pronálás,lábállás,szupinálás,neutrális lábállás

Ezért érdemes figyelembe venni a lábállást cipőválasztásnál!

Forrás: getty images
Amikor futócipőt keresel, biztos, hogy nehéz választás előtt állsz. A rengeteg különböző modell közül ugyanis rettentő nehéz megtalálni a tökéleteset.

Az egyik legfontosabb dolog, amit ilyenkor figyelembe kell venni, az az, hogy merre dől a bokád futás közben.

Ennek alapján háromféle lábállást lehet megkülönböztetni:

  • pronálás
  • szupinálás
  • neutrális lábállás

Neutrális lábállás esetén a láb 15 százalékkal dől befelé és optimálisan el tudja osztani az erőhatásokat. A talppárnáról lököd el magadat a talajról, ami ideális a megfelelő haladáshoz.

Pronálás esetén a láb az ideális 15 százaléknál is nagyobb arányban dől befelé, ezért egy stabil futócipőre van szükség az erőhatások elosztásához. Ebben az esetben a sarok külső része ér először talajt. A pronáció következtében az izmokra nagyobb terhelés nehezedik futás közben, a láb és a boka nem tudja megfelelően stabilizálni a test többi részét.

A szupinálás pedig annyit tesz, hogy a boka 15 százaléknál kisebb arányban dől befelé, magasabb a talpboltozat, ezért a párnázott futócipők a legmegfelelőbbek számodra. Ebben az esetben a talp külső részét éri nagyobb terhelés futás közben, a kisebb lábujjak keményebben dolgoznak, emiatt az Achilles-problémák, az illiotibiális szalag-probléma és a talpi bőnye gyulladás is gyakori futósérülésnek számítanak a szupináló futóknál.

Ezekre tényleg oda kell figyelni?

Azonban egyre több új kutatás bizonyítja, hogy a lábálláson, boka dőlésén kívül másra is érdemes odafigyelni a futócipő kiválasztásánál. A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent kutatás is érdekes eredményeket hozott: 1000 kezdő futót kértek arra, hogy neutrális futócipőben fusson. Az eredményekből kiderült, hogy a pronálás mértéke nem játszott szerepet a sérülések kialakulásában az egy év során.

A gyártók mostanában arra fókuszálnak, hogy szélesítsék a cipők középtalpi részét, így a lábfej természetesebben tud bennük mozogni. Emellett egyre több márka dob piacra olyan cipőket, amiknek fejlesztése során nem csak a lábfejre figyelnek, hanem például a térdre is. Ahogy egyre több szakértő javasolja azt is, hogy a választásnál a kényelem legyen az elsődleges szempont, ne pedig a láb állása.

Lehet, hogy emiatt kicsit nehezebb lesz futócipőt választani, ugyanakkor ha megfelelő szaküzletbe mész, netalántán még egy vizsgálaton is részt veszel, biztos, hogy meg fogod találni azt a surranót, amiben a legkényelmesebben tudsz futni és a sérüléseket is elkerülheted.

Olvasnál még a témában?