mentális felkészülés,mentális trükk

Mentális felkészülés: 5 trükk, amivel túllendülhetsz a nehéz futásaidon

Forrás: getty images
Nem feltétlenül kell versenyen indulni ahhoz, hogy kicsit küzdelmesebb futásban legyen részed. A heti hosszú például remek alkalmat szolgáltat a mentális trükkök gyakorlására. De olyan napok is vannak, amikor még az 5K is elég döcőgösen megy. Na, ilyenkor kell agyban nagynak lenni!

A mentális felkészülés és az elme pallérozása azért is fontos, mert a versenyen több nehézséggel is szembesülhetsz. Lehet, hogy nem olyan jó az idő, vagy éppen bármennyit is pihentél, nem érzed magadat csúcsformában. És persze ott az a helyzet is, amikor a maratonon szükséged lenne egy nagy lökésre, ami továbbvisz a célvonalig. A következő mentális trükköket bármelyik esetben bevetheted, amikor csak szükséged van rájuk!

Vizualizálj!

Ez a tanács szinte minden edző szájából elhangzott már legalább egyszer. Alkalmazhatod a vizualizációt úgy, hogy az egész versenyt elképzeled, minden egyes kilométert, amíg el nem érsz a célvonalig. De akár úgy is, hogy egy profi futónak képzeled magadat, aki erősen, könnyedén fut, szinte szárnyal. A lényeg, hogy a pozitív dolgokra koncentrálj.

Emlékeztesd magadat, hogy felkészültél

Nem minden futás könnyű, te pedig biztos, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy jól teljesíts. Ha heti hosszút futsz, jusson eszedbe, miért teszed, ha pedig versenyen jársz, gondolj arra, hogy a befektetett munka megtérül. Amúgy is, ha olyan könnyű lenne a futás, akkor mindenki csinálná, nem?

Játssz horgászosat!

Ez a táv felosztásának egyik kreatív módja: futás közben szemelj ki egy embert, vagy tárgyat és képzeld azt, hogy húz magához, pont úgy, mint ha egy horgászbotra akadnál. Talán ez az egyik legszórakoztatóbb mentális stratégia.

Csak pozitívan!

Ha esetleg elkövettél egy hibát a versenyen, ne azon rágódj, hanem kicsit módosítsd az agyadban pörgő filmet és játszd le úgy, ahogy szeretted volna, hogy a dolgok történjenek. Ez az apró mentális trükk hozzásegíthet a sikerhez!

Számolj!

AKár versenyzel, akár egy forgalmas területen futsz, szórakoztató játék lehet, ha kiszemelsz egy bizonyos kiegészítőt, autót, vagy bármit és futás közben számolod, hogy hány fehér sapkás embert, vagy éppen piros kocsit látsz. Így észrevétlenül repül majd az idő!

Olvasnál még a témában?