futni, futás,

9 mentális trükk futáskor, ha már nagyon benyomnád a STOP gombot

Forrás: Unsplash/ Kristopher Roller
Nálad is eljön az a pont futás közben, amikor hatalmas erő kell ahhoz, hogy túllépj mondjuk a fáradtságon? Hogyan állod meg, hogy ne add fel, hanem inkább tovább menj?

Akár versenyen vagy, akár csak egy klasszikus hosszú távot futsz, biztosan te is érzed néha, hogy komolyan meg kell küzdened azért, hogy ne hagyd abba az edzést. Lehet, hogy a tested erősnek érzi magát, de az agyad azt mondja, állj meg.

Nyilván más megállni úgy, hogy esetleg lesérültél, vagy valahol túlságosan fáj - akkor meg kell nyomni a stop gombot, a többi esetben viszont a legjobb, amit tehetsz, ha összeszeded magad és tovább futsz.

A következő mentális trükkök nagyon hasznosak lesznek!

1. Legyen egy mantrád!

Ha hagyod, hogy belemásszanak a fejedbe az olyan negatív gondolatok, mint a „Meg akarok állni” vagy a „Nem fogom befejezni ezt a versenyt”, akkor könnyen önbeteljesítő jóslat lehet belőlük. Emlékeztesd magad, hogy pozitívnak kell maradnod, és próbálj inkább olyan kifejezéseket mondogatni, mint a „jól érzem magam”, „erős vagyok” vagy „tovább fogok futni”. Hidd el, ezek segítenek átlendülni a holtpontokon!

2. Kövesd nyomon, mennyit haladtál!

A futóappok is nagyon hasznosak futáskor - a futás előrehaladásának nyomon követése motiválhat arra, hogy célba érj, és ne add fel akkor, amikor legszívesebben megtennéd. Hiszen mennyivel jobb az edzésnaptárban egy újabb napot kipipálni, és nem a felénél elcsalni!

3. Nézz körül!

Egy jó módszer arra, hogy elterelje valami a figyelmedet a megállás gondolatáról, az az, ha körbe nézel, ha a hangsúlyt arra fordítod, ami körülötted történik. Nézd meg a tájat, az épületeket, embereket, állatokat és a természetet. Ha folyamatosan ugyanazt az útvonalat futod, keress valami újat benne!

4. Koncentrálj egy célra

Ez a nagyon egyszerű, és rendkívül hatékony játék az elme számára. Csak válassz ki egy célt a távolban, legyen az utcatábla vagy egy mérföldjelző a versenyen, és koncentrálj arra, hogy elérd. Amint közeledik, ne állj meg, hanem válassz új célt. Mielőtt észbe kapnál, már bent is vagy a célban!

5. Jöjjenek a kalóriák!

Ha hosszú távot futsz, és úgy érzed, kezdesz szétesni, akkor lehet, hogy enned vagy inni kell valamit. Az agyad és az izmaid működéséhez szénhidrátok szükségesek. Ha az agyad azt akarja, hogy állj meg, akkor talán csak további üzemanyagra lehet szükség. Ilyenkor hasznosak a sportitalok, energiazselék...

6. Játék az elmével

Az elme figyelmének elterelése az elmejátékokkal és a mentális trükkökkel segíthet folytatni a keményebb szakaszokon is. Christine Luff futónő trükkje ilyenkor a következő:

Amikor versenyzek, az egyik játék, amit szeretek játszani, az a „horgászás”. Elképzelem magam, ahogy egy futót egy horgászbottal kifogok, és elkezdem behúzni magam elé. Miután elhaladtam mellette, találok egy másikat, akit el lehet kapni és ki lehet fogni!
futni, futás,
Forrás: Unsplash/ Hamish Duncan

7. Csekkold a futóformát!

Az éberség gyakorlása vagy a jelenben maradás segíthet az elméd összpontosításában, a negatív gondolatok és a megállítás vágyának eltüntetésében. Erre jó trükk a futóforma csekkolása: fejtől lefelé ellenőrizd le, rendben van -e minden, nem vagy -e valahol túl merev, és megfelelő -e a karok, lábak munkája.

8. Egy kis mosoly sokat segít (akkor is, ha nem őszinte)

Energikusabbnak érzed majd magad, ha elkezdesz mosolyogni! Vagy csak tegyél úgy, mint aki remekül érzi magát - plusz a mosolygás különösen hatékony lehet egy verseny alatt, mivel a verseny nézői szeretnek a boldog, jókedvű versenyzőknek szurkolni!

9. Koncentrálj a futás utáni jutalomra

Ha mélyebbre ásol, és képes vagy túllendülni a negatív érzéseken, akkor agyalhatsz azon is, hogy mit fogsz tenni a futásod vagy versenyed után. Egy kiváló ebéd, egy jó masszázs vagy csak dőzsölés - vizualizáld, koncentrálj erre!

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft