Borítókép: Nyílt levél nagydarab futóknak

Nyílt levél nagydarab futóknak

Flint Clemes, a FlintLand blogger szerzője írt egy nyílt levelet azoknak a lányoknak (és fiúknak), akik túlsúlyosan róják a köröket a futók között. Érdemes elolvasni.


Kedves Duci Lány!
Igen, te. Te, aki úgy teszel, mintha nem látnál, mikor elfutunk egymás mellett. Te, akin nincs is rendes sportcucc, aki alig kapsz levegőt. Lassú vagy, kapkodod a levegőt, látszik, hogy minden mozdulat szenvedés a számodra.
Alig mersz rámenni a rekortánra, képes vagy nagyobbat kerülni, mint kéne, nehogy a futók közé keveredj. Úgy izzadsz, hogy tiszta víz a hajad. Húsz percet is alig bírsz maradni, és totál kimerültnek tűnsz, mikor haza indulsz. Sosem beszélgetsz senkivel. Nekem viszont mondanom kell neked valamit.
Csodálatos vagy!
Ha egy pillanatra a szemembe néznél, látnád a tiszteletet és elismerést, amit irántad érzek. A kaland, amibe belevágtál, elképesztő: hamarosan jobb lesz az egészséged, tele leszel önbizalommal és a szabadság egészen új fogalmát ismered meg. Most borzasztónak tűnhet lejönni ide, szembenézni a félelmeiddel és mozgásra kényszeríteni magad, azonban amit kapsz majd ettől az egésztől, az sokkal nagyobb, mint az erőfesztíés, amit bele kell tenned.
Már el is kezdted az átváltozást. Nem vagy hajlandó tovább ebben a fizikai nihilben élni. Nehéz döntést hoztál, ami viszont tele van ígérettel. Minden egyes lélegzet, ami kínkeservesen beszívsz, könnyebb, mint az előző volt. Minden egyes lépéssel messzebb kerüsz attól, aki voltál, és közelebb ahhoz, aki leszel: egy erős, egészséges emberhez, aki tudja, nincs lehetetlen.
Hős vagy a szememben. És ha kicsit felnézel, és alaposabban szemügyre veszed a többi futót, akik miatt kényelmetlenül érzed magad, az ő szemükben is látni fogod, hogy csodálják az elszántságod. Sokan közülük pontosan tudják, min mész leresztül. Te vagy az, aki nemcsak fogadkozott, hogy majd holnaptól, majd jövő héttől, majd jövőre elkezd futni, hanem tényleg ott vagy és futsz.
Futó vagy, és ezt senki nem veheti el tőled. Könyörtelenül haladsz előre az úton. Erősebb vagy, mint gondolnád, és hamarosan magad is elcsodálkozol, mire vagy képes. Nem soká, lehet, hogy már holnap, le fogod nyűgözni saját magad. Egészen új szemmel látod majd a világot. Igazi inspiráció vagy.
Meghajlok előtted.