rajt,verseny

Pszichológiai és fiziológiai előnyei is vannak, ha lassan indítod a versenyt

Forrás: getty images
Nem csak azért jársz jól, mert lesz energiád a véghajrára!

Biztos, hogy kezdőként neked is tömték a fejedet azzal, hogy ne fusd el a táv elejét, inkább indíts lassabban. Pontosan így tett Eliud Kipchoge is a Berlin Maratonon, hiszen végig negatív részidőkkel haladt. De milyen tudományos magyarázat áll a sikeres módszer mögött?

Íme, a lassú rajt előnyei:

A pulzusod fokozatosan emelkedik

A lassabb rajt hatására fokozatosan, lassabb ütemben emelkedik meg a pulzusod, így jobban felkészül a szervezeted a táv többi részére, szóval tulajdonképpen bemelegítésként is lehet gondolni rá.

Mentálisan erősebbé válsz

A verseny lassú kezdése segít abban, hogy le tudd küzdeni a késztetést, hogy felvedd a gyorsan rajtolók tempóját, így nem engeded, hogy ők befolyásoljanak, hanem tartod magadat a tervhez. Ezt pedig különösen kezdőknek nehéz kivitelezni.

Gyorsabban érsz célba

Egy kutatás 12 éven át vizsgálta a Chicago Maraton eredményeit, majd végül a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy akik az első 5 kilométerük volt a leggyorsabb, átlagosan 4:55 alatt értek célba, míg akiknek a 30-35 kilométer környékén pörgött be igazán a lábuk, 3:48-as idővel futottak át a célvonalon.

Csökkented az esélyt a sérülésekre

Hiába melegítettél be a verseny előtt, a kezdeti néhány kilométeren végrehajtott lassú futás még pluszban rásegít arra, hogy az izmaid és ízületeid felkészüljenek a hosszú futásra, így pedig a sérüléseket is elkerülheted.

Szóval megéri lassabban indítani!

Olvasnál még a témában?