Borítókép: Fejben dől el? A megfelelő gondolatoktól tényleg gyorsabbá válhatsz?

Fejben dől el? A megfelelő gondolatoktól tényleg gyorsabbá válhatsz?

Forrás: getty images
Egy kutatás szerint ha meg tudod zabolázni az érzelmeidet, jobb eredményeket érhetsz el a versenyen!

Nem csak a keresztedzés, a nyújtás és hosszú futások vezetnek sikerre a futásban. Olasz kutatók szerint ugyanis a verseny során éppen annyira fontos, hogy mi zajlik a fejedben, mint maga a felkészülés.

A kutatók futók érzelmi intelligenciáját vizsgálták, vagyis azt, mennyire tudják felismerni, megélni, kezelni és szabályozni az érzelmeiket. A veronai félmaraton 237 indulója vett részt a kutatásban, akiknek természetesen a céljaikról, futószokásaikról is be kellett számolniuk.

A verseny után a szakértők az időeredményeiket összevetették az érzelmi intelligenciát vizsgáló teszt eredényeivel és meglepő következtetésre jutottak: nem a heti kilométerszám és a korábbi eredmények voltak akkora hatással az eredményekre, hanem a futók érzelmi intelligenciája. Azok, akik jobban tudták kezelni érzéseiket, gyorsabban értek célba. A szakértők szerint azok a sportolók, akik képesek kordában tartani a fáradtság által előidézett negatív érzelmeket, sokkal eredményesebbek. Azonban hozzátették, hogy más távokon, például egy maratonon már nem biztos, hogy hasonló a helyzet, hiszen ekkor nagy valószínűséggel az edzésé, felkészülésé a főszerep.

Ettől függetlenül az mindenképp pozitívum, ha le tudsz számolni a futás közben jelentkező negatív gondolatokkal. Az érzelmi intelligencia fejlesztésében a meditáció segíthet, ugyanakkor érdemes azon is elgondolkodnod, hogy mit jelent számodra a futás, miért csinálod és mik a céljaid.

Az olasz kutatók egyébként tovább szeretnének vizsgálódni a témában. Az eredményekről mi is beszámolunk majd.