Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

hard dog race,kurtyás futás,kutyás akadályfutás
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Az elmúlt három évben a magyar versenysorozat óriási fejlődésen ment keresztül, átlépve az országhatárokat ma már Csehországban, Németországban és Lengyelországban is rendeznek versenyeket. Rengeteg embert mozgatnak meg ezek a futamok, az áprilisi Base versenyen több mint 1400 páros állt rajthoz, hogy leküzdjék a 6 kilométeres, 16 akadállyal nehezített pályát. Az őszi magyar Wild futam október 12-én kerül megrendezésre Egerben, ahol a táv már 12 kilométer és az akadályok száma 22-re emelkedik.

A kutyás akadályfutás sikere talán abban rejlik, hogy a hobbifutó gazdiknak tartalmas és komoly kihívást jelent, de profi és elit futóknak is csábító a pálya. Évről évre egyre komolyabb a mezőny és egyre kiélezettebb a verseny.

A Hard Dog Race-ről Tóth Ádám elit akadályfutóval beszélgettünk, aki 2018-ban vett részt először a versenyen és annyira magával ragadta a kutyás akadályfutás hangulata, hogy azóta már szervezőként van jelen minden versenyen. Ádám a Spartan Race hivatalos magyarországi nagykövete , a 2017-es Spartan Race Trifecta hétvége mindhárom számát (Sprint, Super és Beast) megnyerte Spártában.

hard dog race,kutyás futás,akadélyfutás

Hogyan indult a futókarriered? Emlékszel még az első versenyedre?
2000. április 22-én egy tájékozódási túraversenyre teszem "A" kezdeti dátumot, de előtte is jártam már mindenféle sportrendezvényekre. Az első akadályfutó (OCR - obstacle course racing) versenyem 2013-ban volt. Akkor és ott történt valami, ami megfogott és kitart a mai napig. Egyszerűen szeretem csinálni.

Mit szeretsz a legjobban a futásban? Mit ad neked, amit más nem?
Nekem a futás maga a szabadság. Amikor ÉN vagyok. A gondolataimmal, vagy csak a "nothing box"-szal a fejemben. Élvezem, amit csinálok. Van olyan, hogy bár tuti sok dolog történik körülöttem, de az rajtam teljesen kívülálló, nem nézem, nem érdekel. Máskor pedig minden egyes falevelet, követ megfigyelek, minden madárcsicsergést meghallok, gyönyörködöm a fákon átszűrődő napfényben.

Hogyan ismerkedtél meg a Hard Dog Race-szel?
A "humán" akadályfutás világában élek és egyszer szembejött ez a kutyás változat. Persze rögtön utánanéztem, utánakérdeztem ismerősöktől, mi is ez, meséljenek róla. Átgondoltam. Majd elvetettem a dolgot, mert nem volt kutyám. Az élet mégis összehozott Púza Andrással (A HDR megálmodója és alapítója) és csapatával, aminek nagyon örülök. Jó dolog egy jó társaság tagjának lenni.

Mennyiben más szerinted kutyával futni, mint egyedül? Milyen kihívásai vannak egy ilyen közös "munkának"?
Futottam már csapatban, vagy épp összebilincselve a társammal. Kutyával futni viszont teljesen más élmény. Nekem az elején nagyon fura, szokatlan szituáció volt. Egy megszokott mozgásforma, mégis kicsit más dinamikával és odafigyeléssel. Csak néztem és koncentráltam előre. Pontosabban előre és lefele: Káosz hátát illetve a pórázt, a hámot nézve, miközben pakolgattam gyorsan egymás után a lábam. Egy eddig ismeretlen, teljesen új, felhőtlen mosoly ült ki az arcomra. Magához a futáshoz és az ahhoz tartozó élményhez is rengeteget hozzátesz, ha van egy kutya ellőtted. Még az elején járunk a közös utunknak. Természetesen vannak nehézségek, amiken mindkettőnknek dolgozni kell. Például futás közben lassít, megáll, észrevesz vagy éppen kiszagol valamit. Megtöri a ritmust, hogy nem úgy, vagy arra megy, ahogy én szeretnék és ez külön figyelmet igényel.

Ha valaki még sosem futott kutyával, viszont ő maga már tapasztalt futó, mit tanácsolnál, hogyan fogjon neki a közös felkészülésnek?
Mindenképp ismerje meg a kutyát. Mérje fel, mire képes és győződjön meg arról, hogy alkalmas a versenyzésre, nem csak fizikailag, de mentálisan is. Legyenek közös élmények, tapasztalások. Össze kell szokni. Sok-sok együtt eltöltött idő és kilométer. Utána mehet az éles bevetés, a verseny, vagy csak a további élményszerzés, közös idő. Viszont egy „örömfutás” esetén, amikor nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, már pár alkalom elegendő ahhoz, hogy együtt tudjon futni ember és kutya. Jó példa erre, hogy a HDR-en menhelyes kutyákkal is szoktak futni önkéntesek, akik 4-5 közös futás után már magabiztosan állnak rajthoz.

Mi a tapasztalatod, eredményben / tempóban mennyit befolyásol, ha egy kutya a futótársad?
Tempóban nagyon meglepett, hogy tud húzni. Nem mondom, hogy csak emelgetni kell a lábam, de határozottan meggyorsítja az adott táv teljesítését. Ez egy kicsit szubjektív példa: Amikor én futottam egyedül (kutya nélkül) egy versenypályát, akkor a győztes páros egy 30 perces pályán 3 percet (azaz 10%-ot!) adott nekem. Ez azért beszédes szám.

Többször álltál már a Hard Dog Race versenyeken a célban és akasztottad a befutók nyakába az érmet, mit látsz, mit ad az embereknek és kutyáknak, illetve kettőjüknek együtt ez a verseny?
Egy versenyen mindig felfokozott állapotban érkeznek a célba a futók. Imádom nézni a hat lábú befutókat, és kicsit átélni velük az élményt. Együtt örülni, adni és kapni egy nagy ölelést. Mosolyognak a szemek. A kutyák hajtanának tovább. Nem mindig értik, hogy vége, nem kell tovább menni. Akik eljönnek egy ilyen rendezvényre, azok várják, milyen meglepetést hoz a következő kanyar a pályán. Célba érkezésnél felszabadulnak, kicsit megkönnyebbülnek. Megcsinálták! Együtt, közösen. Hat láb, két szív, egy büszkeség – ez a HDR jelmondata, amiben minden benne van.

Neked milyen terveid, céljaid vannak a Hard Dog Race versenyeken?
A verseny szervezése, háttérmunkái nekem nagyon bejöttek. Imádom ezt csinálni. A jövőben is aktív részese szeretnék lenni ennek a csapatnak. A pályákon eddig elő/utófutó voltam. Mentem a mezőny előtt felvezetőnek és seprűnek a végén. Egyedül, kutya nélkül. Szeretném kipróbálni a valódi HDR-érzést, hogy milyen lehet mindez kutyával. Továbbá szeretnék rendszeresen edzéseket tartani, ezzel segíteni a kutyákat és gazdikat a megfelelő közös felkészülésben, sérülésmentes sportolásban.

Egy tapasztalt futónak mennyire kell "tartania" a Wild versenytől? Lehet erre egy klassz buliként is tekinteni akár?
Két szemszögből nézhetjük a versenyt. Az egyik: ez egy nagy buli, az elejétől a végéig. Menet közben meg pláne. Nekem egy rendezvény ott kezdődik, hogy elindulok telekocsival a versenyre. És otthon ér véget, hogy otthon átgondolom, értékelem a történseket. Közben minden arról szól, hogy jó helyen vagyok, jó dolgokat csinálok, jó emberekkel vagyok körülvéve, énekelgetek (pálya közben nem!), élvezem az egészet. ÉLEK. Fontos tudni, hogy a HDR versenyeken nincs szintidő, így valóban azok is bátran elindulhatnak, akik egyszerűen csak végig akarják csinálni a pályát a saját – és kutyájuk – tempójában. A másik: aki eredményt szeretne elérni az tegyen érte - és bulizzon befutás után. Aki tart versenytől, a távtól, vagy az akadályoktól, az nincs felkészülve. Mi, profi versenyzők nem állunk oda a rajthoz úgy, hogy nincs minden kérdés megválaszolva fejben. A HDR-en induló hobbi futóknak azonban elég, ha a távra felkészülnek fizikailag és nyitottak mindenre, ami komfortzónán kívül van, legyen az egy vizesárokba ugrás, vagy egy sárban kúszás. Minden sportos, kutyás gazdinak csak ajánlani tudom ezt a kalandot, vágjatok bele!

Hard Dog Race Wild – 2019. október 12. Eger. Az online nevezés már elindult, további részleteket a weboldalon vagy az esemény FB oldalán találsz.

Galéria / 10 kép

Hard Dog Race

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Eliud Kipchoge áttörte a maratoni futás 2 órás határát

Pár perccel a célba érkezés után már milliók tudták, hogy a kenyai klasszis 1.59.40-et futott Bécsben az INEOS 1.59 Challengen és micsoda precíziós csapatmunka eredménye lett mindez...

3 gyógytea, amit kezdj el már most inni, ha nem akarsz gyakran lebetegedni

Az idő lehűlésével nem árt egyre jobban figyelni az immunrendszerünkre, hiszen az őszi-téli szezonban mindig könnyebb megbetegedni. A következő gyógyteákat érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatni, hogy véletlenül se tegyen parkolópályára egy-egy csúnya megfázás.

7 meggyőző érv, hogy a jóga az egyik legjobb keresztedzés futóknak

Szívesen választanál valami igazán hatékony keresztedzést a futás mellé, pláne az őszi-téli szezonban, amikor nehezebben veszi rá magát az ember a szabadtéri sportra? A jóga az egyik legjobb opció - el is áruljuk, miért!

Kipchoge készen áll arra, hogy szombaton sporttörténelmet írjon és megvalósítsa a saját „holdraszállását”

Két órán belüli maraton…erre vállalkozik Eliud Kipchoge szombaton, Bécsben. A kenyai futóklasszis 12 maratonból 11-et nyert, ő a táv olimpiai bajnoka és világcsúcstartója (2.01.39 - 2019., Berlin Maraton).

Motivációs tipp hosszú futáshoz: a hálakilométer

A hosszú futásokkor könnyen előjön az az érzés, hogy „minek csinálom? Inkább megyek haza...”, ezért fontos, miként kezeled az ilyen helyzeteket!

Tiricz Irén negyedik lett az elmúlt hétvégi Ultra Pirineu-n Spanyolországban

Irén futóéve sérülésekkel és hosszú kihagyásokkal indult, ha csak ezt tekintjük, mindenképpen elmondható, hogy nagyszerű eredményt ért el a rangos nemzetközi versenyen.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem