monspart saci, monspart sarolta

20 zseniális aranyköpés Monspart Saroltától

Forrás: Simonyi Balázs
MonSPORT Sarolta. Akár igy is nevezhetnénk Monspart Saroltát, a Nemzet Sportolóját, hiszen nem csak élete, hanem neve is teljesen egybe forrt a mai magyar sportélettel, a futó- és szabadidő mozgalommal. Lételeme volt a mozgás, valamint a mozgatás, ugyanis nem csak szenvedélyesen sportolt, de igyekezett másokat is megfertőzni sportszeretetével.

Tájfutó világbajnokként “önző dög” módjára csak a futásnak élt, azonban betegségéből történő felépülését követően makacsul és konokul fejébe vette, ráveszi a “csajokat”, hogy a konyha helyett a sportpályákon sürögjenek-forogjanak. Főzés helyett a futásra, sütés helyett pedig a sétálásra ösztönözte őket. Saci nyugdíjas éveiben sem lustálkodott, inkább hadat üzent a tétlenkedő időseknek, a fotelből a biciklinyeregbe ültette őket, a szobapapucsot pedig futócipőre cseréltette velük.

Monspart Sarolta nemes céljait, markáns és karakteres előadásmódjával tette még egyértelműbbé. Aki esetleg elmulasztotta őt élőben hallani, annak most összegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzott mondatait, valóban aranyat érő aranyköpéseit.

Következzen hát néhány best of attól az “idősödő, sánta öregasszonytól”, aki előtt az emberi szenvedés sem maradhatott titok, hiszen oly sokunk elgyötört arcát látta már a Nyugati téri felüljárón. (Aki pedig szeretné meghallgatni, hogyan sorolta mondandóját Sarolta, kattintson a Büntetőkör Podcastre, ugyanis az interjú nyomokban Saci-féle aforizmákat is tartalmaz.)

Hogy miért érdemes mozogni?

"Azért érdemes mozogni, hogy ne egy lottyadt körtén üljünk, hanem két vékony gerezd fokhagymán. Az se baj, ha a gerezdek nagyobbak is, de legalább van állaguk attól, hogy tónusosak az izmok. (Na, ezt megjegyzik az emberek, de a kardiovaszkulárist anyámkínyját már nem.)"

Miért érdemes futni?

"A futóversenyen elől futnak a cerkák. Őket kergetjük mi, a radírok, akiken itt-ott már van egy kis felesleg, de azért edzettek vagyunk. Még sincs nagy gond, mert minket meg kergetnek a dupla radírok. És melyik a jobb? Az edzett radír vagy az edzetlen cerka? Hát persze, hogy az edzett radír, mert az edzetlen cerkával még 3 percig sem lehet csókolózni, mert összeesik, vagy meg kell őket tartanunk."

Mi a jó a futásban?

"A hosszútávfutást nem lehet elrontani. Egyszerű, mert mindig a másik lábbal kell lépni, még ha két bal lábunk van, akkor is. A futó egyébként az az ember, aki fáradhatatlanul azon fáradozik, hogy egyre jobb legyen."

Miért érdemes edzettnek lenni?

"Mert, ha a magunk szintjén edzettek vagyunk, akkor nem csak a testünk jó, hanem jól is érezzük magunkat. Rugalmasabbak, kreatívabbak és nyitottabbak vagyunk. Nagyobb lesz a teherbírásunk, jobb lesz az önértékelésünk. A problémákat és a stresszt jobban tudjuk kezelni. Sportoljunk, mert, akkor versenyképesebbek leszünk fizikálisan, és mindenhol jobban teljesítünk, nem csak a konyhában. Ha pedig az életben egy állásért vagy egy jó hapsiért kell versenyeznünk, akkor jól jön az edzettség."

Hogyan mozogjunk?

"Közösen, mert társaságban mindig könnyebb mozogni. Igyekezzünk valakivel együtt sportolni. Könnyebben rávesszük ugyanis magunkat a sportolásra, ha tudjuk, valaki vár ránk. A közösségben megosztjuk az örömünket és megoszthatjuk a bánatunkat is. Örömünk nagyobb, a bánatunk meg kisebb lesz. A közösségnek van egy nagyon pozitív, kicsit kényszerítő, egyben meg szórakoztató jellege. Együtt szenvedünk és együtt is izzadunk."

Hogyan váltsunk életmódot?

"Ha szeretnénk életmódot váltani, ne akarjunk egyszerre mindenen változtatni, kis lépésekkel kezdjük."

Hogyan táplálkozzunk?

"60 után csak kis tányéron eszünk, 70 éves korunk után csak teás tányéron, 80 után pedig már csak mokkástányéron. Egy idő után azonban bajban lettem, mert elértem a 70-et és az a mokkáscsészealj nagyon kicsinek bizonyult. Most már inkább módosítanék: 75-ig a mokkáscsészét lehet púpozni. Mivel én találtam ki a szabályt, ezt a mellékrendeletet is hozzátehetem. Ahogy idősödünk tehát, egyre kevesebbet kellene ennünk, és egyre többet kellene mozognunk. És 90 után? Akkor már mindegy, akkor már lehet enni!"

Fussunk esőben is?

"Gyerekek esőben is gyalogolunk! Mert annál jobb dolog nincsen, hogy mire hazaérünk, annyira átázik a cipőnk és a körmeink, hogy már nem is kell beáztatni ahhoz, hogy marha könnyen levághassuk azokat."

Hogyan fussunk a Margitszigeten?

"A nőknek a Margitszigeten mindig szembe kell futniuk a menetiránnyal. És, ha velünk szemben egy jó pasi fut, akkor el kell esnünk. A pasik jó fejek, és felsegítenek. Ha nagyon jó a hapsi, akkor nagy bajunk van, és be kell kísérjen minket az öltözőig. Addig megtudjuk, hogy szabad-e vagy házas, vagy, hogy mi a foglalkozása. Majd ezektől függően vagy odaadjuk a telefonszámunkat, vagy nem. Ha rosszul láttuk, és mégsem helyes a fiú, leporoljuk magunkat, továbbfutunk, és futunk a következő áldozat felé."

Mit csináljunk a futóversenyeken?

"A futóversenyeken a rajtnál mindig a jó pasik mellé kell állni, és ott még van 15 perc, hogy megismerkedjünk, combizzunk egy kicsit. Gyerekek, fontos dolog, hogy sportolás közben mindig nyitottak legyünk: mindenkivel ismerkedünk, odaszólunk, odaköszönünk, barátkozunk, de mindent csak pozitívan!"

Mi jó a tájfutásban?

"Azért lettem tájfutó, mert kis kövér voltam. Úgy gondoltam, hogy ez a tájfutáshoz pont jó lesz, felfelé csak felhúzom magamat valahogyan, lefelé meg a gombóc nagyon könnyen gurul ám! Jól jött, hogy csak a rajtban meg a célban láttak, verseny közben meg csak arra kellett ügyelnem, hogy be ne ragadjak két fa közé. Később rájöttem, milyen érdekes sport is a tájfutás. Ugyanis ahhoz, hogy ne tévedjek el, a versenyt mégis megnyerjem, a maximálisan optimális, vagy éppen az optimálisan maximális sebességgel kell futnom."

Mi a véleménye a természetről…

"A világ legcsodálatosabb sportstadionja a természet."

A politizálásról….

"Sportolás közben mindenről lehet beszélni, de nem politizálunk. Aki balra szavaz, bal lábbal kezdi az edzést, a jobbra szavazó pedig a jobb lábbal, és ezzel véget is ér a politizálás."

A férjekről…

"Otthon vár a jelenlegi férjem, és ezt most azért mondom, hogy jelenlegi, mert most még úgy tudom, hogy ő a férjem. De ki tudja, hogy mire hazaérek, még az lesz-e, úgyhogy jól vigyázzatok csajok! Ugyanis mi nők hajlamosak vagyunk arra, hogy eltegyük láb alól a férjeinket. A férfi a családban a családfő, de ha azt akarjuk, hogy a férjeink gyorsan kimúljanak, akkor halálra etetjük őket. Ebben mi nők vagyunk a hibásak. Persze, ha disznó volt, megcsalt és megérdemli, akkor csak tessék etetni, hiszen nincs az a bíróság, aki bebizonyítja, hogy mi vagyunk a gyilkosok. De ha szeretem - hiszen azért vettem el férjül - akkor tessék szíves lenni vigyázni rájuk!"

A feleségekről…

"Mi, nők vagyunk az egészséges életmód családi karmesterei, a gyerekek pedig életük első 6 évében veszik fel az életmód szokásaik 60%-t. A gyerekek azt eszik, amit mi nők vásárolunk és főzünk nekik, és olyan órára járnak, ahova elvisszük őket. Ha szeretjük a családunkat, akkor egészségesen etetjük és rendszeresen mozgatjuk őket."

Az özvegyekről…

"Az első világháború után volt 400 valahány ezer özvegyasszony, a második után már 600 valahány ezer, a rendszerváltás után 19 évvel a KSH mérései alapján 814.000 özvegyasszony volt. Hát hova tettük az erősebbik nemet? Szeretetből dugig etettük őket, vagy túl sokat követeltünk tőlük, amiért ők másod- és harmadállást vállaltak, és így küldtük őket a temetőbe. Ne tegyük!"

A gyerekekről...

"A gyerekek olyanok, mint egy kocsi, aminek Mercedes motorja van Trabant karosszériában. Szuper a keringési rendszerük, de még fejlődésben vannak."

Az öregségről….

"A nők akkor lesznek öregek, amikor rájönnek, hogy szemüvegben tudják csak kifesteni magukat. De hát szemüvegben nem lehet, anélkül pedig már nem megy. Ha pedig öregen kapunk mobiltelefont ajándékba, akkor tegyük mindig olyan messzire, hogy fel kelljen állni és el kelljen menni érte, azaz, mozogni kelljen érte. De lányok, csak annyira tegyük arrébb, hogy meghalljuk a csörgést."

A futásról…

"Én már nem futok, de nem is gyalogolok: futómozgással haladok. Ha megkérdezik, akkor én azt mondom, hogy egy héten kétszer-háromszor kimegyek haladni, és akkor haladok 4 vagy 5 kilométert. A testedzésben és sportolásban gazdag életmód egyébként a temetőig tart, sosem késő elkezdeni."

A tornáról…

"Az Úr mindenkibe épített egy korgót, ami mindig szól, ha éhesen vagyunk. A csengőt azonban kifelejtette, ami jelezné, ha már régen mozogtunk. De ha mozgunk, akkor torna végén az utolsó gyakorlat mindig az, hogy az igazi bal kezünket az igazi jobb vállunkra tesszük, megveregetjük azt és megdicsérjük önmagunkat."