Borítókép: Kullancsveszély: erre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

Kullancsveszély: erre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

Forrás: getty images
A jó idő beköszöntével arra is figyelned kell, hogy kellően megvédd magadat a kullancsokkal szemben.

Amint ugyanis felmelegszik a levegő és több időt töltesz a szabadban, vagy terepen futsz, nagy eséllyel találkozol ezekkel a vérszívókkal. A probléma viszont az, hogy a Lyme-kórt is terjesztik a rovarok, hiszen amikor megcsípnek, a betegséget okozó bakériumok is könnyen a szervezetedbe kerülhetnek. Dr. John T. Raffalli, orvos szerint ekkor több intő jelre is érdemes odafigyelni. Az influenzaszerű tünetek után ízületi és szívproblémákat, idegrendszeri gondokat tapasztalhatnak a betegek. A jó hír az, hogy viszonylag könnyű kezelni.

Mik a Lyme-kór tünetei?

Egy hónappal a csípés után a következő tünetek jelenhetnek meg:

  1. Influenzához hasonló tünetek: láz, hidegrázás, fejfájás, fáradékonyság, izom- és ízületi fájdalmak.
  2. Piros kiütés: a kiütés körül pedig megjelenik egy piros kör, ami fokozatosan nő. Nem viszket és nem is fáj a csípés megérintése.

Később pedig ezekhez hasonló tünetekkel számolhatsz:

  1. kitüések
  2. nyaki merevség
  3. erős izom- és ízületi fájdalom
  4. a kar és láb érzéketlensége, fájdalma
  5. légszomj, szédülés
  6. szívritmuszavar
  7. problémák a rövidtávú memóriával

Hogyan védekezhetsz a kullancsok ellen?

  1. Érdemes világos ruházatot választani, ezen könnyebben észre tudod venni a kullancsot.
  2. A kullancsriasztók használata is ajánlott, ezek közül a leghatékonyabbnak a pikardin, az etil-butil-acetil-aminopropionát és a dietil-toluamid tartalmúak számítanak. Ezeket a szabadtéri tartózkodásod alatt használd többször. Létezik egyébként kullancs elleni karkötő is, ami elriasztja a rovarokat. Ha természetesebb megoldást keresel, a citrom, a menta, az ecet és a levendula is segíthet a kullancsok távoltartásában.
  3. Mivel a kertekben is fellelhetőek, érdemes időt szánnod arra, hogy rendszeresen nyírd a füvet és a bokrokat is metszd.
  4. A háziállatok is bevihetik a kullancsokat a lakásba, ezért érdemes rájuk is figyelni, őket is megvédeni a rovarokkal szemben. Nyakörvet, cseppeket, szájon át beadható készítményeket is alkalmazhatsz az esetükben.
  5. Minden szabadtéri program után vizsgáld át magadat, hogy látsz-e valahol kullancsot.

Mi a teendő, ha van benned kullancs?

A kullancs kiszedése nem bonyolult feladat, egy csipesszel könnyen kiemelheted, ha felfelé húzod és nem csavargatod. Tisztítsd meg a területet szappanos vízzel. A következő hetekben figyelj a Lyme-kór jeleire, de a biztonság kedvéért orvoshoz is fordulhatsz. Itt egy egyszerű vérvétel során kiderülhet, hogy fertőzött kullancs csípett-e meg téged. Egyébként kapható a gyógyszertárakban egy kullancs teszt is, amit otthon is elvégezhetsz, így azonnali eredményt kapsz.

A lyme-kór kezelése

Ez attól függ, mennyire van előrehaladott állapotban a betegség. A korai stádiumban antibiotikumokkal kezelik, ez megakadályozza az állapot romlását. Előfordulhat, hogy az első néhány nap után romlik az állapotod, ez a Jarisch-Herxheimer reakció, ami általában 24 óráig tart. A gyógyszerek további szedésével viszont javul a helyzet. Ha a Lyme-kór előrehaladott állapotban van, akkor is antibiotikumokkal kezelik, csak éppen nem szájon át, hanem intravénás formában.

A legfontosabb tehát a megelőzés és az, hogy minél korábban felismerd a betegség tüneteit!

Olvasnál még a témában?