nyaralás,vakáció,pihenés,futás,regeneráció

Ne érezd magad rosszul, ha nem futsz a nyaralásodon

Forrás: Pineapple Supply Co./Pexels
A futók többségénél alapvető, hogy a futócipőjüket sem hagyják otthon, ha vakációzni mennek, és a környéket szívesen fedezik fel futás közben. És ez szuper, hiszen jó, ha az ember ilyenkor is aktív marad. De attól ne érezd magad rosszul, ha te nem ilyen vagy, és a nyaralás neked a teljes pihenésről szól. El is mondjuk, miért!

Szóval: szerintünk szuper dolog futni a nyaraláson, és ha éppen egy versenyed lesz a közeljövőben, akkor nem is tesz jót, ha egy teljes hétre leállsz. Ám ne érezd kellemetlennek vagy cikinek, ha te ki mered jelenteni, hogy egy kilométert sem akarsz megtenni a nyaralásodon, mert annak is megvan ám az előnye:

  1. Ha az egész évben folyamatosan edzel, és maximum heti 1-2 pihenőnapod van, akkor igenis szüksége van a szervezetednek olykor egy-egy teljes hét pihenésre is. Ez lehet mondjuk a főversenyed után, de akár a nyári vakáció alatt, amikor jól esik. Ilyenkor lelkileg és testileg is egyaránt feltöltődhetsz, és utána alig várod majd, hogy futhass!

  2. Az izmaidnak jót tesz, ha egy hétig nem kapnak terhelést, vagy éppen másfélét: talán nem futsz, de mondjuk bringázol, jógázol, úszol vagy rengeteget gyalogolsz a városnézések alatt. A regeneráción sokat lendíthet a nagyobb kihagyás.

  3. Ha nincs is sérülésed, akkor is biztosan van gyenge pontod, kinek a csípője, kinek az Achilles-e. Általában ezek vissza-visszatérő problémák, amiket a teljes pihenés segít első körben a legtöbbet. Ha a nyaraláson nem futsz, itt a tökéletes arra, hogy pihentesd, és még nem is esik rosszul nem futni.

  4. Amúgy pedig azt csinálsz, amit akarsz, és nem kell másokhoz hasonlítgatnod magad! Ha neked nem esik jól futni a vakációdon, akkor ne fuss csak azért, mert mások így tesznek!