Borítókép: Kutatások bizonyítják, hogy a futás gyógyír az összetört szívre

Kutatások bizonyítják, hogy a futás gyógyír az összetört szívre

Forrás: Getty Images
Még egy dolog, amire jó!

A szerelmi bánat szívás, és tényleg olyan rossz, hogy fizikailag is fáj. Egy 2010-es kutatás szerint, amit a Rutgers Egyetemen végeztek, az agyban ilyenkor ugyanaz a terület aktiválódik, amelyik akkor, ha sérülést szenvedsz. És, talán eleinte megfelelő gyógymódnak tűnik egy nagy doboz jégkrém bekebelezése, hosszútávon nem segít. Ellenben a futás stimulálja azokat a területeket, amelyek csökkentik a fájdalmat, mellette pedig elűzi a stresszt és növeli az önbizalmat.

A New York-i ultrafutó, Robin Arzon épp egy szakítás után kezdett el komolyan futni, és nevezett be az első maratonjára.

„A futás által megtaláltam a helyemet a világban, és ez segített talpra állni”
mondta.

Ahogy általánosságban a sportolás, úgy a futás is serkenti az endorfintermelődést, csökkenti a depressziót, a fájdalmat és frissebbé tesz. Egy újabb tanulmány pedig azt is kimondta, hogy a túlzott idegeskedést és félelmet is kordában lehet a futással tartani.

Arról nem is beszélve, hogy az önbizalom növelésének kiváló módja, ha egy célt állítasz magad elé, és minden egyes nap teszel annak eléréséért. Amint egyszer megfutod azt, amit elterveztél, olyan állapotba kerülsz, hogy azt érzed, egy igazi rocksztár vagy! És, ennél jobb módszer nem is lehet arra, hogy túllépj egy fájdalmon.

Szóval, bármi történt: kirúgtak, elhagytak, csak húzd fel a cipődet, és fusd ki magadból a bánatot!