diéta,fogyás

Mikor edd meg a legnagyobb főétkezést, ha fogyni szeretnél?

Forrás: pexels.com
Ha szeretnél fogyni, akkor valószínűleg csomagoltál már magadnak salátát ebédre. Azonban egy új kutatás szerint érdemes valami tartalmasabb ebéd után nézned.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat kutatása szerint ha nem vacsorára, hanem ebédre viszed be a legtöbb kalóriát, fogyhatsz is.

A kutatók túlsúlyos nőket vizsgáltak, és arra kérték őket, hogy a legnagyobb étkezésüket (amivel a napi összes bevitt kalória 50 százalékát fedezik) fogyasszák ebédre, vagy vacsorára. Annak ellenére, hogy a reggeli is a főétkezések közé tartozik, mégis a két későbbinek a hatását vizsgálták.

Így nézett ki az étrendjük a 12 hét alatt: a kalóriák 15%-át (átlagosan 225 kcal) reggel, 15%-át (225 kcal) nasiként, 50 százalékát ebédre (vagy vacsorára) 20%-át (300 kcal) pedig vacsorára (vagy ebédre) fogyasztották el. Mindenki személyre szabott étrendet kapott, átlagban viszont 750 kalóriát vittek be a legnagyobbnak számító főétkezés során. Arra is megkérték őket, hogy hetente 5 napon végezzenek 60 percnyi közepes intenzitású edzést (pl. gyors séta).

Az eredmények szerint 6 kilóval többet fogytak azok, akik ebédre ették a legtöbbet, emellett a BMI-jük is többet csökkent.

A szakértők szerint az ebédre többet evőknek kevésbé ingadozott a vércukorszintjük a nap folyamán, és este is kevésbé éheztek meg, ennek köszönhetőek a pozitív eredmények.

Ha te is diétázol, érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert is, mert lehet, hogy pont ez segít majd sokat a fogyásban!

Olvasnál még a témában?