futás, ugrás, motiváció, lendület

Hogyan készülj fel arra, ha a férjed egy nagyon hosszú versenyre edz? – Ironman felkészülés egy családtag szemszögéből

Forrás: Getty Images
Adott egy család. Most épp férj és feleség. Mindketten sportolnak, igazából a futásnak köszönhetik azt, hogy megismerkedtek. Van egy 20 hónapos kislányuk. Meg egy macskájuk. De ez most a történet szempontjából kevésbé releváns.Van a hátuk mögött pár maraton, félmaraton, ultratáv és ironman teljesítés is. Mióta megszületett a kislányuk, nem vállalkoztak komolyabb felkészülést igénylő versenyre, így felvetül a kérdés: átgondolta-e a feleség, mivel jár egy Ironmanre való felkészülés, amikor születésnapi meglepetésként benevezte férjét az egyik legismertebb európai versenyre? Hát, a kérdést itt örkényiesen nyitva hagyom, de ha szeretnél felvértezve hozzáállni a témához, akkor tarts velem és nézzük meg, hogy fér bele egy család mindennapjaiba egy amatőr hosszútávú triatlon versenyre való felkészülés.

TERVEZÉS

A feladat adott, a cél egy: férj boldogan teljesítse a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,195 km futásból álló versenyt és eufórikusan omoljon szeretteinek karjaiba. Te mit csinálnál, ha fél éved lenne megedzeni tested és lelkedet is erre a versenyre? Valószínű először megtervezed, mikor mit fogsz sportolni, keresel egy edzőt (vagy felkeresel egy régit), megnézed milyen lehetőségeid vannak az adott városban, ahol laksz. Emellett megpróbálsz családilag, közösen létrehozni egy olyan mátrixot, amiben munka-edzés-család elfér egymás mellett, és ami jó anyának, apának és a babának is. Olyan mintha újra a kapcsolatotok legelején lennétek és együtt hoznátok meg a rátok, a ti kettősötökre jellemző párkapcsolati szabályokat. Vagy amikor megszületik a gyereketek és az felülír (nagyon) sok mindent. Egy alapos újratervezést igényel ez az időszak: új családtag érkezik – egy Ironmanre való felkészülés személyében.

  • De hogy miről, vagy kiről is beszélünk pontosan? Heti 7-15 óra edzésről (úszás, bringa, futás), plusz erőnléti edzésekről. Emellett napi 8 óra munkáról. Szerencsésebb esetben nem kell órákat utaznod a munkahelyedre és vissza. Esetleg a munkán és az edzésen kívül szeretnéd látni az asszonyt és a kölköt is. ESETLEG. Esetleg vannak a szívedhez közel álló ügyek: önkénteskedsz egy helyi közösségben, néha megiszol egy sört a haverokkal. Szóval a tervezés az alapja az egész felkészülésnek, és annak, hogy ne hulljon darabjaira a családi életed sem.

A családdal töltött csökkenő idő mellett a növekvő kiadásokkal is számolni kell. Sok olyan új (rejtett) kiadással kell szembenéznetek, ami kisebb vagy nagyobb hatással lesz a családi kasszára. Az hagyján, hogy benevezted egy menő külföldi versenyre, ahova majd családilag elutaztok nyár közepén, de fizetni kell az edzéseket, az edzésterveket, venni kell frissítőt (edzésekre és majd a versenyre is), tuningolni kell a bringát, új futócipőre lesz szükség – vagy bármilyen sportcuccra. Szállást kell foglalni az adott országban és az autó is benzinnel megy, amivel elutaztok. Újabb okok a tervezésre! Hajrá!

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

KOMPROMISSZUM és KOMMUNIKÁCIÓ

A sok és egymásba fonódó tervezésből adódik egyrészt, hogy már szinte biztos vagy benne, hogy nem a legjobb születésnapi ajándékot választottad, másrészt, hogy az alapos előkészületekhez már csak egy nagy adag kompromisszumkészségre van szükség. Mindkét fél részéről. Mert bár te kedveskedtél a szuper(nek vélt) ajándékkal, de érezheted azt, hogy a feje-tetejére állt minden és sokkal több (családi) feladat nehezedik a válladra, míg a másik fél meg halálra edzi magát születésnapi meglepetés címszó alatt, és igyekszik megfelelni a munka-edzés-magánélet tengelyen lavírozva. Persze mindezt úgy, hogy a gyerek semmit ne érezzen meg az egészből. Szóval elég vékony jégen manővereztek, de a korábban már egyeztetett alapos és menő tervetek és pár egypohárbormellett át- és megbeszélt este után valószínű nem lesz gond.

AZ EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ, avagy a gyakorlati megvalósítás

Mindent egybe vetve az a legfontosabb, hogy ne sérüljön egyik fél sem ebben az időszakban. Nagyon. Ezt úgy könnyű kivitelezni, hogy megpróbáljátok a legtöbb lehetséges időt együtt tölteni. És hogy miként lehet növelni az amúgy elég rövid családi perceket egy ilyen sűrű fél éves időszak alatt? Erre következzen pár tipp:

  • Kísérjétek el férjet úszóedzésre! Amíg ő lazán tolja a 2-3 ezer métereket, addig ti pancsoljatok a gyerekmedencében. Utána nagyon jól fog esni egy közös reggeli a helyi pékségben.
  • Fussatok, amikor ő is fut! Menjetek és lélekben csatlakozzatok hozzá egy lendületes babakocsis futással. Utána vacsora közben átbeszélhetitek a „közös” élményeket.
  • Gyakoroljátok a szurkolást: egy-egy hosszabb edzésre csatlakozzatok be, mint frissítőpont. Biztos nagyon fog örülni, amikor bringázás közben friss izotóniás itallal kínáljátok (tipp: előtte egyeztessétek le az útvonalat).
  • Keressetek pár könnyen megközelíthető kirándulóhelyet és induljon onnan az adott edzés, így amíg apa fut vagy bringázik, addig ti tudtok egyet kirándulni és felfedezhetitek a környéket.
  • Nézzetek ki egy-egy napot, amikor lepasszoljátok a gyereket a mamáéknak, ti meg egész nap nézzetek Netflixet otthon. Vagy pihenjetek.

ÍTÉLET

Vajon mit takar valójában egy sikeres Ironman teljesítés? Mert bár elsőre egyértelműnek tűnik, hogy egy, a teljesítő által megálmodott finisher időt, de lássuk be, ennél sokkal többről van szó. Az út maga a cél. A heroikus megérkezést egy olyan hosszú felkészülési időszak előzi meg, ami tele van tervezéssel, kompromisszumokkal, irtó sok sporttal, több-kevesebb családi pillanattal és akár nehezebb időszakokkal is. A befektetett edzésidő, a családtól külön töltött órák viszont kifizetődnek ott, a célkapuban. Ő teljesítette, te segítetted, a gyerek meg a legügyesebben szurkolt. Egy újabb közös, családi, megismételhetetlen és emlékezetes élmény.

Oh, tényleg, a szurkolás… hogy lehet végigszurkolni egy majdnem 12 órás versenyt gyerekkel? Meséljek róla?