülők, vagy gyerekek vagyunk. Nagyon becsülendő, és a mai elhízott, fogyasztói társadalomban példaértékű, ha valaki rendszeresen sportol és aktív, egészségtudatos életet él, de itt is, mint az élet minden területén fontos megtalálni az egyensúlyt.

Különben az egészséges hobbi át tud alakulni kártékony függőséggé, ami összetett probléma, ahogy arra a pszichológus is felhívja a figyelmet, de van rá megoldás!

„Kevés kimondottan sportfüggővel találkozom, inkább kevert formák jelennek meg, jellemzően a társfüggőség társul a sport függőséggel. A függők számára az első lépés a felismerés, hogy bajban vannak. Ehhez az érzéshez veszteségek, a realitással való szembesülés szokott vezetni. Ilyenkor új módokat, lehetőségeket érdemes tanulni arra hogy amit eddig a túlhajtott sporttal tartott a személy egyensúlyban, az máshogy kifejezhetővé, elfogadhatóvá váljon. Ehhez a munkát addiktológiában jártas szakemberekkel érdemes megkezdeni. Ez nem feltétlen pszichiátert jelent, hiszen az eset súlyosságától függően akár addiktológiai rehabilitáció, addiktológus, vagy sajátélményű felépülő segítsége is szóba jöhet, sőt leginkább ezek kombinációja. A terápiákban fontos felismerés szokott lenni, hogy nincsenek egyedül, hazánkban nagyon sokan küzdenek függőséggel - ilyen vagy olyan formában.“
futás
Forrás: Getty Images

Mint ahogy nagyon sokan küzdenek például versenyzési mániával is. Az amatőr sportversenyek térhódításával ugyanis tényleg bárki bajnoknak érezheti magát, aki beáll egy verseny rajtjába. És ezzel nincs is addig semmi gond, amíg a sikereket is tudja az illető a helyén kezelni, vagy nem alakul át teljesen az élet futás központúvá. Ugyanis ez egy veszélyes csapda is lehet, ha valaki hajlamos a függőségre.

Persze vannak szép történetek is bőven, és sokszor épp a futásnak köszönhetően alakulnak ki új barátságok, vagy épp szerelmek. Mindannyian láttunk már lánykérést futóverseny befutójában, eredményhirdetésen. Szóval futó ismerőseink körében épp úgy, ahogy a való életben, előfordulhatnak válások, és boldog egymásra találások, melyek mindegyikében nagy szerepe lehet a sportnak, mint közös, vagy éppen idegen nyelvnek. A lényeg a felismerés, és az, hogy érdemes kicsit mélyebbre ásni, hogy megértsük az ok-okozati összefüggéseket magunkban, és egymásban. Vagy a futáshoz fűződő viszonyunkban. Sose felejtsük el, milyen célból kezdtünk sportolni. Értékeljük, hogy milyen célokat sikerült azóta elérni. És a legfontosabb, hogy soha ne legyünk elégedetlenek önmagunkkal, mert így is sokkal többet teszünk az egészségünkért, mint sokan körülöttünk.