Borítókép: 7 tipp, hogyan találd meg az egyensúlyt anyaként és futóként - Emelie Forsberg terepfutótól

7 tipp, hogyan találd meg az egyensúlyt anyaként és futóként - Emelie Forsberg terepfutótól

Forrás: Emelie Forsberg Facebook oldal
A Norvégiában élő svéd terepfutónő tíz éve, hogy a legmagasabb szinten űzi azokat a sporttevékenységeket, amikbe belefogott: terepultra, hegyi futás, skyrunning, vagy akár a túrasí. Tavaly tavasszal lett édesanya, azóta bőséges tapasztalatot halmozott fel ma már 15 hónapos lánya mellett abban, hogyan lehet összehangolni a futást és az anyaságot.

Emelie azt is megtapasztalta, hogyan lehet felkészülni ismét egy komolyabb erőpróbára pici gyerek mellett és aztán belátni azt, hogy ez még nem megy. Tavaly ugyanis elindult az UTMB CCC versenyén, egészen 70 km-ig igyekezett a női élbollyal haladni, de végül kiszállt. Anyaként is főállású altétának vallja magát. Családjával a norvégiai Romsdal lenyűgöző fjordjai között él és nagyon élvezi az anyaságot.

Időközben megtanulta azt is, hogyan lehet visszacsempészni egy anya éltébe az edzéseket, úgy, hogy közben anyaként is kiteljesedhessen. Az egyik legfontosabb üzenete anyaként: „hallgasd meg, amit a tested és elméd üzen”.

Íme Emelie 7 tippje, hogyan térj vissza futóként a babád mellől!

1. Ne próbáld azt az edzésmunkát folytatni, amit az anyaság előtt végeztél!

Emelie miután megszületett a lánya, elkövette azt a hibát, hogy megpróbálta azokat az edzéseket megcsinálni, mint amit a várandóssága előtt. „Annak ellenére, hogy csupán 5 hónapos volt Maj, igyekeztem ahhoz alkalmazkodni, amit korábban elbírtam. Hónapokon keresztül alig aludtam és volt jó pár kemény hetem és edzésem. Akkor úgy tűnt, ez jó ötlet, jó érzéssel töltött el, hogy ismét keményen edzek, ám később visszaütött, mert volt két olyan hónapom, amikor alig tudtam edzeni.”

Nincs mese, be kell látni, hogy megváltozott az életed és több időre, energiára lesz szükséged a baba miatt. Át kell teljesen alakítani az edzésrendszert olyanná, ami az új életformádhoz és jelenlegi erőnlétedhez passzol. Kevesebb edzés időben, rövidebb intenzív futások.

Forrás: Emelie Forsberg Facebook oldal

2. Szánj több időt a regenerációra!

A baba nevelése jelenlétet és bőséges energiát igényel. Az edzésekhez szükséges regeneráció emiatt is megnő. Erre készülj és számíts! „Nem szeretnék feszült lenni a lányommal azért, mert nem tudok elvégezni jól egy edzést. Ezért csökkentettem az aktivitásomat sportolóként és más fontos dolgokra szántam több energiát. Például a lányomra. Kevesebb hosszú edzést vállalok, mert azok energia igényesek.”

3. Tervezd meg a napjaidat!

Emelie azt mondja a napok megtervezése döntő jelentőségű számára. Ő és párja, Kilian Jornet hetente áttekintik azokat a tevékenységeket, amelyek nem a futáshoz kapcsolódnak, de el kell végezniük és ehhez illesztik az edzésmunkájukat.

„Reggel 6 és 12 óra közti vagy 12 és 18 óra közti időszakban felváltva edzünk. Míg egyikünk edz, a másikunk tölt időt Maj-dzsal. A másik jellemző, hogy míg Maj délután alszik, addig meg tudjuk csinálni a beltéren elvégezhető edzésmunkát (például erősítést, jógát)."

Forrás: Emelie Forsberg Facebook oldal

4. Legyen közösen töltött minőségi időtök családként!

Az új életforma nagyon zűrzavaros lehet, különösen első gyermekes szülők számára. Mégis fontos megtalálni azokat az időszakokat a napjainkban, amikor mindent ki kell kapcsolni és együtt eltölteni egy kis időt. Emelie és Kilian például majd minden nap együtt reggeliznek, aztán kutyájukkal, Maui-val kiegészülve elmennek egy közös sétára. Ugyanígy együtt zárják le a napot. Természetesen sok egyéb dolgot csinálnak együtt a nap folyamán, de ez a rituálé szinte állandó.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

5. Légy kreatív az edzések során!

Jó ötlet lehet a babával közös edzés, ha van erre alkalmas babakocsi, esetleg a jógába is be lehet vonni a picit, sőt erősítő edzések során is elhelyezhetjük magunk mellett a babát, aki számára szórakoztató lehet, ahogy fekvőtámaszokat nyomsz mellette, miközben játszol a hangoddal és arcoddal.

Forrás: Emelie Forsberg Facebook oldal

6. Kezeld nagyvonalúan az elfoglaltságaidat!

Maj szülése előtt Emelie majd minden nap jógázott. Akkor úgy érezte, sokat ad neki ez a tevékenység, lánya mellett viszont már több energiát igényelt, mint amit visszakapott általa. Ezért elengedte a jógát, mint napi elfoglaltságot.

„Sokféle tevékenységet végeztem nap mint nap, amelyek elégedetté tettek, most azonban ezekre nincs energiám. Például a kerti munkák, az írás, más kreatív elfoglaltságok vagy akár a sportaktivitás és az anyaság között kell folyamatosan egyensúlyt találnom. Jelenleg is dolgozom rajta.”

7. A futás segít az anyaságban

„Mostanra jöttem rá, hogy mennyire fontos az erős test és elme az anyasághoz is. Cipeled őt, jöttök- mentek, játszotok a földön, szinte egész nap talpon vagy szó szerint. Nagyon kemény munka folyamatosan otthon lenni egy energiabombával!”