kéktúra, pkt, terepfutás, ultrafutás, jótékonyság, gyermeksebészet,

4en a Kéken - Kevesebb, mint 48 órán belül célba érnek

Forrás: Szász Norbert
Múlt péntek délután indult útnak 4 futó, hogy végigfussanak az Országos Kéktúra útvonalán Írottkőtől Hollóházáig. A csapatot hétfőn délután kapta lencse- és mikrofonvégre Szász Norbert, Szasza, a Runner’s World állandó fotósa. Azóta már a Bükköt is elhagyták a fiúk, akiknek futása jótékony célokat szolgál.

Íme néhány gondolat és hangulat a 4en a Kéken csapat tagjaitól…

"Robi elindul… Tibi ott még kicsit mókolódik. Na akkor menjünk be, Tibi, mert megfázol. Megyünk az autóhoz, nyitom az ajtót, zárva van. Nyitom elől, zárva van. Basszus zárva az autó. Hívom Robit… Robi baj van, hol a kocsikulcs, elvitted magaddal? Azt mondja, hogy nem vitte el magával. Felakasztotta a helyére, ahová szoktuk mindig akasztani. De nincs a helyén. Nem tudunk bemenni, zárva van" - kezd sztorizni Vizi András arról, hogy mennyire tudnak a futások között pihenni. "Aztán kiderült, hogy Ada kijött pisilni. Azt hitte, mindenki alszik, visszament és magára zárta az ajtót. Befeküdt füldugóval. Vertük a lakóbusz ajtaját, hogy engedjen már be… Szóval tudunk aludni."

Szasza: Nappal is?

Az éjszakaiaknak megborul picit a bioritmusa, de akik nem éjszaka futnak, hanem délelőtt, azoknak van egy 4-5 órás időszakuk, amikor tudnak aludni éjszaka. De az nagy segítség, amit Tibi kapott. A Getére kimentek elé éjfélkor a futók…

Szasza: Volt az elején egy kis késés, de már behoztátok…

András: Igen, volt egy kis technikai problémánk, az órákra felraktuk az 1170 km hosszú útvonalat, amit két óra tudott értelmezni, a másik kettő (márka nélkül) viszont nem. Nekem és Adriánnak az első szakaszokon folyamatos navigációs problémáink voltak, nekem ráadásul éjszaka. Sokszor eltévedtem, sokat kóvályogtam, végül az eredeti cél helyett, ami Rezi lett volna, Zalaszántón kiszedtek. Viszont a következő futó, Tibi még nem volt kész, ő még akkor ébredt. Ott kicsit álltunk emiatt. De azóta visszahoztuk a lemaradásunkat.

Szasza: Milyen volt az időjárás?

András: Amikor jött az eső én pacallá áztam tegnap. Esett fentről, oldalról és lentről is. Kidőlt előttem egy fa, minden egyes ösvényen egy patak mellett futottam. Tegnap Robinál kezdett esni, Tibi végig esőben futott, utána én, aztán a jolly joker Adrián elindult a Gerecsében, kisütött a nap és csodaszép idő lett. Ma ideális idő van…

Szasza: Sikerült megszárítani a ruhákat?

András: Ma már sikerült, de hoztunk mindenből 10 párat, hogy ezen ne múljon. Inkább többet hoztunk cuccból.

Szasza: Milyen a lakóbuszozás?

András: A busz jó, csak nem működik az inverter, emiatt nincs 220-unk menet közben csak 12 voltunk és szivattyúnk sincs, tehát nincs vizünk, tusoláshoz, mosdóhoz, WC-hez…

Szasza: Azt hittem, kicsit sűrűbben fogtok találkozni. Persze jobb, hogy nem, mert így van időtök pihenni…

András: Sokat gondolkodtunk azon, hogy ez így mennyire lesz megterhelő, hogy ne bontsuk-e le 20-asokra a szakaszokat, de akkor pont a pihenés esik szét. Lehet, hogy a végén átvariáljuk a távokat és 30 kilométerenként váltunk, akkor már úgy is fáradtak leszünk. Egyelőre tartjuk a tervet a Mátráig, kedden este érünk fel Kékestetőre, addig nem variálunk semmit, onnan viszont lehet, hogy módosítunk a váltásokon.

Szasza: Hát onnan tendenciáját tekintve már lejt… (nevetnek) A célt mikor éritek el?

András: Múlt pénteken délután 3-kor szerettünk volna indulni, de előbb startoltunk, mert kiderült, hogy most pénteken a fiamnak óvodai ballagása van délután 4-kor, Szegeden. 5 óra hossza az út Hollóháza és Szeged között, tehát legkésőbb 11-kor el kell indulnunk a célba érkezés után. Jelen állás szerint hajnali 2-re érünk be Hollóházára. Ha picit megcsúszunk, még akkor is van időnk visszaindulni Szegedre.

Terepfutás, OKT, kéktúra, jótékonyság, gyermektraumatológia,
Forrás: Szász Norbert

Szasza: Tehát most egyelőre 168 órán belül vagytok bő 4 órával…

András: Amit az elején elveszítettünk, mostanra visszahoztuk.

Szasza: A tracket végig követtétek? Az útvonaljelzéseket nehéz figyelni főleg éjszaka…

András: Zalaszántó előtt szétcsúsztam emiatt, sokat ment együtt a zöld és a kék és fejlámpával nem láttam jól a két színt, de a második éjszaka, amikor Zircig mentem, tökéletes volt a jelölés. Ott a track is jól működött, de nem tévedtem volna el nélküle sem.

Most írta Ada, hogy 30-nál van, akkor még 13 kilométere van…

Szasza: A vége lejt, az utolsó 7 kilométer…

András: 15:40 körül itt van…most van 14 óra. Szerintem elég, ha a 16:45-össel átjöttök. (Visegrádról Nagymarosra komppal mentek át, a szerkesztő.) Itt lenyújt egy kicsit, kajáltok, összeszedi magát, aztán jöttök tovább. Én meg átmegyek most a 14.45-össel.

Szasza: Fizikailag egyébként mindannyian rendben vagytok?

András: Szerintem igen. Vízhólyagok vannak, ennyi. 1-2 kisebb esés volt, ami horzsolásokkal járt, de egyébként jól vagyunk.

terepfutás, OKT, kéktúra, jótékonyság
Forrás: Szász Norbert

Szasza: András és Adrián ti szegediek vagytok, Robi te diósdi, Tibi pedig orosházi… Nem az alföldi kéket kellett volna akkor megcsinálni? Az jobban adta volna magát. (nevetés)

András: Azt is szeretnénk, de ezzel akartunk kezdeni, aztán még jön a DDT.

Szasza: Hát a DDT az…

…egy hosszú hétvége (szól a háttérből valaki, a szerkesztő). (nevetés)

András: Az 560 km…

Szasza: Csak a zalai sár ne legyen, mert az szívás…

András: Az alföldit még idén meg szeretnénk csinálni ősszel és egy éven belül a Dél-dunántúlit is.

Szasza: A futás büdzséjét, hogy raktátok össze?

András: Mindent saját magunk, saját költségen, de kaptunk a Columbiától sapkákat, pólókat, a Rudy Project-től napszemüvegeket, kaptunk ultrahangos kullancsriasztót, amit a cipőre lehet rakni…

Szasza: És működik?

András: Igen, rajtam nem volt egy sem. Robinak volt, de messze a cipőtől a térde fölött. A többiek sem találtak magukban.

Ezeken kívül kaptunk Sigfrid Essence masszázskrémeket. Illetve a buszkölcsönző felajánlott 50 ezer forintot az alapítványnak, aminek gyűjtünk a futással. Ebből az összegből a futáshoz, a saját céljainkra nem használunk fel semmit.

terepfutás, ultrafutás, maraton, okt, kéktúra,
Forrás: Szász Norbert

Szasza: Mi az, ami még fontos és szívesen elmondanátok?

András: Mondjatok valamit ti is, mindig csak én beszélek!

Robi: Hát az, hogy nektek volt 9 hónapotok felkészülni, én pedig csak beestem…. (nevetés) De megtanultam, hogy nem szabad „nem”-et mondani semmire, így igent mondtam.

Tibi: Ez egy életre szóló élmény lesz mindenkinek. Magam sem gondolkodtam sokáig, amikor András felvetette ezt a tervet. Jó, hogy futottunk eddig is, de nem ennyit, pláne nem minden nap. Ez így mindenkinek újdonság közülünk.

Szasza: Csapatépítő?

Tibi: Az, mindenképpen…

András: Na megyek gyerekek, mert nem fogok felférni a kompra….

terepfutás, ultrafutás, OKT, kéktúra, gyermeksebészet, jótékonyság
Forrás: Szász Norbert
Kovács Tibor, Milutinovity Adrián, Lengyel Róbert és Dr. Vizi András (a képen) alkotják a 4en a KÉKEN csapat tagjait.
S hogy pontosan mire szeretnék fordítani a befolyt adományt?

Hat olyan intézményt támogatnak, ahol a gyermekbaleseti ellátás a legmagasabb szinten zajlik. A hat intézmény Miskolc, Pécs, Szeged és három budapesti kórház, a Heim Pál, a János Kórház és a Péterfy Kórház Gyermektraumatológiája. A befolyt összegből arányosan részesülnek, amit az ellátás színvonalát fejlesztő eszközök vásárlására fogják fordítani.

Mindenki utalhat, nincs limit 100 Ft-tól határ a csillagos ég. A Szegedi Gyógyító Angyal Alapítvány várja a donációkat az 56900051-10541254-es bankszámlaszámra banki befizetéssel vagy utalással.