Eliud Kipchoge, maraton, születésnap, világcsúcs, olimpia,

Boldog születésnapot Eliud Kipchoge!

Forrás: John Walton - PA Images / Getty Images
A sporttörténelem eddigi legnagyobb maratonfutója - akit lehetetlen nem csodálni rendkívüli eredményei és inspiráló hozzáállása miatt - ma 37 éves lett.

Patrick Sang mint edző, mentor és barát régóta áll Eliud Kipchoge mögött. Irányítása alatt Eliud először tinédzserként robbant be az atlétika nemzetközi színterére, amikor világbajnok lett U20-as korosztályú mezei futóként. Ugyanebben az évben, tehát 2003-ban sokkoló vereséget mért 5000 méteren két nagy futóikonra a párizsi atlétikai világbajnokságon: a marokkói Hicham El-Guerrouj négy század másodperccel kapott ki és lett ezüstérmes, a bronzot az etióp Kenenisa Bekele nyerte Kipchoge mögött.

Eliud Kipchoge, atlétika, maraton, maratonfutás,
Forrás: Getty Images
2009. Berlin, atlétikai világbajnokság: az 5000 méteres előfutamban versenyez Eliud Kipchoge.

Eliud a 2004-es és a 2008-as olimpiai játékokon 5000 méteren olimpiai bronzot és ezüstérmet szerzett. 2013-ban kezdte maratonfutó karrierjét, ami egyből győzelemmel indult (Hamburg Maraton, 2:05:30). Második maratonján meg kellett elégednie a második hellyel, ez volt az első berlini maratonja, ahol Wilson Kipsang mögött ért célba, aki aznap világrekordot futott.

2014-ben Rotterdamban és Chicagóban is diadalmaskodott, majd a következő évben Londonban és immár Berlinben is győzni tudott. 2016-ban szenzációs 2:03:05-öt futott Londonban – mindössze nyolc másodperccel maradt el a világcsúcstól. Ezt követően Rióban megszerezte az olimpiai bajnoki címet.

maraton, Eliud Kipchoge, olimpia, olimpiai bajnok
Forrás: Getty Images
2016-ban, a riói olimpián szerzett először aranyat, akkor már maratonfutóként.

2017-ben a Nike Breaking2 projektjén belül Monzában a sporttörténelem leggyorsabb maratonját teljesítette, több mint két és fél perccel futott jobbat, mint az akkori világcsúcsot jegyző Dennis Kimetto, akinek ideje 2:02:57. Eliud Kipchoge 2:00:25-tel finishelt Monzában.

A 2017-es berlini maratonon újra győzött, ideje 2:03:32 lett. A nyolcadik győzelmét érte el kilenc maratonból, illetve zsinórban hetedszer maradt verhetetlen a távon. 2018-ban Eliud ismét nyert és ismét a brit fővárosban, ezzel a harmadik győzelmet is megszerezte a nagymúltú angol viadalon.

maraton, Eliud Kipchoge,
Forrás: Getty Images
2017-ben Monzában már bizonyította, hogy képes mindenkinél gyorsabb maratont futni. Akkor még nem versenykörülmények között.

2018 szeptemberében pedig elérte már addig is impozáns pályafutásának legnagyobb diadalát, megszerezte a hivatalos maratoni világcsúcsot Berlinben. Tökéletes körülmények között versenyzett és látszólag könnyedén zúzta szét honfitársa, Dennis Kimetto korábbi rekordot érő eredményét. Az új világcsúcs, ami azóta is áll, 2:01:39.

Következő év áprilisában zsinórban a tizedik maratoni győzelmét ünnepelte Londonban, ahol negyedszer győzött, ráadásul minden idők második leggyorsabb eredményét érte el 2:02:37-tel, ami egyben új pályacsúcs lett.

maraton, Eliud Kipchoge, Berlin Maraton, világcsúcs
Forrás: Getty Images
Soha senki nem tudott ennyire stabil eredményeket felmutatni maratonfutóként, mint Kipchoge. 2013 óta összesen két versenye volt, amin nem tudott nyerni, 15 hivatalos maratonból!

2019 őszén különleges kihívásra vállalkozott, az INEOS 1:59 projekt részeként a valaha futott leggyorsabb maratoni időt érte el Bécsben, megszületett az első 2 órán belüli maraton (1:59:40) a kenyai klasszisnak és elképesztően profi csapatának köszönhetően.

A 2020-as London Maraton, amely már a koronavírus-járvány időszakában került megrendezésre és amelyen csak elit futók vehettek rész, hét év óta az első versenye volt Eliudnak, amin nem jött ki a lépés számára. 8. helyen ért célba élete egyik „leglassabb” eredményét produkálva a távon (2:06:49).

London Maraton, maraton, Eliud Kipchoge
Forrás: Getty Images
2020-ban, a rendhagyó London Maratonon 8. lett. Ezzel az eredménnyel csak még közelebb került a rajongókhoz. A szeretet, ami övezi a tevékenységeit, nem csökkent!

Az idei év azonban ismét briliáns tehetségét erősítette. Ugyan a tavaszi NN Mission Maratonon nem volt komoly kihívója, így a 2:04:30-as győzelme amolyan papírforma volt, ám a nyári tokiói olimpián elképesztően erős és magabiztos futással vált másodszorra is olimpiai bajnokká maratonfutóként.

maraton, Eliud Kipchoge,
Forrás: Getty Images
Az idei nyári olimpián olyan versenyt rakott össze, amire jó darabig emlékezni fogunk. Az erő és tehetség, ami benne lakozik, példátlan! A cél előtt több mint 10 kilométerrel úgy hagyta ott a mezőnyt a párás, meleg klímájú Szapporóban, mintha nem lett volna a lábában már 29 kilométer! S persze nyert és mosolygott!

Eliud Kipchoge ma 37 éves lett. Ezzel a rövid megemlékezéssel kívánunk neki további sikereket és tartalmas, szép életet!

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft