futás,terepfutás

Motivációs tipp hosszú futáshoz: a hálakilométer

Forrás: Getty Images
A hosszú futásokkor könnyen előjön az az érzés, hogy „minek csinálom? Inkább megyek haza...”, ezért fontos, miként kezeled az ilyen helyzeteket!

Sok mentális trükk van, és persze az mindig fontos, hogy pozitívumokat mantrázz magadnak, ugyanis a negatív gondolatok hatására a szervezet több stresszhormont termel, ami által magasabbra megy a pulzusod, és a vér oxigénszállító képessége is csökkent. Ellenben a pozitív gondolatok erőt adnak, és löketet a testednek is.

futás,futónő
Forrás: getty images

Viszont van még egy módszer, ami mostanában nagy népszerűségnek örvend, ez pedig a hálakilométer(ek). Amikor azt érzed, hogy eleged van az egészből, esetleg szembe találkozol a fallal, a következő egy vagy több (előre meghatározott) kilométert szánd annak, hogy sorra veszed, mi mindenért vagy hálás abban a pillanatban: hogy ideális futóidő van, hogy egészséges vagy, hogy szép a táj, hogy volt időd eljönni... stb. Számtalan dolgot össze lehet szedni, ha még jobban elrugaszkodsz, hogy megteheted, hogy fuss, miközben vannak emberek, akik sosem tapasztalhatják meg, milyen is ez a sport, vagy épp, hogy milyen szuper családod van, aki támogat ebben a hobbiban.

A hálakilométert érdemes bevetni a nehezebb hosszú futásokkor, amikor ugyan a gondolataid nehezen szakadnak el a tempótól és a távtól, na meg a pulzuszónáktól, mégis jó megerőltetni magad. Nyilván ezt is könnyebb mondani, mint csinálni, viszont ha elkezded egyszer, utána könnyen rákapsz az ízére!