ultrafutás, 24 órás OB, magyar bajnok,

Attól, mert viszonylag későn kezdesz futni, simán lehetsz magyar bajnok futó – interjú Zétényi Szvetlana háromszoros 24 órás OB győztessel

Forrás: Zétényi Szvetlana
34 éves volt, amikor futni kezdett, ennek már 11 éve. Ma azt mondja, hogy a futás azért is jó, mert nem gond, ha valaki későn kezdi. Még akár ultrafutó is válhat belőle. Én hozzáteszem azt is, hogy sikeres ultrafutó.

Zétényi Szvetlana az áprilisi 24 órás országos bajnokságon első lett, mint ahogyan a tavaly októberin és a 2018-ason is. Nem gond neki, ha télen kell egy tavaszi versenyre felkészülni és az sem, ha a nagy nyári melegekben egy őszire edz. 2014 óta futja a hosszabb ultratávokat, a mostani volt az ötödik 24 órás futása. Egyéni legjobbját tavaly októberben érte el 233,342 km-rel. A 24 órás magyar válogatott tagjaként 2019-ben világbajnokságon is szerepelt. Az orosz származású futónő 25 éve jött Magyarországra, magyar férjével és két gyermekével Békéscsabán élnek. Szvetlana konduktorként dolgozik gyermekek mozgásfejlesztésén.

Harmadszor lettél 24 órás magyar bajnok, 2018-ban, 2020-ban és 2021-ben. Egyéni legjobbadat tavaly ősszel futottad ugyanezen a pályán, Balatonalmádiban. Mentálisan nem volt számodra kevés azaz idő, ami a tavalyi és az idei magyar bajnokság között eltelt? Lényegében 6 hónap volt arra, hogy újra összerakj egy 24 órás futást.

A tavalyi verseny nagyon jól sikerült, minden összejött és boldog voltam, hogy sikerült jó eredményt elérni. A 6 hónap, ami a két verseny között volt elégnek tűnt, mert volt idő a pihenésre is és az edzésmunkára, ami egy újabb 24 órás futáshoz kell. Decemberben kezdtem fokozatosan újra edzeni Zsuzsival (Maráz Zsuzsanna, Szvetlana edzője, a szerkesztő.). És bár úgy érzem, hogy sikerült fizikailag és mentálisan is felkészülni, minden verseny előtt vannak kétségeim, tehát soha nem érzem azt, hogy tökéletesen kész vagyok.

Az például nem okozott gondot, hogy az érdemi edzésmunkát pont télen olyan időszakban kellett elvégezned, amikor nehéz körülmények vannak? Tehát sötét, hideg, csúszós utak…

Nem egyszerű valóban, de a cél, amit szeretnék elérni, tud motiválni ilyenkor is. Ezért is jó, hogy edzővel készülök, ha egyedül lennék ilyen helyzetekben, lehet, hogy nem lennék képes kimenni a hidegbe és 50 km-t futni. Szeretem megcsinálni az előírt edzéseket. Bár többségében egyedül futok, szerencsére itt Békéscsabán nagyon jó futóközösség van. A hosszú edzéseken például nem voltam egyedül.

„24 óra a mindennapokban nem számít hosszú időnek, ám egy ilyen futóversenyen nagyon sok minden történik ez idő alatt.” Ezt írtad a beszámolódban. Hogyan kell elképzelni, hogyan építed fel ezt az időt mentálisan önmagadban? Illetve futás közben, milyen dolgokkal tudod lekötni a figyelmedet és a gondolataidat?

Hosszú versenyek közben sok olyan nehézség adódhat, amiket meg kell oldani menet közben: hideg van, meleg van, kisebb rosszullétek, hányinger, vízhólyag, kidörzsölések, frissítés, stb. Minden problémára kell, hogy legyen valamilyen megoldás és ezt folyamatosan fejben kell tartani, folyamatosan figyelni kell ezekre. A frissítési terv pontos betartása is állandó figyelmet igényel, a legtöbb időt ezzel töltöm: mikor mit fogok enni, mi a következő lépés.

De az is segítség, ha a munkámra gondolok. Konduktorként dolgozom, mozgássérült gyerekeket tanítok egyszerű mozgásformákra. A nehéz pillanatokban felidézem, számukra mekkora erőfeszítéssel, fájdalommal jár az, hogy mászni, ülni, állni, járni tanulnak. Ezek egyszerű mozgásformák, mint amilyen a futás is és nekem csak futnom kell egy 24 órás versenyen. Annyi a dolgom, hogy azt csináljam, amit szeretek és amit nehézség nélkül tudok.

Sokat gondolok a családomra is és arra, hogy az első 7 óra után a még hátralévő 17 mennyire kevés, ha felidézem, hogy mennyi munkát tettem abba, hogy itt futhatok. 17 óra semmi ahhoz képest, hogy fél éven át készültem.

Zenét is szoktam hallgatni, kivéve a verseny elején, idővel viszont mintegy jutalom gondolok rá. A jutalmazás egyébként is része egy ilyen futásnak. 1-1 gyümölcsös sör például a negyedik órában, amire szintén készülök, várom. Ezeket le is szoktam írni a segítőimnek. A verseny elején még a beszélgetések is jól esnek, de a 6-7. órában már nem, inkább befelé fordulok, magammal foglalkozom. Ahogy telik az idő, a segítőkkel is egyre kevesebb szót váltok…

ultrafutás, 24 órás OB, magyar bajnok, ultrafutó
Forrás: Zétényi Szvetlana

''Nekem a futás hobbi, tehát az első a családom és a munkám. A maradék időmet tudom részben a futásra szánni, amiben a családom támogat is. Amíg kicsik voltak a gyerekek több kompromisszumot kellett kötni, most már könnyebb a helyzet, mert nagyobbak.''

Hogyan töltöd a verseny előtti utolsó napokat? Mikor van az utolsó edzésed például? Hogyan viseled azt, hogy egy napon keresztül nem alszol, erre tudsz előre készülni?

Amennyit lehet, próbálok pihenni, többet aludni. Az utolsó 1-2 napra igyekszem szabadságot kivenni, ha lehetséges, ám ez nem mindig sikerül, illetve a verseny előtti utolsó 2 napon egyáltalán nem szeretek futni.

Az éjszakára, amit futással töltök, nem igazán lehet úgy felkészülni, hogy biztosan ne törjön rám idővel az álmosság. Ezen az segít leginkább tapasztalatom szerint, hogy mozgásban kell lenni. Az első 24 órás futásomon, 2017-ben Márton Attila segített és azt tanácsolta, hogy ha álmos vagyok, fussak kicsit gyorsabban, ami először különösen hangzott, de végül bejött az ötlete. Most futottam az ötödik 24 órámat és ehhez tartottam magam most is. Ha gyalogolsz, jobban érzed a fáradtságot, persze nehéz, de érdemes kicsit felpörögni éjszaka.

Hogyan áll össze a frissítésed? Főtt ételeket ugyanúgy fogyasztasz, mint ahogyan klasszikus futókajákat?

Gélekből, izotóniás italokból, BCAA-ból és sóból áll főképp, nagyon kevés kenyeret és rizst szoktam ehhez fogyasztani. Szóval nagyon egyszerű a frissítésem. Nekem ez jött be hosszabb távokon, időtartamokon. Minél egyszerűbb a frissítés, annál egyszerűbb dolga van az emésztésnek. Ha valamit meg is kívánok olykor, azt mondom magamnak, hogy majd a verseny után lehet bármit. A lényeg, hogy a megfelelő mennyiségű kalóriát, szénhidrátot bejuttassam, mindegy, hogy milyen ízvilága van a gélnek, próbálok ezzel nem foglalkozni.

ultrafutás, ultrafutó, 24 órás magyar bajnokság, OB, 24 óra,
Forrás: Zétényi Szvetlana

''Az edzőm, Maráz Zsuzsi azért is nagy segítség, mert kész tervet kapok tőle és csak arra kell figyelnem, hogy találjak helyet az edzéseknek.''

Egy 1768 méteres pályán futottál ezen a versenyen. A-ból B-be vagy körözős verseny az, ami jobban fekszik neked?

Mind a két típusú versenynek vannak előnyei és hátrányai. Előnye a körözős versenynek, hogy nem lehet eltévedni (nevet) és könnyű a frissítés logisztikája. Ez egyben negatívum is, mert nagy a kísértés arra, hogy többször megálljak. De az is jó, hogy folyamatosan biztonságban érzem magam, bármi történik, tudom, hogy mindenki a közelben van. További hátránya, hogy nagyon monoton. Az első két kör után már mindent láttál, bármilyen gyönyörű a pálya, már nincs semmi érdekesség. Amikor Ultrabalatont és Korinthoszt futottam ott az volt a jó, hogy mindig van új látnivaló, változatos a táj, ha gyorsabban futsz, hamarabb vége lesz, ez egy 24 órás versenyre nem jellemző. A frissítés is bonyolultabb, ha A-ból B-be futsz, mert nehéz bringás kísérőt találni, ha viszont nincs, akkor vinned kell magaddal azt, amire szükséged lehet két frissítőpont között. Én nagyjából fél óránként fogyasztok valamit futás közben, ilyen sűrűn biztos, hogy nincs frissítőpont semmilyen versenyen.

Melyik a kedvenc versenytávod?

Ha versenytávról beszélünk, akkor számomra a 160 és afölötti távok jönnek be leginkább, mert nem vagyok gyors, viszont kitartó. Nekem egy 100 km-es táv túl rövid ahhoz, hogy sikerélményem legyen a teljesítést követően. Ettől függetlenül rendszeresen indulok a Budapest Maratonon is, ott mindig az a cél, hogy gyorsabban teljesítsem a távot.

Mesélnél a felkészülésedről? Mennyi edzést kell elvégezni ahhoz, hogy magabiztosan odaállj egy 24 órás futásra?

Zsuzsival két éve dolgozunk együtt, előtte Márton Attila segített, de ő nem írt edzéstervet, inkább tanácsokat kaptam tőle. Ő nem olyan típusú szakember, aki távedzőként dolgozik. Most általában heti 6 futásom van, amikor a felkészülés kellős közepén vagyunk, akkor kapok olykor napi 2 edzést is. Ilyenkor heti 8-9 futás is összejön. Nagyjából 90-160 km közti távokat futok egy héten. Ezt fokozatosan építjük fel. Más ultrafutókhoz képest nem futok sokat. Évente 5000-5500 km szokott összejönni. Ez azért is ennyi, mert nem tudok ennél több időt szánni a futásra. Keresztedzés gyanánt biciklivel járok a munkahelyemre (nevet), van egy kis nyújtás és jóga, olykor egy kis erősítés.

Mennyi ideig tart, mire egy 24 órás futást úgy kipihensz, hogy folytatni tudod a felkészülést?

Most például két hét kellett, hogy visszatérjen a régi tempóm és folytatni tudjam az edzéseket.

Van olyan álmod, akár verseny, akár eredmény, amit nagyon szeretnél elérni?

Nem vagyok messze az álmomtól, a Spartathlonra készülök. Tavaly is mentünk volna, de elmaradt, bízom benne, hogy idén megszervezik. Sokat olvastam róla, filmeket láttam a versenyről, hallom, hogy aki egyszer elindul, az szeretne visszatérni. Nagyon kíváncsi vagyok rá.

2016-ban fotósunk, Szász Norbert ott volt a Spartathlonon. Az alábbi fotósorozatot ő készítette a versenyről.