atlétika, atléikai pálya, visszavonulás, pszichés problémák,

Élet az élsport után: visszavonulás vagy megújulás?

Forrás: Getty Images
Hogy egy sportoló a világ élvonalába tartozzon teljes odaadást kell nyújtania a sportága iránt. Jelentős az időráfordítás, a szellemi energia, a fizikai megerőltetés és az áldozatvállalás, amely ezen a szinten a versenyképességhez szükséges.

A sportoló egész addigi élete egy burokban zajlik, az élsportolói lét az élet minden pillanatát áthatja. Ez az életforma egy hivatás, ami véget ér, ha úgy dönt a sportoló, visszavonul, de a nehézségek sok esetben csak ezt követően jelentkeznek, hisz az új, civil életformát idő kialakítani.

A visszavonulással hirtelen minden leáll: a napi rutin átalakul, az edzések a csapattársakkal megszűnnek, a cél, ami miatt nap mint nap zajlik a kemény sport elillan, akárcsak az edzői iránymutatás, sőt a bevétel is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy lényegében vége szakad annak, ami a sportoló embert meghatározta, elvész az identitás egy része. Azok a sportolók, akik erre az időszakra tudatosan készülnek, már a sportolói karrier közben, zökkenőmentesebben hajtják végre az átállást, de sokak számára nehéz a folyamat így is.

maraton, visszavonulás, atlétika, Mara Yamauchi,
Forrás: Getty Images

Mara Yamauchi brit hosszútávfutónő 2013-ban, 39 évesen vonult vissza az élsporttól. Paula Radcliffe mögött ő volt a legeredményesebb női maratonfutó a szigetországban. A ma 48 éves, egykori atlétanő így emlékszik saját visszavonulásának történetére.

„Nehéz időszak volt számomra a sportolói pályafutás lezárása, hiszen óriási űr maradt a hátam mögött. Úgy éreztem, nincs olyan cél, amivel helyettesíthetem azt, amiért oly keményen dolgoztam és amit élvezettel tettem sok éven át. A visszavonulásom után egy barátommal beszélgettem, aki azt mondta, a „visszavonulás” szó használata egyáltalán nem jó, hiszen olyan sportolókról van szó, akik többnyire még fiatalok, ezért inkább megújulásként, önmagunk újraértelmezéseként kellene a sportolói pályafutás utáni időszakra gondolni. Nem teljesen értettem egyet, hiszen valóban véget ér egy korszak akkor, amikor egy sportoló továbblép. Ugyanakkor az egyik életmódról a másikra való átállásnál az újfajta szemléletmód azért is hasznos lehet mert segíthet egyéb, komoly változást előidéző eseményhez való alkalmazkodásban, ilyen például a gyerekek távozása otthonról.”

Önmagát sikeresen feltalálta visszavonulása után Goldie Sayers, a 2008-as pekingi olimpia bronzérmes gerelyhajítója. Sportolói pályafutása után ingatlanfejlesztési vállalkozást alapított és vezet. „A sporttól való visszavonulás minden sportoló számára kihívást jelent, én igyekeztem úgy tekinteni erre, mint egy lehetőségre, hogy új dolgokat tanuljak, örültem, hogy van időm és lehetőségem valami újat csinálni” – magyarázza Sayers. „Sportolóként hajlamosak vagyunk a fejlődés és kihívások rabjaivá válni, a saját vállalkozásom vezetése jó lehetőség volt arra, hogy ezeket gyakorolhassam továbbra is. Számomra a munkám betöltötte az identitásűrt, ami a visszavonulásom után keletkezett.”

atlétika, gerelyhajítás, visszavonulás, Goldie Sayers
Forrás: Getty Images
Goldie Sayers javaslatai azon sportolók számára, akik még a visszavonulás előtt állnak:

1. Légy tudatában annak, hogy gyászfolyamaton mész keresztül!
Élsportolóként egy egész életformától búcsút inteni nagy veszteség, és mint minden veszteséget, ezt a helyzetet is idő elengedni. Nehéz, mert tudjuk, hogy örökre lezárjuk ezt a korszagot, emiatt természetes az üresség érzésének kialakulása.

2. Kérj segítséget a feldolgozáshoz!
Ha nem tudsz önállóan megbirkózni a helyzettel, kérj segítséget és emiatt ne szégyenkezz. Enélkül jóval nehezebb és időigényesebb folyamat lehet az, mire képes vagy elindulni egy új, pozitív úton.

3. Tervezz előre!
Még versenyző korodban készítsd fel magad a visszavonulás utáni időszakra. Fontos, hogy legyenek olyan készségeid, tudásod, amire támaszkodhatsz később. Minden sportkarriernek vége szakad egyszer, felelőtlenség ezt figyelmen kívül hagyni a néhány évtizednyi élsport időszakában. Ha előre felkészíted magad, sok időt és energiát takarítasz meg önmagad számára egy olyan időszakban, ami így is nehéz lesz. Segít, ha olyan tevékenységet tudsz végezni, ami hasonlóan motivál és feltölt, mint a sport, amiben sikeres voltál.

4. Koncentrálj a napi rutinra!
Amit minden nap csinálsz, az nagyban befolyásolhatja, hogyan érzed magad, miközben a sport után újra feltalálod magad. Egy kis testmozgás, emberekkel való kapcsolattartás, az új életcélnak megfelelő alvási és étkezési szokások kialakítása, bármi, ami egy kis rutint biztosít minden nap, míg belerázódsz az új életformába.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

Sokan maradnak a sport világában visszavonulásuk után például edzőként, másokat akár korábbi szponzoraik foglalkoztatják, netán olyan szervezetek működését segítik „nagykövetként”, melyeknek törekvéseit a sportoló szívesen népszerűsíti. Nincs varázsrecept arra, hogy sikeresen eligazodjon valaki az élsportolói karrier végén és zökkenőmentes új életet kezdjen. Mindenki útja egyéni, de talán általánosságban megfigyelhető, hogy az átállás nem egyszerű folyamat még azoknak sem, akiknek útja jól megtervezett a civil élet felé. A legfontosabb, hogy időben készülni kell erre az időszakra!