Borítókép: Kutyák a nagyvárosban - mire érdemes odafigyelni?

Kutyák a nagyvárosban - mire érdemes odafigyelni?

Míg régen szinte csak a kertes családi házban lakók kiváltsága volt a kutyatartás, ma már a lakásban élők is előszeretettel bővítik családjukat négylábú kedvencekkel.

Azonban a kutyusoknál is számos életmódbeli különbség fedezhető fel a vidéki és városi ebek közt. Természetesen ez utóbbi is élhet kiegyensúlyozott, teljes életet - már amennyiben a gazdi megfelelően gondoskodik róla.

Négylábúak zárt térben

Míg a kertes házaknál az ebek általában kedvük szerint járkálhatnak ki-be, és a nap nagy részét nyugodtan tölthetik a szabad levegőn, addig a lakásban tartott kutyák nem rendelkeznek ekkora szabadsággal. Nekik a négy fal között kell megvárniuk, amíg a gazdi hazaér, és leviszi őket sétálni. Addig pedig be kell érniük a lakás nyújtotta térrel és lehetőségekkel. Ezért benti tartásra érdemes kisebb mozgásigényű fajtákat választani, amik nem fordítanak fel mindent, amíg nem vagy otthon, és a szomszédokat sem bosszantják az egész napos ugatással.

A nyugodt, lustább kutyusok ugyanis nem kezdenek el hamar unatkozni és rongálni, hanem szépen leheverednek a helyükre, és türelmesen várják, amíg hazaér a gazdi, és eljön a séta ideje. Emellett a szobatisztaság is fontos kérdés, hiszen a lakásban élő ebeknek nincs lehetőségük bárhol és bármikor üríteni, így rá kell nevelned, hogy a séták alatt végezze el a dolgát, különben nap mint nap lesz mit takarítanod utána.

Ha pedig már itt tartunk: a tudatos etetés szerepe sem elhanyagolható. A korlátozott lehetőségek miatt a városi kutyák általában jóval kevesebbet mozognak, ezáltal könnyebben elhízhatnak, ami számos betegséghez vezethet. Érdemes tehát olyan minőségi tápot választani, ami sovány fehérjéket és könnyű szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg túlságosan a vércukorszintet. A Julius K9 City Dogs tápjai kimondottan a városban élő kutyák igényei szerint készültek, és segítenek megelőzni a lakásban tartott ebek elhízását, illetve a következtében kialakuló betegségeket. A termékcsalád tagjait megtalálod a Kutyakajas.hu Webáruházban.

Ki a szabadba!

Amikor elérkezik a séta ideje, akkor a kutyus valószínűleg izgatottsággal és lelkes farokcsóválással jelzi, hogy már alig várja, hogy végre kimozduljon egy kicsit. Sok gazdi azonban kényelmességből megelégszik azzal, hogy a háztömb körül tesznek néhány kört, majd visszatérnek a lakásba.

Ez azonban nem csak az ő kedvét veszi el a sétáktól, hanem a kutya is megunja egy idő után. Márpedig egy kis leleményességgel a sétákból is lehet izgalmas kalandot varázsolni, ami mind az ebnek, mint a gazdinak kellemes időtöltés.

Szakadjatok ki a megszokott környezetből, és keressetek új útvonalakat. Látogassatok el egy parkba vagy a városszéli erdőbe, mezőre, de akár a közelben is kereshetsz olyan helyeket, ahol eddig még ritkán jártatok. Néha pedig engedd, hogy a kutya vezessen, és hagyd, hogy ő határozza meg az irányt, te pedig a póráz másik végét szorosan fogva kövesd.