Borítókép: 5 mód, ahogyan túlteheted magad egy rosszul sikerült versenyen

5 mód, ahogyan túlteheted magad egy rosszul sikerült versenyen

Forrás: Daniel Spase/Pexels

Ha futsz és versenyzel is, akkor mindenképpen teljesítményorientált vagy, és természetes, hogy szeretnéd elérni a kitűzött célokat. Ám, ha nem sikerül, nem megoldás, hogy ostorozod magad, és a világ legbénább emberének érzed magad. Most adunk pár tanácsot, hogyan teheted magad túl egy ilyen negatív élményen:

  • Gondolj bele: mi történik, ha nem sikerült olyan jól egy verseny, mint akartad? Ha 15 perccel később érsz célba a maratonon, mint tervezted? Mi van akkor? Nem ebből élsz, ez egy szórakozás, azért csinálod, mert elvileg örömet okoz a futás. Ha ostorozod magad, akkor biztosan nem tesz boldoggá. Ha ezt tudatosítod magadban, máris könnyebb lesz!

  • Szántó Nelli, a runnersworld.hu egyik szakértője mindig azt szokta ilyen helyzetben mondani, hogy gondolj abba is bele, hogy mondjuk 5 vagy 10 éve, ha valaki azt mondja neked, hogy teljesíted ezt a bizonyos versenyt ezzel az idővel, vajon büszke lennél-e magadra? Ha csak nem élsportoló vagy, aki azóta abbahagyta a profi versenyzést, a válasz valószínűleg az, hogy nagyon-nagyon büszke lennél, talán el sem tudtad akkor még képzelni, hogy képes leszel egyszer erre. Az a fontos, ahova jutottál, és még százszor lehetsz ennél is jobb, sőt a tervezettnél is!
  • Nyugodtan gyászolj egy kicsit és sajnáld is magad… de ne túl sokáig! Megérdemled, hogy egy picit elszontyolodj, de arra figyelj, hogy ez ne hatalmasodjon el rajtad.

  • Tűzz ki egy új célt, egy olyat, amire van elég időd felkészülni, és amivel bebizonyíthatod magadnak, hogy igenis kőkemény és szuper vagy. Talán pár hét múlva egy másik versenyen olyan personal bestet futsz, hogy még a saját állad is leesik tőle.

  • Egy rosszul sikerült verseny oka sokszor az, hogy kicsit kiégtél vagy nem pihentél eleget. Ha őszintén megvizsgálod a helyzetet, és rájössz, hogy ez most veled is így volt, akkor szánj egy hetet arra, hogy nem futsz, más mozgásformákat végzel, masszázsra mész, szaunázol, és regenerálódsz. Más színben látod majd utána a világot!