motiváció, hálaadás, hála, hálaérzés,

A hála folyamatos megélése minden téren pozitívumokkal szolgál egy futó számára

Forrás: Szász Norbert
Szoktál hálát érezni önmagaddal szemben? Mondjuk rögtön, miért fontos, ha ezt tudatosan megteszed!

Kutatások kimutatták, hogy a hála kifejezése csökkentheti a stresszt, növelheti a boldogság érzését, az élettel szembeni elégedettséget és az önbecsülést is. „Ha arra gondolunk, hogy miért vagyunk hálásak, az segíthet áthelyezni a figyelmünket arról, amink nincs, arra, amink viszont van. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy több együttérzést és elismerést érezzünk önmagunkkal szemben” - mondja Erin Engle, New York-i klinikai pszichológus.

Szakértők szerint a hála különösen értékes lehet futók számára, mert a futás gyakran fizikailag és szellemileg is kihívást jelent, és van, amikor egyszerűen nehéz megtenni – különösen, ha a futást valami miatt kellemetlennek tekintjük, mint kiváltságnak. A hála hosszú távon hatással lehet arra, hogy mennyire élvezetes ez a tevékenység. A hálaadás gyakorlatával azonban a futók képesek lehetnek messzebbre futni és gyorsabbakká válni, pozitívak maradhatnak egy sérülés során és azt követően, vagy egyszerűen csak megtalálják a motivációt arra, hogy bekössék a cipőjüket és kilépjenek az ajtón nap mint nap.

motiváció, hála, hálaadás,
Forrás: Szász Norbert

Na de miért is lehetsz hálás futóként?

Például a fizikai képességeidért, egy szép futóútvonalért, a nagyszerű időjárásért, a társakért, akikkel futsz, a rendelkezésedre álló időért, amit a futásra szánhatsz, vagy a tápláló ételekért, amik megadják számodra például a lehetőségét annak, hogy legyen erőd futni. És persze még sok egyéb dolog felmerülhet a hálaadással összefüggésben egy futó életében. Viszont a témát boncolgató lélekgyógyászok azt is javasolják, hogy fontos a rendszeres hálagyakorlat, ugyanis olyan ez, mint az izomzat edzése, erősítése. Ha elmarad, egy idő után meglátszik és teljesítménycsökkenéshez, motivációvesztéshez vezethet.

5 módszer a hála rendszeres gyakorlására

Kezd el edzeni tehát a „hálaizmot” napi, illetve heti szinten. A gyakorlatoknak nem kell hosszúnak vagy fáradságosnak lenniük ahhoz, hogy ténylegesen működjenek.

1. Vezess hálanaplót!
Hálanapló vezetése többféle módon történhet. Egyrészt jó módszer az, ha minden nap feljegyzel három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Ha több időd van, akkor írhatsz azokról a dolgokról, amik miatt büszke vagy magadra, amiket elértél a nap folyamán. Ha üresnek érzed magad a hálagyakorlás szempontjából, nagyon hasznos, ha átolvasod a korábbi bejegyzéseket, amik elindíthatják benned a hála érzését és ezáltal papírra tudsz vetni ismét olyan dolgokat, gondolatokat, amikért hálás vagy.

2. Hozz létre hálaadó perselyt!
Írd fel papírfecnikre, amiért hálás vagy, és tedd üres dunsztos üvegbe. Ha lendületre van szükséged, húzz ki pár cetlit és olvasd el őket, így emlékeztetni tudod magad arra, amit értékelnek kell az életben.

3. Nézz körül!
Tudatosítsd magadban, hogy mi az, amiért a környezetedben hálát adsz. Például a jó levegő, a közeli zöld park, kedves szomszédok, jó munkahely, de bármi egyéb is szóba jöhet. Tekintsd át, hogy mit érzel az összes érzékszerveden át, mik azok a vizuális, auditív, nazális vagy taktilis ingerek, amik örömteliek számodra. Mire a „nézz körül” lista végére érsz, hihetetlenül hosszú lesz, lényegében nem győzöl hálálkodni!

4. Vedd észre a testedet!
Állj meg egy pillanatra, hogy értékelni tudd tested azon részeit, amelyek lehetővé teszik, hogy fuss, beleértve a lábaidat, az izomzatodat, a tüdődet vagy akár a szívedet. Végezz testellenőrzést, és figyeld meg, hogyan érzel fejtetőtől kezdve egészen a lábujjakig. Ez a fajta mindfulness gyakorlat abban is segíthet, hogy hálásabbnak érezd magad a jelen pillanatban.

5. Oszd meg másokkal!
Ha a környezetedben lévőkkel – legyen szó a családodról, a futótársakról, vagy akár a helyi pékről, akitől rendszeresen vásárolod a kenyered – elmondod rendszeresen, hogy hálás vagy azzal benned és a másik félben szerotoninlöketet indítasz el, ami egész egyszerűen örömteli állapotot okoz.