futópad, futópados edzés, élvezetes edzés futópadon

A futópad-tulajdonosok mindössze 14 százalékának van rendkívüli motivációja az edzések elvégzéséhez

Forrás: Getty Images
Ugyanakkor ők még mindig motiváltabbak, mint más, aki fitneszgépeken, otthoni sporteszközök használatával sportol rendszeresen – derült ki egy tanulmányból.

A pár hete közzétett kutatást több mint 1000, rendszeresen sportoló résztvevő körében végezték. Ez alapján az otthoni futópaddal rendelkezők csupán 14,3 százaléka „rendkívül motivált” a gép tényleges használatára, ám ebben a számban több van, mint amit először gondolnánk. A tanulmány az edzőtermek látogatóit és az otthoni testedzőket vizsgálta, és kiderült, hogy bár a futópados edzésről inkább azt mondjuk, hogy kevéssé élvezetes, mégis a látszólag alacsony motivációs ráta valójában a legmagasabb.

Tizennégy százalék nem tűnhet soknak, de a futópad-tulajdonosok 39,3 százaléka „nagyon motivált” arra, hogy a padon fusson. További 39,3 százalék mondta, hogy „kissé motivált”, és csak 7,1 százalékuk válaszolta, hogy „egyáltalán nem vagy kissé motivált”. A szobabiciklik és az ellipszis trénerek tulajdonosai után (akiknek válaszait összevonták), a futópaddal rendelkezők 14,3 százalékos aránya adja a második legmagasabb motivációval megáldottak körét. Összességében a futópad-tulajdonosok 53,6 százaléka rendkívül vagy nagyon motivált az edzésre, ez adja az otthoni fittneszgépek és egyéb testedző felszerelések használatához kapcsolódó legnagyobb kört és motivációt. A kutatásban a legalacsonyabb arányú késztetést a kézi súlyzókkal és jógaszőnyeggel rendelkezők érzik.

futópad, futópados edzés, fitneszterem,
Forrás: Getty Images

A kutatók úgy találták, hogy ennek az eredménynek az is magyarázata lehet, hogy a futópadok ára magasnak tekinthető például egy szobakerékpárhoz képest. Az átlagos futópad ára 525 dollár (nagyjából 160 ezer forint). Egy ilyen nagy beruházás után a futópad tulajdonosok kötelességüknek érezhetik a drága gép használatát, ami egyfajta motivációt teremt az edzéshez. Ezzel szemben a jógaszőnyegek, kézi súlyzók vagy különböző gumiszalagok sokkal olcsóbbak, ezért ezeknek a tárgyaknak a tulajdonosai nem érezhetik annyira a nyomást a használatukra.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

A futópados edzések élvezhetősége a legalacsonyabb

A futópad motivációs rátája jóval magasabb lehetne, mint más gépeké, de ami az edzések során megélt tényleges élvezetet illeti, az utolsó előtti helyen áll, éppen az elliptikus tréner és a szobakerékpár előtt. A futópadon futók mindössze 40,1 százaléka mondta, hogy élvezte futását. A görgőre szerelt kerékpárokon edzők ebben a kategóriában az első helyet szerezték meg, 52,6 százalékuk pozitívan reagált.

Mik a következtetések mindebből?!

Ha szeretsz futópadon edzeni, szuper, főleg most, amikor a futók egy része pont azért nem indul el futni, mert félti az egészségét, sötétben a biztonságát, vagy csak egyszerűen nem komfortos a hűvös, esős, szeles időben kint edzeni. Ám ez a tanulmány azt is megmutatta, hogy akik nem élvezik a futás eme beltéri változatát, azok is futnak padon, ha nincs más lehetőség. Tehát a tanulmány alapján, ha futópad vásárlás előtt állsz és csak azért habozol, mert attól tartasz, hogy csak ruhaszárítónak fogod használni, adj neki esélyt, hátha lesznek jó futásaid rajta. Ja egyébként mondta bárki, hogy könnyű dolog futónak lenni? Ez is tökéletes példája annak, hogy egy futó, ha futni szeretne, netán gyorsulni, jobb eredményeket elérni, vagy csak egyszerűen edzésben lenni, futni fog. Ha padon, akkor azon.