Borítókép: Anya vagy és futsz? Ne legyen emiatt bűntudatod!

Anya vagy és futsz? Ne legyen emiatt bűntudatod!

Forrás: getty images
Tény, hogy nem egyszerű összeegyeztetni a családi teendőket a sportolással, ám nem is lehetetlen.

Viszont meglepő dolgokat derített ki egy amerikai magazin kérdőíve: a legtöbb anya nem azért nem fut, mert nincs ideje, hanem mert bűntudatot érez. Az egyik válaszadó például a következőket nyilatkozta:

„Dolgozó szülőként igyekszem korán reggel, vagy azután elmenni futni, hogy lefeküdtek a gyerekek. Hétvégente viszont a gyerekek programjai és a futás között kell választanom, így gyakran hagyom ki a sportolást, mert bűntudatot érzek, ha nem vagyok ott az edzésükön.”

Az is kiderült, hogy mindegy, hogy valaki mivel foglalkozik, vagy dolgozik-e, a bűntudat sokakat így is utolér.

„Mi akadályoz meg abban, hogy elegendő időt szakítsak a futásra? Minden más, amit el kell intéznem aznap. Van egy 5 éves gyermekem, a férjem 6:30-kor indul dolgozni, én pedig 9 és 5 között dolgozom. Nagyjából 6 körül veszem fel a fiam, aztán vacsorát főzök, a családommal töltök időt és 8-kor lefektetem aludni a gyermekem. Reggelente nagyjából 45 percem, este pedig 1-2 órám van arra, hogy a fiammal foglalkozzak. Ettől függetlenül még rengeteg dolgom van, ráadásul sötétben nem merek kimenni futni. Éppen ezért hétköznap inkább a futópadot választom, maximum szombatonként szoktam a szabadban futni.”
írta egy másik válaszadó.

A legtöbbünknek persze elég húzós a napirendje, ugyanakkor megfelelő tervezéssel és egy kis segítséggel könnyebben be lehet iktatni a programok közé a futást is. Ettől függetlenül nincs egy olyan csoda-módszer, ami egyszerűen segíthet a munka-család-futás egyensúlyának megtartásában.

Néhány tipp viszont jól jöhet, ha te is nehezen tudod beépíteni a mozgást a mindennapokba:

  1. Válaszd a futópadot! Ha megteheted, vásárolj egyet otthonra, hiszen amíg a gyerekek játszanak, vagy alszanak, esetleg tévéznek, letudhatod az aznapi futásod.
  2. Tervezz előre és kérj segítséget! A párodon kívül a nagyszülőket, ismerősöket is megkérheted, hogy pár órára vigyázzon a gyerekekre. A család többi tagjával találjátok ki együtt, hogy melyek azok az időpontok, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy elmenj futni.
  3. Próbáld ki a babakocsis futást! Így nem kell senkinek vigyáznia a babára.
  4. Ne érezz bűntudatot! Azért, mert teszel valamit magadért, még egyáltalán nem vagy önző. Mindenkinek szüksége van egy kis időre, amikor csak önmagára koncentrál és olyan dolgokat csinál, amik örömöt okoznak neki.

Íme még néhány jótanács: