futás nőként,futás 40 felett,regeneráció,folyadék fogyasztás,pihenés,alvás,erősítés

40 felett jársz, futó vagy, ráadásul nő? Megmondjuk mire ügyelj, hogy minél tovább futhass!

Allie Burdick, az amerikai Runner’s World szerzője, egykori atléta cikke alapján, mi 40-es nők, futók, átgondolhatjuk, vajon hányadán állunk az általa javasolt dolgokkal.

Amikor fiatal voltam, minden egyes nap futottam, és végül sérülés nélkül megúsztam. A pizza, a sör és az édesség táplálékkört fogyasztottam előszeretettel anélkül, hogy különösebb figyelmet szenteltem volna a szénhidrát-fehérje arányra, minőségre. Ugyan időnként ugrabugrált a súlyom, de mindig elvégeztem a legfontosabb edzésmunkát, mindig tudtam, hogy milyen tempó, sebesség és futástípus jellemzi az edzéseimet.

Aztán felnőttem.

Ez a cikk talán segít abban, hogy ne kövesd el az én hibáimat. Ha megfogadod a javaslataimat és betartod az alábbi négy dolgot, előtted is hosszú, sérülésmentes futóévek állhatnak még.

Pihenj!

Amit a legtöbb 40 feletti futónak nagyon komolyabban kell vennie. A pihenés fontossága az, amiben jellemzően minden edző, szakértő és persze maguk a sportolók is egyetértenek. A megfelelő mennyiségű alvás jelentősége óriási az optimális teljesítmény szempontjából. A kor előrehaladtával hosszabb regenerációra van szüksége a szervezetnek az erős terhelések között, ebből nem igen érdemes engedni, mert annak hosszútávon lehetnek következményei.

Masters korosztályú elit atléták nem ritkán 10-12 órát alszanak, illetve délután is tartanak rövidebb pihenőt. Többek között ennek is köszönhető, hogy például a ma 45 éves Magdalena Lewy Boulet lengyel származású, amerikai olimpikon, később ultrafutó 42 éves korában megnyerte a 100 mérföldes Western States-t, de ezt követően is számos kiváló eredménye született a világ legrangosabb terepultra versenyein.

A futás során keletkezett mikrosérülések az izomszövetben megfelelő pihenéssel heverhetők ki, amelynek kulcs eleme az alvás. A kielégítő pihenés, regeneráció folytán erősebbé, terhelhetővé válik a futó izomzata.

Nők esetén a sérülés kockázata 40 felett duplájára nő. Bennet Cohen, a Női Futók Nemzetközi Szövetségének elnöke azt mondja: „A tesztoszteron elősegíti a fehérjeszintézist, amely kritikus az izomzat regenerációja és a terhelhetőség szempontjából. A női szervezetben az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt (általában) hosszabb regenerációs időre van szükség, mint férfi futók esetén. A pihenés, a kielégítő alvásidő esetükben még nagyobb jelentőséggel bír.”

futás nőként,futás 40 felett,pihenés,alvás

Pótold a folyadékot!

Miért kell többet inni, ha 40 fölött jársz? Ahogy öregszünk, a szomjúság szintje csökken, ami elégtelen folyadékbevitelhez vezethet. Ráadásul a verejtékezés is csökken az életkorral, valamint a vesefunkció. Ennek eredményeként nagyobb a kiszáradás veszélye. A terhelés előtti 24 órában meg kell kezdeni a fokozott folyadékbevitelt, amit az aktivitás alatt természetesen folytatni kell.

S hogy miért van erre szükség? Ha a testsúly 1 százalékát elveszíted futás közben (az izzadás miatt), a teljesítmény 2 százalékkal csökken. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a túl sok vízfogyasztás hiponatrémiához vezethet, amely súlyos nátriumhiányt jelent. Tehát az általános szabály az, hogy akkor igyál, ha szomjas vagy.

Nők esetén: nagyobb a hiponatrémia kialakulásának kockázata, mert hajlamosabbak a fokozott folyadékfogyasztásra. A Runner's World egy korábbi cikke szerint a női futók: „… kisebbek és kevésbé izmosak, mint a férfiak, így nem annyira izzadnak. Kisebb vérplazma-tartályuk van (a vérplazma fő alkotóeleme a víz), mint a férfiaknak, ami könnyebben tölthető túl. Sok nő szívesen vág bele a maratoni táv lefutásába, az is boldoggá teszi őket, ha 5 óra körül vagy azon kívül teljesítik a távot. Ilyenkor automatikusan fókuszba kerül a folyadékfogyasztás kérdése is. A versenyen, amikor a cél előtt nem sokkal belefut valaki a maratoni falba, a kellemetlen érzetek miatt előfordul a folyadékbevitel fokozása, ami egyenes út lehet a túlhidratált állapothoz.”

futás nőként,futás 40 felett,folyadék fogyasztás

Erősíts még inkább!

Ha 40 fölött jársz, jó, ha tudod, hogy folyamatosan veszítesz az izomtömegedből. Az izomtömeg-csökkenést azonban lehet minimalizálni azzal, ha mozogsz és erősítesz…még többet. A hosszútávfutók akár 8 százalékos izomtömeg-növekedésre is számíthatnak egy hosszabb felkészülési időszakot követően.

Statisztikák szerint a női futók 63 százaléka megsérül minden évben. Az idősebb női sportolók, akik kemény és komoly edzésmunkát végeznek, gyakran szorulnak kényszerpihenőre a túledzettség és az ebből adódó sérülések miatt. A sikeres és sérülésektől mentes felkészülés szerves része – idősebb korban főként – az erősítés.

futás nőként,futás 40 felett,erősítés

Foglalkozz kevesebbet a részletekkel!

Ami annyit jelent, hogy a futás legyen fontos és ne a tempó, a verseny vagy a felszerelés. De akkor miért fussak 40 fölött? Jöhet a kérdés! Önmagadért, mert megérdemled, mert jó futni, mert van már egy csomó hasznosítható tapasztalatod, mert tudod, hogy végül semmi más nem lesz fontos, csak maga a futás.

Gondolj bele, mennyi ideig szeretnél futni? Ezen a héten, netán még a jövő hónapban is, vagy idén? Esetleg hosszú éveken át, amíg csak lehet?! A futás egy egész életen át tartó mozgásforma lehet, a befektetett munka sokszorosát kapod vissza általa, futóként többet tudhatsz a futásról, önmagadról vagy akár az életről.

Olvasnál még a témában?