koronavírus,járvány,maraton,maratoni felkészülés,PB

Ne sajnáld, hogy törölték a versenyed, nem vész kárba az eddig elvégzett edzésmunka!

Forrás: Getty Images
Egy maratoni felkészülés sok előnyt tartogat számodra…igen még akkor is, ha nem tudsz elindulni a versenyen, mert törölték.

Sokan vagyunk, akik egész télen át edzettünk… Futottunk esőben, szélben, sötétben, nem szedtünk még egy sütit a vasárnapi ebédhez, inkább álmodoztunk tovább a nehézségeket felülíró célba érkezésről. Aztán történt valami a világban, ami mindent megváltoztatott: koronavírus-járvány a neve.

Ne érezd, hogy hiábavaló volt minden! Egy maratoni felkészülés soha nem elvesztegetett idő! Az eddig elért eredmény és állapot továbbra is jó szolgálatot tehet számodra.

A brit ultrafutó, Robbie Britton – akinek legjobb maratoni ideje 2.30 – azt mondja, hogy önmagában a felkészülés kimagasló erőnlétet biztosít, míg a verseny hosszú időre lenullázza a futót. „Ha tehát felkészültél, de nem tudod lezárni az edzésmunkát a versennyel, még erősebbé válhatsz, ha folytatod a futásokat. Őszre egy sokkal erősebb maratoni megmérettetésre számíthatsz.”

koronavírus,maraton,maratoni felkészülés,PB
Forrás: Robbie Britton Facebook oldal

Ebben az időszakban nyugodtan lazíts kicsit az edzéseiden, esetleg menj erdőbe futni, oda, ahol nem kell sok emberre számítani. Nyáron folytasd a felkészülést a maratonra. Valószínű akkor már lesz lehetőséged 1-1 rövidebb versenyre is elmenni. 5-10 km-es futamok is jól illeszthetőek a hosszútávú felkészülésbe, mielőtt elkezdenéd ismét a hosszú tempófutásokat.

"Most csalódást okozott a törölt verseny, ám ennek köszönhetően ősszel még nagyobb PB-t futhatsz” – mondja Britton.

Közben ügyelj az erősítésre is! Ezeket a gyakorlatokat otthon is elvégezheted!