szauna,bioszauna

Különbségek és hasonlóságok a finn és a bioszauna között

A wellness egy igen fontos részét képezi a szaunázás. Ez a tevékenység nem csupán kellemes időtöltés, hanem számos pozitív hatással van az egészségre. Az utóbbi időben egyre inkább elterjedtebbé váltak a bioszaunák is a finn szaunák mellett, de mi a különbség és mi a hasonlóság a két típus között? Mutatjuk.

Különbségek

A bioszaunát a finn szaunák gyengébb verziójaként szokták emlegetni, ami nem meglepő, hiszen a legnagyobb különbség a finn és a bioszauna között a hőmérsékletben és a páratartalomban keresendő. A finn szaunában a hőmérséklet 60 és 115 Celsius-fok közötti, a páratartalom pedig 6 és 15 százalék környékén mozog, míg a bioszaunában csak 40-50 fok van, viszont a páratartalom 25 és 40 százalék közé tehető.

Bár mindkét szauna használata segíti a méregtelenítést és serkenti a vér- és nyirokkeringést, de a bioszauna nem terheli meg olyan nagy mértékben a szív- és érrendszert, mint azt a finn szaunában töltött idő tenné.

További különbség, hogy a bioszaunának rendszerint van kiegészítő szolgáltatása, ami lehet aroma-, hang- vagy fényterápia. A fényterápia színeivel tetszés szerinti hatás érhető el, mindössze arra kell figyelni, hogy milyen színt választasz. A piros szín élénkít, a sárga megszabadít a feszültségtől, a zöld lenyugtat, valamint a kék oldja a stresszt és csökkenti a vérnyomást.

A használatban is akad egy kis különbség, ugyanis a bioszaunában egyszerre akár 45 perc is eltölthető (ez persze függ az edzettségi és egészségi állapottól), míg a finn szaunában 20 percnél többet egyszerre nem javasolnak.

Bár a folyadékpótlás mindkét esetben elengedhetetlenül fontos, de míg a finn szaunában való tartózkodás alatt nem ajánlott inni, addig a bioszaunában ez megengedett.

Hasonlóságok

A hasonlóságok az egészségügyi hatásokban keresendők, ugyanis mindkét típustól ugyanazokat a pozitív változásokat várhatjuk el. Többek közt javítják az immunrendszert, serkentik a vérkeringést és a szervezet méregtelenítő folyamatait, enyhítik az ízületi fájdalmakat, javítják a közérzetet, oldják a stresszt és ellazítanak.

A hasonlóságok az igénybevételre szintén kiterjednek, hiszen mindkét típus esetében igaz, hogy belépés előtt legfeljebb másfél órával ajánlott étkezni, és akkor sem nehéz, nehezen emészthető ételt javasolt fogyasztani. Éhesen szintén kerülendőek, hiszen 40-50 fokban éppúgy esélyes, hogy leesik a vércukorszint, mint 60 fok fölött.

Továbbá kerülni kell a finn és a bioszaunázást is ittas vagy másnapos állapotban, valamint a szaunázást követő folyadékpótlás mindkét esetben alkoholos és szénsavmentes itallal az ideális.

Ha kedvet kaptál a szaunázáshoz, de nem rajongsz a közösségi lazításért, szerezz be egy saját kabint otthonra. Válassz a SpaTrend kínálatában megtalálható kiváló minőségű finn szaunákból, nem fogod megbánni!