futás,futás a karantén alatt

Nem véletlenül érzed nehezebbnek a futásokat a karantén óta

Forrás: Getty Images
Nem találkozhatunk a barátokkal, otthoni suli a gyerekekkel, nonstop kézmosás, munkahelyi bizonytalanság – még, ha nem is érzed feltétlenül úgy, bizony hatalmas stressz nehezedik rád is.

Ha pedig nagy a stressz, a sport és a futás sem megy úgy, ahogy szokott. Egy új tanulmány szerint, amit a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban tettek közzé, már napi 45 perc stressz is negatív hatással van az edzéseidre. A kutatásban két csoportra osztották az embereket, az egyikben nyugtató hatású filmet kellett nézniük a résztvevőknek, míg a másikban egy mentálisan igencsak fárasztót tesztet elvégezni. Ezután mindenkinek futnia kellett a padon. A tesztet elvégző nők 6%-kal, míg a férfiak 3%-kal lassultak le magukhoz képest, míg a másik csoportban nem volt lassulás, sőt valaki gyorsult is. Tehát a stressz lassít, az edzés azonban nem lesz könnyebb a lazább tempótól.

Egy másik tanulmány, amit pedig az International Journal of Sports Physiology and Performance-ban publikáltak, arra világított rá, hogy azok, akik megszokták, hogy csapatban edzenek, másokkal futnak, egyedül sokkal lassabbak és keményebbnek érzik a futásokat. Persze, azok, akiknek ez a megszokott, nem történt változás, de azért sokan vannak, akik közösségben szeretnek sportolni, és úgy tudják kihajtani magukból a maximumot.

Szóval akár így, akár úgy, ne lepődj meg, ha nem úgy megy a futás, mint eddig, inkább csak koncentrálj arra, hogy így is maradj aktív és maradj mozgásban, aztán majd a csúcsdöntések jöhetnek a karantén után!